Forum

Pomp waterput zuigt geen water meer op

pigpower
0 thumb_up 22 comment Andere particulier
#Sanitair · 1 jaar geleden
Deze vraag is goed beantwoord

Het reservoir van de WC's wordt niet meer gevuld.

Bij nazicht van de pomp van de waterput merk ik dat deze geen water meer oppompt.  Het water in de darm die komt uit de regenwaterput blijft gewoon staan.  Het pomphuis wordt leeggezogen en dan slaat de pomp af.  Ik kan dat pomphuis dan opnieuw vullen en dan herhaalt zich hetzelfde scenario.  De darm blijft echter gewoon volstaan.

Er lijjkt me ook niet zoveel druk op het water te zitten dat uit de kraan komt.

Het is al een redelijk oude pomp denk ik (> 10 jaar), Tallas KC80, het model gegoogled en ik vind geen enkele afbeelding die lijkt op de pomp die hier staat.

Ik dacht eerst dat onze regenwaterput misschien leeg was maar aangezien dat de darm die uit de regenwaterput volledig vol staat met water kan dit niet de reden zijn denk ik?

K16
49 thumb_up 279 comment
11 maanden geleden

Als die geintregeerde terugslag klep werkt en uw aanzuigleiding is luchtdicht aangesloten dan zou die pomp moeten werken.

Hebt ge die geintregeerde teruglagklep al eens nagezien.(zie handleiding)

Zijt ge zeker dat er geen fit is in uw aansluitng aan de pomp van aanzuigleiding?

Eigenlijk hebt ge die terugslag klep in de put niet nodig in dit geval!

Voor mij is het duidelijk het zit in uw aanzuigleiding.(koppeling niet luchtdicht en uw terugslagklep in de put niet correct werkend of aangesloten.

Koppeling aanzuigleiding is de hoofd dader volgens mij.

Uw pomp is ok vermits ge een week geen problemen hebt gehad tijdens testfaze nieuwe aanzuigleiding.

Terugslag klep in de pomp nazien en reinigen,koppeling aanzuigleiding nazien.(eventueel wat vaseline of vet aan de dichting van de koppeling smeren en dan monteren en aandraaien)

succes.

K16
49 thumb_up 279 comment
11 maanden geleden

Terugslagklep lijkt me in orde ja.  Ik begrijp echter niet hoe deze zou kunnen vermijden dat de aanzuigleiding leeg loopt aangezien deze in de pomp zit en de aanzuigleiding daar toch achter zit?

Als ge waterdarm neemt en deze vult met water en deze dan afsluit langs één kant zal die darm niet leeglopen als ge die omhoog tilt zelfs niet zonder terugslagklep als het uiteinde zich in water bevind.

Ik spreek van ondervinding.

Pompen 150m³ per uur met inwendige terugslagklep met inox aanzuig buis van 150mm zonder terugslagklep werken al jaren probleemloos in door mij onderhouden pomp installatie tijdens mijn actieve loopbaan.(gepensioneerd nu)

Aanzuigleiding mag geen lucht kunnen aanzuigen via waterput of koppelingen.

Zuigmond moet dus steeds voldoende onder water zijn.(30cm minimum)

en terugslagklep in pomp moet perfect afsluiten.

Ik ga er van uit dat uw pomp ok is vermits ze tijdens testfaze probleemloos een week heeft gewerkt.

Plaats terugslagklep achter uw pomp en dan de aanzuigleiding.

Welke koppelingen gebruik jij.(Model dat ik eens heb doorgestuurd werkt perfect)

Alle reacties

Nick 61
127 thumb_up 710 comment
1 jaar geleden

Toch maar even het waterpeil in de put controleren het feit dat het water blijft stil staan in de buis is geen garantie dat er nog water in de put aanwezig is. Werkt de terugslagklep nog?

K16
49 thumb_up 279 comment
1 jaar geleden

Terugslagklep zoals reeds aangehaald controleren.

Als pomp lucht zuigt ergens in aansluiting zuigkant pomp of via opgietstop kunt ge dat ook voorhebben.

pigpower
0 thumb_up 22 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Bedankt Nick61

Als de put echt open moet dan zal ik dat doen.  Het enige nadeel is dat dat niet met een deksel is.  De put ligt ergens onder de oprit.  Klinkers zullen er dus uit moeten en dan moeten we het zand wegscheppen tot we de put 'ontdekken'.  De vorige eigenaars hebben ongeveer aangegeven waar maar exact weten we het niet.

Een heel gedoe dus en dat hoopte ik te kunnen vermijden.

Ik heb gisteren 2 uur lang de tuinslang water laten spuiten in de afvoer van ons dakterras.  Logischerwijze zou de put dus niet leeg mogen zijn, ik weet natuurlijk niet of 2 uur voldoende is als hij helemaal leeg was.

Is het zo dat bij een lege put ook het water in de darm niet meer opgepompt wordt?  Ik dacht dat de pomp de darm op zijn minst zou moeten leegpompen?

pigpower
0 thumb_up 22 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Bedankt K16.

Betreft terugslagklep zie het antwoord hierboven op Nick 61.  Als het echt moet zal ik de put open doen maar ik probeer eerst alle andere dingen uit te sluiten.

Ik heb het pomphuis al meermaals gevuld met water, ook de darm naar de put. In bijlage een foto van de pomp.  Deze foto is getrokken nadat ik de pomp nogmaals had trachten te starten.  De pomp slaat dan af en dan blijft er altijd een bodempje water in de filter staan.  In de darm naar de put blijft het water volledig staan.

Als ik de pomp opgiet dan stijgt ook het waterniveau in de filter tot die helemaal vol is.  Wat ik niet weet is of er ook water komt in de aansluiting van de darm naar de filter.  (het stukje dat ik omcirkeld heb op de foto).  

Ik giet de pomp helemaal vol tot ze overloopt en de opgietstop heeft nog een goed rubbertje dus ik zou niet verwachten dat hij daar lucht mag aanzuigen.

Nick 61
127 thumb_up 710 comment
1 jaar geleden

Ik heb zo'n vermoeden dat de aansluiting van de witte darm op het zwart omcirkeld koppelstuk niet dicht is, op de foto is het niet duidelijk maar precies of dat daar een knik in zit . Heb je de mogelijkheid om de darm daar een stukje af te snijden en terug op de pe koppeling te bevestigen. Is de o ring in de zwarte koppeling nog goed? 

K16
49 thumb_up 279 comment
1 jaar geleden

Er zijn maar 2 mogelijkheden volgens mij.

Aansluiting zoals Nick 61 aanhaald of verstopte terugslagklep in de put door vastzittende klep of slib op de bodem van de regenput.

Pomp kunt ge testen door even nieuwe aanzuig te maken naar een vat of bad.

Pomp opgieten en ge gaat direkt zeker weten of uw pomp nog werkt.

Als de pomp goed werkt lees aanzuigt,dan kunt ge dat al uitsluiten.

Ik vermoed lucht lek in aanzuigaansluiting zelf of in de knik van de darm.

Is het dat niet en pomp zuigt goed aan na test,dan rest er maar één ding put openmaken!!

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment
1 jaar geleden

Als de waterput onder de klinkers van de oprit ligt, dan zal hij ook nog nooit gereinigd geweest zijn. Misschien zit de aanzuigzijde  van de darm volledig in het slijk op de bodem van de put.

Charel
531 thumb_up 2374 comment
1 jaar geleden

Die filter staat ook op de verkeerde plaats, zulke filter moet stroomafwaarts van de pomp staan.

Bij de minste vervuiling zal die het debiet van de aanzuiging zeer sterk gaan afremmen met extra weerstand en slijtage voor de pomp tot gevolg.

Heb je die filter trouwens al eens gekuist of het patroon vervangen ?

K16
49 thumb_up 279 comment
1 jaar geleden

Plaats filter theoretisch heeft Charel gelijk maar deze filter ziet er zeer proper uit en bij mezelf staat die filter al 23 jaar op dezelfde plaats zonder enig probleem!

Als dit geen te fijn filter is en hij regelmatig wordt gereinigd is dit zeker geen probleem.

Bij groot debiet afname kan dit wel probleem zijn aangezien zuig dan niet kan volgen en er dan cavitatie optreed aan de waaier van de pomp.

Pomp kan dan zeer snel beschadigd raken.

Dit probleem stelt zich hier niet vermits afname debiet klein is.

Charel
531 thumb_up 2374 comment
1 jaar geleden

Daarom mijn vraag of die filter al eens gekuist of vervangen geweest is. Ik kan me vergissen maar het lijkt mij of ik brokjes vuil in de filter zie. Veel zal ook afhangen van de fijnheid van die filter.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.