Livios: Bouwen aan morgen


Geurhinder septische put

Geurhinder septische put

Patrick808
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
#Sanitair & water · 1 jaar geleden

Heren,

wie heeft zinvolle tips inzake geurhinder, een veel voorkomend probleem in Antwerpen waar de rioleringen vaak problematisch zijn.

Ik heb een oude gemetste septische put in een rijhuis, aan de achterzijde van het gebouw, er is een overloop/afloop die 8 meter in een oude gemetste afvoer richting riolering in de straat gaat.

Ik heb enkel last bij regenweer.

Er is géén geur in de kelder, enkel op de gelijkvloers boven de septische put.

Dat was vroeger een koertje, door de vorige eigenaar volgebouwd.

Er komt geen geur door het oude, vermoedelijk gietijzeren deksel.

De put wordt elke 2 jaar geledigd maar dat heeft geen effect.

De put van binnenuit renoveren/bezetten kost 4.000€.

Wat kan ik nog doen vooraleer zoveel centjes uit tegeven ?

Ik vermoed dat bij hevige regenval het waterniveau in de stadsrioleringen stijgt en daardoor veel water/smurrie/geur/druk vanuit de riolering in de straat terug richting put gaat.

Alle hulp is welkom

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Nick 61
78 thumb_up 420 comment Andere professioneel
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

In veel gemeenten ben je niet meer verplicht om een sceptische put te hebben , loop eens binnen bij de technische dienst van jou gemeente en vraag eens of je nog een sceptische put nodig hebt. Indien ze je daar vertellen dat deze niet meer moet kan je je toiletafvoer rechtstreeks naar de riolering brengen en zal je geurprobleem mee opgelost kunnen zijn 

Mvg Nick 

Charel
404 thumb_up 1726 comment Andere professioneel
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Wellicht zit er ook geen verluchting op de put, dat was niet ook niet nodig zolang die buiten het gebouw gelegen was. Nu echter is het minste kiertje al voldoende om bij overdruk in de put de putlucht binnen te krijgen.

Moest je ergens nog een buis kunnen doortrekken tot boven het dak of minstens tot boven de dakgoot dan zou dit al voldoende oplossing kunnen zijn, je krijgt dan immers bij bepaalde omstandigheden geen overdruk meer in de put. 

Patrick808
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
11 maanden geleden

hallo, dank voor de bijdragen, een septische put is hier helaas wel verplicht anders was het idd eenvoudig opgelost (al hebben sommige buren hun put buiten gebruik gesteld, wat niet mag, en waarvan ik me afvraag wat dat gaat geven als de stad nieuwe riool trekt in de straat en de bewoners enkel aansluit na aanbieden van correct afvalwater).

Na het volbouwen van het koertje werd er wel degelijk een verluchtingsbuis van 40 of 50 geplaatst door vorige eigenaar; omdat ik bij nieuwere gebouwen een grotere diameter zag heb ik bovendien de buis van 90 van het toilet die buitenshuis de septische put in gaat zodanig aangepast met een T dat deze dient als extra verluchting, dus de druk opbouw die er vermoedelijk wel is bij veel regen kan niet liggen aan de afwezigheid van ontluchters.

Nick 61
78 thumb_up 420 comment Andere professioneel
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Beste,

Indien er , zoals je vermeldt een verluchting is gemaakt , tot welke hoogte gaat deze dan? De T die je extra voorzien hebt , wat heb je daar dan op aangesloten als verluchting en tot op welke hoogte gaat deze? Het zou een verluchting moeten zijn zoals Charel in zijn reactie zegt. Ben je zeker dat bij regen de geur die je binnen krijgt wel van jouw septische put komt en niet van 1 van je buren? Misschien dat de buren ook last hebben van geur tijdens een regenbui.

Mvg Nick 

Patrick808
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
11 maanden geleden

de oorspronkelijke verluchtingsbuis van 40 of 50 gaat tot 5 à 6 meter boven de septische put, van de wc-afvoer die op een meter of 4 hoogte richting septische put ging heb ik de neerwaartse bocht van 90° vervangen door een T die nog een meter of 2 hoger gaat en dus ook op een meter of 6 uitkomt. Verluchting genoeg zou ik denken.

De buren hebben de septische put buiten werking gesteld, daar gaat alles rechtstreeks de riool in.

Er werd me een zwarte terugslagklep aangeraden dicht bij de aansluiting van de gemetste rioolafvoer met de riool aan de straat .

Nick 61
78 thumb_up 420 comment Andere professioneel
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Dat je voldoende verluchting hebt , betwijfel ik niet maar is de hoogte van je verluchting hoger of lager dan je dakrand ? De terugslagklep zal geen verbetering brengen vrees ik dit is goed Indien er water uit het riool naar jou kan stromen en niet omgekeerd. Misschien zou de situatie beter te begrijpen zijn als je een paar foto's  van de verluchting zou posten

Mvg Nick 

Patrick808
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
11 maanden geleden

op antwerpen-zuid schijnt dat terugstromen van water te kunnen: oude riolering in slechte staat, bij hevige en dagenlange regenval pompiers op de hoek van vele straten wegen ondergelopen kelders etc


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?