Forum

Welk type omvormer bij installatie zonnepanelen

Nivo
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Energie · 9 maanden geleden

Heb reeds meerdere offertes ontvangen voor installatie zonnepanelen. Mijn (redelijk steil) dak ligt op 10°Z-ZW. Enkel in winter heb ik gedeeltelijk schaduwinval van enkele takken.  De meeste firma's doen me een voorstel met Solaredge omvormer met power optimizers per paneel om het probleem van schaduw op te vangen. Recent deed MR Solar me ook een voorstel, maar SMA omvormer is volgens hen de beste oplossing. Solaredge bieden ze ook aan, maar stukken duurder. Verkoopspraatje: Solaredge heeft veel meer kwaliteitsproblemen (vooral de power optimizers) t.ov. SMA. Solaredge schakelt trager. Hun zonnepanelen in functie van SMA zijn uitgerust met meerdere ontkoppeldiodes per paneel om de banen die schaduw vangen uit te schakelen.

Wie moet ik nu nog geloven? Iemand slechte ervaring met Solaredge? Graag jullie advies. Alvast bedankt.

Alle reacties

Luc Vandamme
47 thumb_up 335 comment Verbouwer
9 maanden geleden

Beste Nivo,

Een verkoper die de concurrentie afbreekt, zou ik niet vertrouwen. Een goede verkoper kan wel  zijn unieke verkoopsargumenten tonen zonder de andere zijn kwalitieten te moeten in een slecht daglicht stellen.

Geen van beide oplossingen zijn slecht, maar geen enkel houdt rekening met een toekomstperspektief.

Je bent best om uit te kijken naar een omvormer die ook kan gebruikt worden voor een batterijtoepassing, zodat je later geen 2de grote omvormerskost moet doen. Dit noemt men hybride omvormers. Voorbeelden heb je ook bij SMA bvb., maar ook is voor mij  Kostal  ( https://www.kostal-solar-electric.com/en-gb ) hierin de meest geëvolueerde en die ook een zelflerend (AI) systeem  heeft voor schaduw op panelen te beheren zonder dat er een speciaal  apparaatje op uw panelen wordt gemonteerd. Bij een latere uitbreiding van het systeem met een batterij (meer dan 5 kWh is niet nodig, je moet alleen een nacht kunnen overbruggen) kan je dan een softwaresleutel kopen om de omvormer ook te gebruiken als battrijomvormer met  mogelijkheid om ook de batterij te managen. Dit zal uw uitbreiding fors goedkoper doen worden en zal u de mogelijkheid geven om van uw prosumententarief af te geraken. 

Persoonlijk ben ik ook niet voor de solaredge oplossing omdat

(1) ze u beperkt in toekomstige keuzes indien bvb de wetgeving verandert. Solaredge is werkelijk een rigide oplossing om uw zonneopbrengsten aan te passen als u bvb een batterijsysteem conform  aan de Belgische wet wil aansluiten en u enkel de opbrengsten die buitenshuis gaan, moeten beperken met de zonnepanelen tot 60% van de MPP productie.  Het kan wel met Solaredge, maar zal dan (enkel in dit geval) de duurste oplossing zijn op de markt.

(2) eenmaal als je met zo'n Solaredge systeem vertrokken bent, bestaan er maar weinig alternatieven meer bij vervanging van 1 element uit uw zonnesysteem of bij uitbreiding van uw zonnesysteem. Je hangt volledig vast aan dit systeem, tenzij je de kost zal doen om alles te vervangen, inclusief bekabeling want deze is volledig verschillend van alle andere solarsystemen.

Ik ben geen verkoper, heb wel tot mijn grote tevredenheid al meer dan 10 jaar zonnepanelen en heb nog steeds mijn eerste SMA omvormer. Maar voor de uitbreiding van mijn installatie in 2020, heb ik wat rondgeneusd in de systemen en de toekomstperspectieven. Daarmee dit "rare" antwoord.

In ieder geval zet uw zoektocht verder en zoek voor u de juiste en de beste oplossing. Deze is niet noodzakelijk de beste oplossing "voor de verkoper" of de oplossing die ik voordraag, maar je moet wel met kennis van zaken keuzes maken.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.