Forum

Afvoer badkamer 1ste verdiep

Stoets
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
#Sanitair · 2 jaren geleden

Hallo iedereen,

We willen graag een badkamer op het eerste verdiep. Ik heb echter wat problemen met het plannen van mijn afvoer leidingen. Ik lees hier en elders dat ik best een ontluchter voorzie door het dak.Dit is echter niet meer mogelijk aangezien de zolder kamer al ingericht is.

Ik ben er ook al achter gekomen dat er ontluchters bestaan voor binnen, plaats ik deze dan op de hoofdafvoer leiding? Ze raden ook aan om het bad en de douche niet bijeen te laten komen, maar apart naar de hoofdafvoer leiding. (Ook weer om te voorkomen dat de sifons niet leeggezogen worden) In bijlage is een schets is dit een goede oplossing dan ? Zoja, hoeveel afstand moet er tussen elke Y*stuk zitten? of mogen ze echt bijna achtereen zitten?

De één zegt nooit een 90 graden bocht te nemen, de andere zegt van horizontaal naar verticaal MOET het 90 graden zijn en van verticaal naar horizontaal 2x 45 graden?

Ivm verstoppingen. Als ik tussen de ontluchter en de hoofdafvoer leidingen nog een Y stuk zet om later altijd aan te kunnen met de hoge druk reiniger , is dit voldoende voor binnenshuis? (Buiten worden nog T stukken gezet)

Alvast bedankt,

Vg,

Kris  

Alle reacties

Charel
523 thumb_up 2281 comment
2 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Beste,

In vele gevallen mogen alle sanitaire toestellen op één en dezelfde standleiding aansluiten. Dat hangt af van de plaatselijke voorschriften die van streek tot streek kunnen verschillen.

1) Soms is een septische put verplicht om daar enkel de wc op aan te sluiten, in dat geval heb je afzonderlijke afvoerleidingen nodig met een standleiding voor de wc van bijvoorbeeld 90 mm en een standleiding voor de overige toestellen van bijvoorbeeld 75 mm. Je kan dan best de standleiding van de wc 1/2 m hoger doortrekken dan de afvoer van de wc en daarop een beluchtingsventiel plaatsen (knits). De standleiding van de andere toestellen trek je ook iets verder op met een buis van 50 mm op net onder het beluchtingsventiel van de wc standleiding hierop aan te sluiten met een T-stuk. Je hebt dan slechts één ventiel nodig dat voor beide standleidingen kan dienen.

2) Soms is een septische put verplicht waar je verplicht alle afvalwater moet op aansluiten.

3) Soms is een septische put niet verplicht en kan je alle afvalwater (geen regenwater !) ook laten samenkomen.

Zowel in geval 2 als 3 werk je dan met slechts één standleiding van bijvoorbeeld 90 mm die in die maat doorloopt naar de wc en naar het ventiel minstens 1/2 m hoger. Vooraleer af te takken naar de wc maak je op die buis een aftakking van bijvoorbeeld 75 mm (50 mm kan ook nog) naar de douche, daar maak je een aftakking van 50 mm voor de douche en je loopt verder naar de lavabo met een leiding van 50 mm, daar maak je een aftakking voor de lavabo van 40 mm en je loopt weer verder naar het bad met 50 mm (eventueel 40 mm).

De redenering mbt overgangen van horizontaal naar verticaal onder 90°, van verticaal naar horizontaal onder 2 x 45° en van horizontaal naar horizontaal onder 45° (of twee maal 45°) klopt. 

Je hoeft boven geen extra ontstoppingstuk te plaatsen, hiervoor kan je simpelweg het beluchtingsventiel even wegnemen, dat zit immers met een rubber dichting in het buiseinde.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.