Forum

Alle reacties

K16
52 thumb_up 307 comment
1 week geleden

Daar zou ik nu echt niet van wakker liggen,gewoon het terein volgen.

sdeb
6 thumb_up 49 comment
1 week geleden

Belangrijk : wat is de afstand tussen de woning en de straatriolering?

Bij een helling van meer dan 5 cm/m gaat het water sneller weg dan het vuil. De ideale helling is 2,5 cm/m. Als het meer is dan 5 cm/m dan zou ik mijn berekening maken met een kleinere diameter. Voor een woning zou ik niet hoger gaan dan diameter 110 mm (regenwater inbegrepen). In de tabel hieronder: Q=volume in liter v= snelheid.

Het waarschijnlijkheidsdebiet voor appartementen en woningen (=WD. TD=Totaal debiet) wordt op deze manier berekend : WD = Vierkantwortel van het TD en delen door 2. 

TD van de toestellen : WC=2 l. Wastafel: 0,5 l. Wasmachine/afwasmachine/bad/spoelbak = 1 l. Normale douche: 0,5 l Regendouche : 1 lit/sec. 

Stel voor dat je op 16 liter komt : dan is het WD : 2 liters/seconde. Als er een Wc is, is het minimale altijd 2,5 lit.sec! Je kan eventueel rekening houden met een vullingsgraad van 50%. Zie bijlage

Zeppos1965
0 thumb_up 1 comment Bouwer
1 week geleden

Hallo sdeb,

De afstand is zo'n 30m. Betreft de toestellen: het gaat over 2 toiletten, een douche, vaatwasmachine, wasmachine en 4 spoelbakken.

Dus zou ik 200 mm dienen te gebruiken? Of ben ik verkeerd?

Dank,

Z

sdeb
6 thumb_up 49 comment
1 week geleden

Nee, je bent verkeerd. Hoe kom je aan een diameter van 200 mm? Dat is al voldoende voor een heel grote school! Je hebt 2 Wc's = 2.5 lit x2=5. Dan 1 douche = 1lit x1=1. Dan 1 vaatwasmachine en 1 wasmachine= 1 lit x2=2 en als laatst 4 spoelbakken= 4 x 1 lit = 4.

Totaal debiet is = 12 liters Waarschijnlijkheidsdebiet is 1,73 liter maar door het feit dat je minstens 1 Wc hebt is dat 2,5 liter. 

Dan heb je met een diameter 110 mm voldoende (op voorwaarde dat er geen regenwater bijkomt). Ik raad je aan om je regenwater gescheiden te houden van het vuile water. Ik weet niet wat het dakoppervlakte is van de woning maar bij een normale woning is dat een diameter 110 mm. De berekening is : dakoppervlakte in m²x0.05 l/sec. Stel voor dat een dakoppervlakte hebt van 100 m² dan is het resultaat 5 liter/sec. Dan neem je de tabel met vullingsgraad van 70%. En je ziet dat je tot 7,12 liter kan gaan met een diameter 110 mm en afschot van 2,5%.

Vertrek met een toezichtput aan de woning. Onderkant put op iets meer dan 1 meter diepte. Geef een afschot van 2,5 cm/m. Dan kom je nog 75 cm dieper aan de straatkant. Daar zou ik een toezichtput plaatsen van 2 meter diepte en van daaruit vertrek je dan met een fors afschot naar de bovenkant van de straatriolering. Je kan die toezichtputten maken van betonnen buizen van 1 meter diameter en 1 meter hoogte. Dan heb je er 3 nodig. 1 aan de woning en 2 op mekaar aan de straatkant. Betonnen plaat erover en een gietijzeren deksel. Ik heb dat systeem toegepast bij mij thuis (60 meter van de straat). Ik woon ondertussen al meer dan 30 jaar in en nog nooit geen probleem gehad met verstoppingen. Zie bijlage. De 1ste foto is de put aan de straat. De laatste foto is de aansluiting van de overloop regenwaterput in de toezichtput. Voorzien van een sifon om geuren te vermijden in de regenwaterput of naar de dakgoten. Die sifon kangedemonteerd worden (de put is toegangkelijk met 1 meter diameter)

K16
52 thumb_up 307 comment
1 week geleden

Vertrek met een toezichtput aan de woning. Onderkant put op iets meer dan 1 meter diepte. Geef een afschot van 2,5 cm/m. Dan kom je nog 75 cm dieper aan de straatkant. 

Terein helling is 5m hoogte verschil over afstand van 30 meter!

Berekeningen zullen wel 100% juist zijn maar wat met dat niveauverschil,antwoord wijkt af van de echte vraag!!

Sanipro
2 thumb_up 9 comment
1 week geleden

K16 heeft een punt. Dan is er alleen nog de mogelijkheid dieper te vertrekken aan de woning, maar een gleuf van 4 meter diep is wel erg veel maar doenbaar (hangt ook af van het soort grond).Dan zou ik gaan voor PEhd buis. Die kan gelast worden met spiegelglas of elektrische moffen UIT de gleuf (dat is 6 lengtes van 5 meter) en dan deze in de (smalle) gleuf laten zakken. Dan zou ik daarop 50 cm stabilisé leggen en gleuf verder dicht maken met gewone grond. Dan zijn die betonnen ringen een goedkope oplossing. Je kan er makkelijk 4 op mekaar stapelen.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.