Forum

SOS hangtoilet

Lady DIY
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
#Sanitair · 2 jaren geleden

Ik ga een hangtoilet van Geberit installeren, maar stuit op een aantal moeilijkheden:

- is het ok om de aansluiting op de afvoer zo te doen zoals op de foto? Het gat in de grond is 80mm en gelijk met de grond. Ik vind geen afvoermanchet dat ik hierop kan monteren dat van iets meer dan 80 naar 90 (bijgeleverde buis Geberit) gaat. Dus heb ik een stuk pvc buis van 80 in de afvoer geschoven en daarover een verbindingsstuk van 80 naar 90. Omdat er een klein beetje speling zit tussen de afvoer en de buis van 80, heb ik het geheel ruim afgekit met industriële zwarte kit (voor binnen en buiten, hittebestendig,...). Deze lijkt een beetje flexibel te blijven. Hoe dichtbij ik ook ga, ik ruik niets, dus geen geurhinder. Maar is dit verder ook ok? Of loop ik hier risico’s? 

- de afvoer staat een 8cm te ver van de achterwand, waardoor ik het geberit systeem niet gewoon aan de muur kan bevestigen. Indien iemand een goede oplossing heeft (ik wil desnoods mijn huidige afvoeraansluiting terug afbreken)... de aansluiting op het toilet moet met het middelpunt op 23cm van de grond zitten, dus veel ruimte heb ik niet. Ik kan 2 latjes mdf van 1,8 met een balkje van 3 stevig aan de muur vijzen en daarop het systeem monteren. Nadeel is dat ik een ‘schap’ zal hebben van 25 a 27 cm en dat is eigenlijk te diep (kan wel een vals wandje steken daarboven)+ ik verlies kostbare ruimte in mijn toilet.

alvast bedankt!!!!

Alle reacties

Charel
523 thumb_up 2281 comment
2 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Sorry hoor, maar ik zou die afvoeroplossing afbreken, er zitten een aantal fouten in.

Sanitaire afvoerbuizen bestaan niet in de maat 80 mm, dat is een maat voor regenafvoerbuizen. Het feit dat je een buis van 80 mm buitendiameter los passend in die buis hebt kunnen steken wijst er voor mij op dat die buis er een is van 90 mm buitendiameter.

De kit rond de buis zou ik niet vertrouwen en ook de aansluiting van die Geberitbocht in PE op die pvc mof is niet betrouwbaar want wellicht gelijmd met pvc-lijm. Pvc kan je hiermee lijmen maar PE niet ! Daar komt dan nog bij dat je nu wellicht een hinderlijk kantje hebt in de overgang van 90 naar 80, een obstakel dat vroeg of laat tot een verstopping zou kunnen leiden. 

Kort gezegd: dit is bricolage !

Maak wat ruimte rond die buis van 90 in de vloer zodat je er een mof met rubbers kunt overheen schuiven. Gebruik dan een bocht van 90 mm en 45° met aan beide kanten een mofeind en schuif die over die buis in de vloer, richt de bocht naar de muur toe. Steek in die bocht een tweede bocht van 90 mm die met één kant in de vorige bocht past en met aan de andere kant een mofeinde waar je dan weer die bocht van Geberit kunt inschuiven. Op die manier kan je die 8 cm overbruggen en zijn alle verbindingen zoals het hoort met rubber afdichtingen.

Weet ook dat in zulk geval deze verbinding nooit meer bereikbaar is zonder ingrijpende breekwerken, dit moet dus met 100 % zekerheid worden uitgevoerd !

Lady DIY
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Bedankt Charel,

van de gewone staande wc zat er een afvoermof in zoals op de foto (ik heb die nog, is in goede staat, moet die alleen proper afwassen). Die sloot perfect het gat in de grond af, maar verbreedde wel naar een binnenmaat van 110 (er kwam een staand wc in terecht). Is het een optie om die er terug in te stoppen en daarop 2x 45 graden en vervolgens de zwarte buis van Geberit? Maar de buis van Geberit is buitenmaat 90, dus moet ik die overgang kunnen maken.. 

Thanks!!

Nick 61
124 thumb_up 697 comment
2 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Beste,

Het blijft zoals Charel zegt , bricoleren , indien je die bestaande witte mof  wil gebruiken met 2 45 graden bochten dan zal de witte mof na de afwerking van je console zichtbaar blijven.  Indien er onder je vloer van het toilet een kelder of kruipkelderruimte bevindt laat dan een nieuw gat boren op de plaats zo kort mogelijk tegen de muur dan win je meer plaats in je ruimte. Het lijkt erop dat je nieuwe vloer gelegt hebt wat een gemiste kans was om je afvoer voor de werken aan te passen op de 3de foto van je eerste post zie ik je meten , het plaatje aan lijkt me niet van een Geberit via de vakhandel maar eerder uit de doe het zelf (wat geen verwijt is hoor )maar let er eens op dat de spoeling 6/9 liter is want deze kan dan ook 3 liter zijn en dat kan te weinig zijn om een goede spoeling te garanderen

Lady DIY
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Hi,

het is het toilet op 1ste verdiep. Ik kan niet gaan breken en ben gewoon maar een ‘handige vrouw die haar plan trekt’. Ik zoek vooral een degelijke aansluiting voor toilet op de juiste hoogte (center buis op 23cm hoogte). Idealiter is de afstand tot de muur niet zo ver, maar als dat niet anders kan, dan is het maar zo... ik heb nog nooit zoiets gedaan, dus alle hulp is welkom (ook schetsjes of foto’s van hulpstukken). 

Bedankt alweer!

Lady DIY
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Ik heb zelf geen nieuwe vloer gelegd ofzo. Het is gewoon een vervanging van een staand toilet door een hangtoilet in een woning van 10 jaar oud. Ik wil dan ook niet alles gaan openbreken enzo.

Nick 61
124 thumb_up 697 comment
2 jaren geleden

Tja , keuzes moeten er nu eenmaal gemaakt worden indien je het perfect wil oplossen denk ik toch dat er kap en breekwerk aan te pas zal komen , trouwens de boorgaten van het vorig toilet zullen nu ook zichtbaar zijn in je vloer misschien een goede gelegenheid om toch alles aan te passen , de afvoer zal dan wel in de chappe ingewerkt zijn . 

Lady DIY
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Hi Nick61,

ik begrijp niet goed wat je bedoelt met die derde foto. Je bedoelt toch die waarop ik aangeef dat ik met 8 cm speling zit tov de muur? Waarop doel je dan? Die watertoevoer in de muur? Die zat er al van de vorige wc.  Ik snap je niet zo goed... bedankt!

Lady DIY
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 jaren geleden

De boorgaatjes zijn klein en net in een voeg, dus die werk ik netjes weg. Daar ligt toch een matje over en bevinden zich onder toilet, dus ga je niet opmerken hoor. 

Charel
523 thumb_up 2281 comment
2 jaren geleden

Beste,

Je zou eigenlijk eens de buitendoormeter van de in de vloer zittende buis moeten meten. Ik vermoed 90 mm, maar meten is beter dan vermoeden. Als het inderdaad 90 mm is dan zou ik toch koste wat het kost aan moeite de vloerafwerking rond die buis weghakken. Als je daar een vrije voeg van +/- 1 cm kunt maken dan kan je daar een mofeind van een bocht overschuiven. Je kan dat doen met een smal beiteltje of met een stevige oude schroevendraaier. Dat is zowat de enige moeilijkheid, de rest zal dan een fluitje van een cent zijn.

Wat dat oude potstuk betreft: Die zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, immers de elasticiteit om zich blijvend waterdicht aan te passen aan een nieuwe buis of wat dan ook is er inmiddels uit. Ook de bovenkant ervan is veel te ruim voor een buis of hulpstuk van 90 mm en dan zou je met nog eens bijkomende overgangen moeten gaan werken. 

Trouwens hierboven is er ook al gewezen op het feit dat dit hulpstuk niet zal kunnen wegvallen achter de omkasting van het binnenwerk van de wc.

Wallie De Walrus
0 thumb_up 2 comment
2 jaren geleden

Beste,

Ik wil me ook aansluiten bij Charel. Kap +/- 1cm tegel weg rondom de oude buis. Zo kan je een mof plaatsen over de bestaande buis (die naar alle waarschijnlijkheid Ø90 zal zijn). Waarop je dan via een MF bocht van 45° kan verder gaan. De afgekapte tegel zal toch uit het zicht onttrokken worden eenmaal de gyprocafwerking geplaatst is rondom het hangtoilet. 

Het feit dat het geberit-frame iets verder van de muur staat dan dat de bijgeleverde draadstangen zijn, hoeft geen probleem te zijn. Bij mij thuis had ik hetzelfde probleem (omwille van bouwtechnische redenen) en heb ik de bestaande draadstang gewoon verlengd mbv een nieuw stukje draadstang (M12) en een koppelmoer (zie bijgevoegde foto).

Groeten,

Jan

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.