Livios: Bouwen aan morgen


Reversed Osmose

Reversed Osmose

Technoman
7 thumb_up 60 comment Andere professioneel
#Sanitair & water · 4 maanden geleden

Besten,

Net verhuisd naar een woning die niet aangesloten is op de openbare waterleiding.

Een geboorde put met hydrofoorgroep en drie filters, levert water voor gans het huis

Heb zelf Watergroep om een analyse van het water gevraagd. Blijkt dat het nitraat gehalte te hoog ligt om drinkbaar te zin!! Oplossing is het plaatsen van een "Reversed Osmose" systeem.

Inlichtinge ingewonnen op Batibouw en beurs ideaal wonen levert wat cowboy verhalen op!! Sommigen beweren dat een ontkalker of een ontijzeraar zou helpen!!!-:)

Wie heeft hier ervaring mee? Helpt dit RO systeem om nitraat tot op aanvaardbare niveau te halen. Kostprijs?? Googelen levert mij systemen op van 50 € tot 1500€, op identieke toestellen.

graag adviezen

mvg

Technoman

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
391 thumb_up 1771 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Deze site levert volgens mij de correcte info:  www.aquabelgica.be/starta9bc.html?id=19

Voor kleinschalige installaties omgekeerde osmose.  Grote installaties kunnen met een ionenwisselaar.  Omgekeerde osmose is eigenlijk filtering door een filter met superkleine gaatjes waardoor enkel de kleine watermoleculen kunnen en al de rest (incluis bacteriën en virussen) tegengehouden worden.  Dergelijke filter neemt elke wereldreiziger mee om gecontamineerd water te filteren tot zuiver water.  Prijzen ken ik niet direct doch onderhoud zal een belangrijke kost zijn.  Misschien toch leidingwater nemen voor drinkwater en de put gebruiken voor al de rest.  Is ws goedkoper dan omgekeerde osmose.  

Technoman
7 thumb_up 60 comment Andere professioneel
4 maanden geleden

Wat het Internet levert aan artikelen over RO heb ik allemaal doorgeworsteld! Je het is een kleinschalige installetie ( enkel keukenkraan voor drank, bereiding van koffie, thee, soep etc..)

Wat ik zoek ie iemand met gelijkaardig probleem en die er eentje heeft staan en mij kan vertellen of dit toestel effectief werkt en de hoevellheid nitraten uit het water haalt?

Prijzen  bij erkende waterontharder firma, ( die ook RO aanbieden) zijn soms 10x duurder dan bvb firmas die enkel toestel leveren. Vervang patronen amper 50€ per jaar, De prijs om leidingwater in huis te hebben kost mij meer dan een systeen met patronen voor 10j.

Iemand dus die een systeempje heeft staan???

Technoman

kas
20 thumb_up 132 comment Andere professioneel
4 maanden geleden

Nitraat heeft niets te maken met ijzergehalte of kalk in het water. Nitraat is afkomstig van meststofoverschotten die doorgedrongen zijn in de waterlaag waaruit jij pompt. Ofwel zijn de landbouwers of jezelf serieus aan het zondigen tegen het meststofdecreet en kappen ze drijfmest, stalmest niet volgens de regels ofwel zit je met een puntvervuilings die van verder komt. Enigste wat je daar tegen kan doen is, boeren verhinderen om te bemesten, put dieper boren of die osmose filtering. 

Er is nog een andere manier, maar is nogal ' raar ' . Stikstof of nitraat is een voedingsstof voor planten. Leidt het water door een moerasgebied met veel nitraatbehoeftige waterplanten ; waterlelie, pijlkruis, waterranonkel, ezelskop zodat deze planten de stikstof ( nitraat) uit het water halen. Maar hoe dit past in een huisinstallatie is , moet ik het antwoord schuldig blijven. Misschien een denkoefening?

Technoman
7 thumb_up 60 comment Andere professioneel
4 maanden geleden

Van waar de vervuiling komt kan niemand mij vertellen!! Er is hier nogal wat landbouw ( witloofstreek) en ja, daarbij wordt wat gemest, en producten gebruikt om gronden te ontsmetten. Feit is dat het enkel het Nitraat gehalte is die hoog ligt, rest is meer dan prima. Gebruik zoveel water (Koi-vijver en oefenzwembad dat ik een fortuin aan leidinwater zou spenderen -:)

Moest ik de oppevlakte hebben was die vijver al lang aangelegd, ( Voorzitter Natuurpunt woont in de buurt -:) -:)) jammer genoeg is dat ggen optie

Bedankt voor je antwoord

André

kas
20 thumb_up 132 comment Andere professioneel
4 maanden geleden

Toevallig loopt bij PCS Proefcentrum sierteelt een proefneming met het verminderen van stikstof en fosfor uit herwinbaar hemelwater :http://www.pcsierteelt.be/

Misschien bij hen is even navragen hoe zij dit doen? 


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?