Livios: Bouwen aan morgen


Zonne-warmteboiler of zonneboiler

Zonne-warmteboiler of zonneboiler

Natalievdb
0 thumb_up 0 comment Bouwer
#Energiebronnen · 3 maanden geleden

Wat gaat gaat het meeste rendement opleveren en is het gunstigst voor de berekening van het e-peil, een warmtepompboiler uitgebreid met twee panelen of een klassieke zonneboiler? Het systeem zou enkel zijn voor warm water, de verwarming werkt op een apparte condensatieketel.

En wat zou hierbij  het nodige boilervolume zijn voor een woning voor 3 personen?

Alvast bedankt!

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

stefvdc
39 thumb_up 184 comment Andere professioneel
3 maanden geleden

Als je toch een condensatieketel hebt kun je werken met een zonneboiler en de naverwarming (indien onvoldoende energie uit de zon ) door je CV ketel.
Een warmtepompboiler kan ook niet altijd de hoge temperaturen aan en zal bijwarmen met een elektrische weerstand.
Als je dan toch de investering doet voor een zonneboiler kun je ook de verwarming hierop aansluiten. Je verwarming heeft lagere temperaturen nodig dan je warm water.

Hugo C.
96 thumb_up 496 comment Bouwer
3 maanden geleden


Als je dan toch de investering doet voor een zonneboiler kun je ook de verwarming hierop aansluiten. Je verwarming heeft lagere temperaturen nodig dan je warm water.

Als je de zonneboiler ook zou gebruiken voor verwarming dan is vloerverwarming (35°) het meest aangewezen. Hou er echter rekening mee dat de benodigde energie voor verwarming slechts voor 15 tot 20% kan gedekt worden door de zonnecollectoren en dan nog voor goed geisoleerde kleinere woningen. De investering aan zonnecollectoren en buffervat wordt te groot in verhouding tot de lage zonne-energie opbrengst in een beperkte periode van het jaar  (oktober tot maart). Buiten die koude periode zit u met een overschot aan zonne-energie waar u geen weg met weet, tenzij u een zwembad hebt.

Maar voor sanitair warm water zal een zonneboiler u het ganse jaar door voldoening schenken en tot 70-75% van de energiebehoefte gratis dekken.  

stefvdc
39 thumb_up 184 comment Andere professioneel
3 maanden geleden

toch nog even reageren op de vaak minder positieve houding tav zonneboilers. Mits de juiste dimensionering van panelen en het buffervat kan een zonneboiler instaan voor 95% van de verwarmingsbehoefte. Uiteraard op voorwaarde dat er verwarmd wordt op lage temperatuur.
In de winter staat mijn zonneboiler in voor de verwarming en aanvullend ( afhankelijk van de weersomstandigheden ) ook voor warm water. In de zomerperiode 100% voor warm water

ID_DIM
13 thumb_up 57 comment Andere professioneel
3 maanden geleden

Meest gunstige van de 2 (als ik me niet vergis) gaat de warmtepompboiler met uitbreiddingsmogelijkheid naar ketel of zonnepanelen toe.

Bij warmtepompboilers heb je zowieso al een hogere performantie dan zonneboiler-systemen (en lagere investeringskost qua installatie en gebruik/onderhoud). Alles hangt ook af van de plaatsing van het toestel. Indien bij een warmtepompboiler de lucht van buiten word genomen en koude lucht terug buiten geevacueerd is er geen probleem op EPB-gebied. Indien aanzuig binnen is kan dit je wel een paar e-punten kosten.

In beide instanties is het minimumvolume al 200liter.

MvG,

Hugo C.
96 thumb_up 496 comment Bouwer
3 maanden geleden

Meest gunstige van de 2 (als ik me niet vergis) gaat de warmtepompboiler met uitbreiddingsmogelijkheid naar ketel of zonnepanelen toe.

Bij warmtepompboilers heb je zowieso al een hogere performantie dan zonneboiler-systemen (en lagere investeringskost qua installatie en gebruik/onderhoud). 

Een zonneboiler heeft een relatief hoog rendement en met als voordeel dat de warmte volledig gratis is. Bij de warmtepomp heb je vergeten dat deze veel elektriciteit verbruikt. In de winter heb je amper 2kWh warmte voor 1kWh elektriciteit. En dat is de grote klacht van warmtepompbezitters: de torenhoge elektriciteitsfactuur. 

ID_DIM
13 thumb_up 57 comment Andere professioneel
3 maanden geleden

En bij de zonneboiler ligt de productie ook een pak lager en dient de ketel (of elektrische weerstand) ook in te grijpen.

Het elektriciteitsverbruik bij warmtepompboilers valt een pak beter mee dan je zou denken (tenzij de installatie slecht is verlopen....indien dat je ervaring is heb ik slecht nieuws). Vele van de toestellen hebben een mogelijkheid om ook nog eens gekoppeld te worden aan zonnepanelen (of ketel) en andere met een elektrische weerstand die niet groter is dan die van een standaard elektrische boiler. De back-up enkel gebruikend als de vraag hoog is en het rendement te laag.

Op dit gebied loopt het gelijk op indien vergeleken met een zonneboiler-systeem (back-up mogelijkheden en hun verbruik). De warmtepompboiler heeft weliswaar als voordeel geen extra pomp nodig te hebben voor een glycol (of calorie-dragende vloeistof) doorheen het systeem te pompen (welke ook wat extra energie vreet) zoals een zonneboiler doet.

Verder is het onderhoud veel lager en heb je veel sneller je rendementen dan bij een zonneboiler-systeem.

Eventjes altijd naar totaal-systeem kijken Hugo ;)

Kris M
391 thumb_up 1771 comment Andere particulier
3 maanden geleden

We zijn nog met 2 en verbruiken 60m3 water per jaar (geen regen- of putwater). Stel dat 50% douche/badwater is dat 30º opgewarmd werd - in werkelijkheid veel minder in volume en opwarming - dan kostte mij dat 1000 kwh gasenergie met mijn condensatieketeldoorstromertje (met 1 kWh verwarm je ongeveer 30 l water met 30º).   Da s aan de huidige gasprijs ongeveer 60-70€.  Je begrijpt dus dat er tot nu toe geen zonnecollectoren op mijn dak liggen evenmin als onnozel dure plaatsverslindende warmtepompboilers in het technisch lokaal.

In realiteit dus nog (veel) minder dan 60-70€ per jaar.  Verwarming + warm water is zo n 15 Mwh

ID_DIM
13 thumb_up 57 comment Andere professioneel
3 maanden geleden

De zonneboiler neemt over het algemeen meer plaats in (en is duurder) dan de warmtepompboiler.
Warmtepompboiler is vergelijkbaar, en kan men effectief aanzien, als de vervanger van de elektrische boiler. Zoals eerder gezegd, goede plaatsing zorgt er voor dat verbruiken heel laag komen te liggen.

Sterker nog, een warmtepompboiler kan ook zuiver autonoom ( = 0 verbruik) zijn indien men fotovoltaische panelen gebruikt als elektriciteitsopwekking. Er is een reden waarom leveranciers, voorschrijvers, architecten en ingenieurs spreken over korte terugverdientijden.

Er is praktisch geen concurrentie ;)

Kris M
391 thumb_up 1771 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Hoe kan de terugverdientijd kort zijn als ik maar 60-70€ per jaar uitgeef aan energie om m'n warm water via doorstroming te maken ? 

ID_DIM
13 thumb_up 57 comment Andere professioneel
3 maanden geleden

Simpele boekhouding.
Investering warmtepompboiler (1-malig) met alles er op en er aan= +/- 2500 euro.
Zonnepanelen geven volledige jaar dekking wegens goed gedimensioneerd --> verbruik op teller = 0
Eens gebruikt moet jaarlijks het toestel voor zeker percentage afgeschreven worden wegens gebruik.
Verder komt er qua kost niets bij....

Neem ik het voorbeeld met jouw combi-toestel: 
Investering met alles er op en er aan = +/- 2500 euro. 
Gasrekening op jaarbasis = 65 Euro. 
Wegens gebruik toestel is er ook een percentage dat afgeschreven moet worden per jaar. 

Je kan nu zelf de rekening maken wat het goedkoopst is op lange termijn. 
Simuleer 10% afname van totale investering wegens slijtage en gebruik.

Voor warmtepompboiler is dan de berekening:
(2500 - 10%)/jaar

Voor jouw combitoestel is de berekening:

((2500 -10%) + (65 * jaar))/jaar

Een beetje wiskunde toont al snel aan welke op lange termijn het goedkoopst is.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?