Livios: Bouwen aan morgen


Waterpomp

Waterpomp

JDK
3 thumb_up 15 comment Andere particulier
#Energiebronnen · 4 maanden geleden

Hello, ,

Als bijkomende energiebesparende maatregel kan men n'a de klassieke besparingen (zonnepanelen, isolatie...)  ook kiezen voor het zetten van een waterpomp, hetzij verticaal diep in de grond of horizontaal, indien er voldoende plaats Is.

Is dit een goede beslissing, rekening houden met kostprijs,installatie verbruik, en afschrijvensperiode?

Is een systeem met luchtaanzuiging een waardig alternatief, rekening houdende met kostprijs en verbruik?

Alvast bedankt.

JDK

reageer Quote Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
391 thumb_up 1771 comment Andere particulier
4 maanden geleden

k Veronderstel dat je t over een warmtepomp hebt.

je moet lagetemperatuurverwarming hebben (bv vloerverwarming) om efficient een warmtepomp te kunnen inzetten.  Met een water-water (horizontaal of verticaal) haal je ook bij vrieskou een hoge COP.

probleem is evenwel dat gas thans 3 tot 4 keer goedkoper is dan electriciteit zodat je ondanks het gegeven dat 1 kwh electriciteit zo n 4 kwh warmte oplevert je ongeveer evenveel betaalt voor je verwarming en dit exclusief de afschrijvingskosten van de dure water-water warmtepomp.

Trouwens, zolang een deel v d electriciteit die we met z n allen samen verbruiken fossiel opgewekt wordt is het groene volksverlakkerij om warmtpompen te promoten.  Het “meerverbruik” vereist immers bijkomende fossiele stook die je beter thuis verstookt.  Rendement van t opwekken van electriciteit op fossiele brandstof is immers zeeer laag.

JDK
3 thumb_up 15 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Beste Kris,

Bedankt voor uw deskundige uitleg.

Hiermee kan ik wel verder mee, waarvoor dank.

Groetjes Jean 

ID_DIM
13 thumb_up 57 comment Andere professioneel
4 maanden geleden

Hallo,

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen (Lucht-water, water-water of geotherm).
Uitgaande van wat je beschrijft lijkt me dit de keuze van geotherm.
Dit zijn het duurste type warmtepompen waarbij men wel de hoogste rendementen kan halen.
De keuze verticaal of horizontaal hangt volledig af van de mogelijkheden tot plaatsing of boring.
Horizontaal (captatieveld) mag je rekenen als 2x te verwarmen oppervlakte (vertikaal is bijna altijd aangewezen). Je mag uitgaan dat zowel bij geotherm als water-water er nog een boring en voorstudie dient te komen die bijna zoveel kosten als de warmtepomp zelf (typisch al rond de 10K excl. BTW).

Lucht aanzuig (of het lucht-water warmtepomp) is veel schappelijker qua installatie en kostprijs. De rendementen zijn lager dan de geothermie (zeker in winterseizoen) maar kan qua kost beter gereduceerd worden via het plaatsen van fotovoltaische panelen (welke een weerstand voor bijverwarming kunnen compenseren). 

Ik durf eerlijkheidshalve te zeggen dat que installatie, gemak, economie en technisch een lucht-water meer aan te raden is in onze (BENELUX) streken. Geotherm is eerder geschikt indien men nieuwbouw heeft met veel ruimte. Water-water is mogelijk maar in 3/4 van Belgie krijgt men een negatief advies vanwege waterwinningsgebied of beschermde watertafels in de ondergrond.

MvG,
Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?