Forum

Vuil water in de stortbak van het Sphinx toilet

gilberto
0 thumb_up 75 comment Andere particulier
#Sanitair · 4 weken geleden

Hi,

Gisteravond liep er geen water meer in de stortbak van het toilet.

Vandaag is de loodgieter gekomen. Omdat gisteren een nieuwe hydrofoorgroep Leo AJ m75 is geplaatst,kwam er nadat de stortbak was doorgespoeld, vuil water in de stortbak. Daardoor raakten de filters verstopt en er werdt geen water meer gevuld in de stortbak.

De loodgieter heeft een onderdeel vervangen, maar ik weet niet hoe dit onderdeel heet? Waarschijnlijk de vlotter,maar zeker benik niet. Kunnen jullie aan de hand van de foto's in de bijlage,zeggen hoe het onderdeel noemt dat aangeduid is met de pijl aan de rechterzijde? Hij draaide de witte plastieken klemmoer los en kon zo een kleine filter er uit nemen.Hij reinigde het dunnen kanaaltje van de filter en stak het terug.Maar er kwan nog geen water in de stortbak gelopen. Daarom nam hij het ganse witte onderdeel(de vlotter ???)uit de stortbak en plaatste een zelfde nieuw onderdeel in de stortbak.

Graag zou ik de naam van de onderdelen in de stortbak kennen, zodat wanneer deze kapot gaan, ik ze opnieuw kan bestellen en zelf plaatsen.

Dank bij voorbaat.

Grtz,

gilberto

Alle reacties

Sanipro
2 thumb_up 9 comment Andere particulier
4 weken geleden · Bedankje ontvangen

Dat is een Geberit vlotterkraan. Sphinx maakte deel uit van de groep Sanitech en deze is overgenomen door Geberit een paar jaar terug. Het blauwe gedeelte is het afsluitventiel en is een wisselstuk dat je kan verkrijgen bij een groothandel sanitair.

Je kan dat makkelijk demonteren door eerst de lange schroef te ontklipsen en dan een 1/4 slag draaien. De dikke schroef kan je ook losdraaien om de vlotterkraan uit de spoelbak te halen. Daar zal het vuil zich opstapelen. Je zit aangesloten op een regenwaterput die sterk vervuild is. Ik raad je aan deze eerst eens grondig schoon te maken. Dan de aanzuiging te voorzien met een slang voorzien met een vlotterbal zodat je altijd het water opzuigt 10 cm onder het wateroppervlakte. Voorzie ook een degelijke filter vóór de pomp. Je kan nu ook de vlotterkraan demonteren en Een paar minuten het afluitkraantje open draaien om de leiding schoon te maken. 
De laatste foto is van de spoelklok.

gilberto
0 thumb_up 75 comment Andere particulier
4 weken geleden

Aan Sanipro,

Vriendeijk dank voor uw antwoord.

Volgens hetgeen ik ervan begrijp wordt de blauwe afsluitventiel eerst losgemaakt door de witte lange schroef los te draaien. Ik weet echt niet wat "ontklipsen" betekent. Nadat de grote witte plastieken schroef was losgedraaid,haalde de loodgieter er een een klein wit onderdeeltje uit. Hiervan zat het kanaaltje vol modder.Hij reinigde het kanaaltje en plaatste het terug. Maar dit verhielp niet aan de storing.Dan demonteerde hij de hele Geberit vlotterkraan en vervangde deze door een nieuwe Geberit vlotterkraan.Daarna werkte de stortbak weer goed.Het water komt niet uit een regenput maar uit een grondwaterput die is geboord.En toen de nieuwe hydrofoorgroep voor het eerst opstartte, kwam er ook zwart vuil water uit de mousseur van de kraan in de lavabo wasbak.Uit de badkraan liep zuiver water.Uit de keukenraan kwam ook zuiver water.Na de tweede maal water aftappen uit de kraan van de lavabo wasbak was het vuil water verdwenen. Hetzelfde voor de stortbak, waar geen vuil water meer in kwam na de tweede spoelbeurt. Waarvoor dient een spoelklok.Maar als de vlotterkraan vervangen wordt door een nieuwe vlotterkraan,is deze dan werkelijk kapot gegaan door dat er wat vuil water en kleine lichte modderdeeltjes in de spoelbal waren gekomen? Is de vlotterkraan zo gevoelig voor vuil water in de stortbak?

Graag uw advies hierover.

Groet

gilberto

Sanipro
2 thumb_up 9 comment Andere particulier
4 weken geleden · Bedankje ontvangen

De blauwe hendel zit geclipst op de regelvijs van de vlotter. Onnodig om de vijs er helemaal uit te draaien! Die vijs bepaald het waterniveau in de spoelbak. In het blauwe gedeelte zit een membraan in witte siliconen met een klein gaatje. Maar er zit nog een zwarte dichting in het blauwe armpje. Ik zou een pagina moeten schrijven om uit te leggen hoe het precies werkt maar het gaat om drukverschillen in de vlotterkraan. De spoelklok of kort gezegd:de klok is de laatste foto. Je hebt 2 drukknoppen op de reservoir. 1 voor de kleine en 1 voor de grote boodschap. Hier kan je het volume water aanpassen voor de spoeling. 3 of 4 liter voor de kleine boodschap en 6 of 9 liter voor de grote. Zandkorrels kan effectief een probleem zijn en dat met eender welke vlotterkraan. De installateur had ook alleen het blauwe gedeelte kunnen vervangen maar dat hebben ze in het algemeen niet bij. Ze verkopen natuurlijk liever een volledige vlotterkraan. Ik raad je aan een filter te plaatsen en liefst een filter zonder "patroon". Er bestaan filters op de markt die je kan schoonmaken door een omgekeerde waterstroom. Ze zijn duurder maar je moet niet telkens een patroon vervangen en dus op termijn zijn ze goedkoper. BWT en Judo hebben dergelijke filters.

gilberto
0 thumb_up 75 comment Andere particulier
4 weken geleden

Vriendelijk bedankt voor de professionele uitleg. met het blauwe gedeelte bedoel je toch de blauwe hendel?Ik raad je aan een filter te plaatsen en liefst een filter zonder "patroon".

Er bestaan filters op de markt die je kan schoonmaken door een omgekeerde waterstroom. Ze zijn duurder maar je moet niet telkens een patroon vervangen en dus op termijn zijn ze goedkoper. BWT en Judo hebben dergelijke filters

Ja dat is chinees voor mij . Hoe ziet zo een filter zonder " patroon " eruit ? En hoe moet ik dan deze filter plaatsen? BWT en Judo zijn natuurlijk Nederlandse firma's en die ken ik niet. Wat is de juiste naam voor zo een filter zonder patroon? Kan ik die ook bestellen op het internet in een webshop?Dank bij voorbaat.

Mvg,

gilbert

gilberto
0 thumb_up 75 comment Andere particulier
4 weken geleden

Hello Sanipro,

Er wordt gesproken over een vlotter en een vlotterkraan.

De blauwe hendel zit geclipst op de regelvijs van de vlotter.Mag dit ook geschreven worden als: De blauwe hendel zit geclipst op de regelvijs van de vlotterkraan?

Groet,

gilberto 

Sanipro
2 thumb_up 9 comment Andere particulier
4 weken geleden

kijk eens op deze site:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjwpueViPzrAhXS2qQKHTBhCDoQFjAAegQIBBAB&url=https%3A%2F%2Fwww.judo-online.com%2Fjudo%2FFL%2FProduktinfos%2FProduktuebersicht%2FFiltration%2FSiebfiltr%2FSiebfiltration_Allgemein.php&usg=AOvVaw0as_ELEdwXJmZUqNHQuWMs

Judo en BWT zijn in feite Duitse firma's maar hebben een afdeling in België. Judo zit op de Laarbeeklaan in Jette en BWT op de Leuvensesteenweg 633in Zaventem.

google eens "judo waterbehandeling"

En ja, je hebt gelijk: het juiste woord is vlotterkraan

gilberto
0 thumb_up 75 comment Andere particulier
3 weken geleden

Vriendelijk dank voor uw hulp. Ik ben tevreden over de uitleg en begrijp nu wat meer hoe het mechanisme van een stortbak werkt.Nog een vraagje: als de vlotterkraan niet meer goed afsluit als het reservoir gevuld is, en het water blijft weglopen langs de overloop naar de closetpot, in welke richting moet ik de lange vijs draaien met de schroevendraaier om het afregelen beter in te stellen zodat het water in de spoelbak niet meer overloopt? Ook dank voor de schetsen van het interne spoelmechanisme en de link naar de webshop van Judo.

Interessant. Ik zal er rekening meehouden.

Groet,

gilberto

Sanipro
2 thumb_up 9 comment Andere particulier
3 weken geleden

Hangt ervan af hoe de vlotterkraan is gemonteerd in de reservoir. Maar het is makkelijk: als het bakje (eigenlijk de vlotter) daald dan heb je minder water in de spoelbak. Zo regelen dat het niveau 2 a 3 cm onder de overloop blijft. Pas op, je kan ook de overloop van de klok regelen in hoogte. Dat komt door het feit dat deze toepasbaar is bij verschillende merken porcelein. Inhoud van de reservoir kan tussen de 6 en 9 liter zijn.

gilberto
0 thumb_up 75 comment Andere particulier
3 weken geleden

Aan Sanipro,

Nogmaals dank. dus als je doorspoelt en het water daalt, dan de lange vijs naar rechts draaien. En wanneer het water weer stijgt controleren hoeveel cm het waterniveau onder de overloop is gekomen. En eventueel bijregelen, dus de vijs nog wat meer naar rechts draaien als het waterniveau nog te hoog staat. Hoe je het water niveau met de klok kan bijregelen, dat weet ik niet.En is het zo dat je ofwel alleen het waterniveau met de lange vijs kan regelen, of alleen het waterniveau met de klok kan bijregelen tot het gewenste niveau.Graag uw advies hierover.

Groet,

gilbert

 

sdeb
6 thumb_up 49 comment Andere particulier
3 weken geleden

Het waterniveau regel je uitsluitend met de vijs! Op de overloop staat een blauwe clips. Die kan je verschuiven en dan kan je de overloop in hoogte regelen. Volgens de hoogte van het reservoir kan je de overloop hoger of lager zetten. Hij moet natuurlijk ALTIJD zeker 3 cm onder de bovenste rand van de spoelbak blijven.  Doe eens exact 9 liter water in de reservoir (afsluitkraan dichtdraaien), spoelbak leeg laten lopen. Neem dan een lege waterfles van 1,5 liter, vul ze volledig en giet dat in de spoelbak, herhaal nog 5 keer dan heb je 9 liter in de spoelbak. Regel dan de overloop een paar centimeter boven het waterniveau, maar niet uitkomen boven de rand van de reservoir!). Doorspoelen. Stopkraan terug open.  Regel daarna de vlotterkraan dat het water 2 à 3 cm onder de overloop komt.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.