Forum

Regenwaterput pomp darm via bestaande regenafvoerbuis

Matt1991
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
#Sanitair · 1 week geleden

Beste,

Is het mogelijk de darm van een pomp bij een regenwaterput te laten lopen via een reeds bestaande afvoerbuis die onder het terras ligt tot in de kelder.

Zo zou ik kunnen vermijden om mijn terras open te moeten breken hiervoor. Ik bedacht dit met het idee dat ik door waterrecuperatie te doen van de daken er dus een pak minder water door deze buis richting riool zou moeten gaan en dat dus deze darm van mijn pomp dan weinig of geen problemen zou opleveren in deze buis. 

Ik zou dan de darm in mijn kelder er uit laten komen.

Iemand enige ideeën of opmerkingen hierbij?

Alle reacties

Charel
531 thumb_up 2360 comment
1 week geleden · Bedankje ontvangen

Als dat een buis is waar enkel de overloop van de regenput doorgaat dan zou dat in principe moeten kunnen, er komt dan immers enkel zuiver water door die buis en de kans op vervuiling en dichtslibbing heb je dan praktisch niet.

Je zal enkel een goede oplossing moeten vinden om die zuigdarm in de kelder waterdicht terug uit die buis te laten  komen.

Gebruikelijk is het in ieder geval niet, je zal dus iets moeten bricoleren daarvoor.

K16
49 thumb_up 274 comment
1 week geleden · Bedankje ontvangen

Theoretisch kan dit maar ik vind het maar niks!

Matt1991
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
1 week geleden

Bedankt voor de reactie Charel. 

Er zou nog steeds water dat op het terras loopt ook worden afgevoerd langs hier wat betreft het gedeelte onder het terras. Ik denk dat er onder onze keuken (die ligt aangrenzend aan het terras) ook een koppeling wordt gemaakt op deze buis voor het water van de keuken. 

Het water dat van het terras komt dat gaat via een goot met een rooster op naar de buis, en daar zit wel een filter voor het grof vuil (maar natuurlijk slib ed. kan dat nooit 100% tegenhouden.) Denk je dat dit een groot risico vormt voor het dichtslibben met de aanzuigbuis er in? Anders moet ik mss denken aan een infiltratiesysteem voor het water dat van het terras komt zodat dit ook niet meer langs die buis gaat, dan gaat enkel nog de aanzuigdarm door de bestaande buis (voor het gedeelte onder het terras) en zou het laatste stuk buis tot aan de kelder dat onder onze keuken ligt gedeeld worden voor afvoerwater keuken en deze aanzuigdarm. 

Ik was van plan om eventueel een controlecamerasysteem te gaan huren om exact te weten hoe de buizen onder de grond liggen en om da diktes enzo te bekijken. 

Matt1991
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
1 week geleden

Bedankt voor je reactie K16. 

Al positief dat het theoretisch mogelijk is :) 

Waarom vind je het maar niks? Zou je andere suggesties hebben? 

Charel
531 thumb_up 2360 comment
1 week geleden

Als er ook afvalwater van de keuken doorstroomt mag je het vergeten ! Gegarandeerd dat gestolde zeepresten (witte brokken) zich gaan afzetten rond en op die hindernis in de afvoerbuis. Dat is iets dat zich sowieso kan voordoen in een buis voor afvoer van vaatwasser, wasmachine en afwasbak. Normaal kan je zulke buis dan redelijk gemakkelijk ontstoppen en reinigen. Echter met een waterdarm er in is dat niet meer zo evident.

Niet dus !

K16
49 thumb_up 274 comment
1 week geleden

Afvoer water mag enkel dienen voor zoals het woord zegt AFVOER van water in dit geval.

Er mogen geen obstructies van welke aard dan ook in deze buis zitten om verstoppen te voorkomen!

Als het 100% zuiver water is dan zou dit eventueel kunnen.(persoonlijk zou ik het niet doen)

Aparte leiding aanleggen is de enige juiste oplossing.

Matt1991
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
1 week geleden

Dag Charel en K16,

Hartelijk dank voor jullie reacties, dat is idd iets waar ik dus goed rekening mee moet houden. 

Aangezien het terras open breken hiervoor jammer genoeg niet mogelijk is (niet waard is) ga ik de piste dan maar eens goed bekijken of ik het stuk afvoer onder het terras kan gebruiken voor de pompleiding, en dan het water van het terras eventueel op een andere manier zien af te voeren. 

En dan is het te hopen dat het keukenwater niet via deze leiding loopt (hiervoor ga ik dan zoals ik zei eens een cameracontrole-unit huren zodat ik dit bevestigd kan hebben)

Hopelijk kom ik dan tot een resultaat waar ik alles kan uitvoeren zonder dat er onzuiver afvalwater en de pompdarm in één buis komen. 

Als dit allemaal niet mogelijk is, ga ik jammer genoeg tot het besluit moeten komen dat de investering van een regenwaterput te groot is om dit enkel te gebruiken voor in de tuin.

Charel
531 thumb_up 2360 comment
1 week geleden

Als het enkel voor gebruik in de tuin is kan je ook eens aan een alternatief denken waarbij het niet nodig is om een verbinding naar binnen te hebben.

Ik denk daarbij aan een dompelpomp met kraantje en klaarliggende tuinslang in de putopstand  of elders in de tuin. Ook een handpomp is te overwegen.

K16
49 thumb_up 274 comment
1 week geleden

Als ik het goed begrepen heb is er nog geen regenput?

Matt1991
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
1 week geleden

@Charel: mijn bedoeling zou zijn om het voor de tuin, toilet beneden en wasmachine beneden te kunnen gebruiken (voor die laatste twee zou ik dus wel naar binnen moeten raken)

@K16: correct, er is nog niets voorzien, ik ben van plan de tuin te egaliseren en wou dan tegelijk ook een regenwaterput installeren.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.