Forum

Warmtepomp of zonneboiler:

Wim R.
0 thumb_up 5 comment Bouwer
#Energie · 5 jaren geleden

Beste, wij zijn een nieuwbouwwoning aan het zetten. Maar wij twijfelen tussen een hybride warmtepomp (eventueel in samenwerking met een zonneboiler) of alleen een zonneboiler. Als we een warmtepomp nemen zou deze voor onze vloerverwarming en sanitair water dienen. Nu hebben we enkel vloerverwarming voorzien op het gelijkvloers en niet op de tweede verdieping. In de slaapkamers en badkamer zouden we eerder werken met radiatoren of convectoren. Mijn vraag is of het beter is om een warmtepomp te zetten ipv een zonneboiler? Alsook of het verstandig is om de warmtepomp op convectoren te laten werken? Alsook of het beter is om heel de tweede verdieping met vloerverwarming vol te leggen? (dit zou ook betekenen dat er een meerkost zou zijn voor ons ipv als we met radiatoren zouden werken omdat we dit niet zouden isoleren met PUR) En of het elektriciteit verbruik niet te hoog is voor een warmtepomp tov wat we eruit halen door gas te besparen? Alvast bedankt om hierop te antwoorden. Groeten, Wim R.

Alle reacties

Kris M
483 thumb_up 2239 comment
5 jaren geleden

Uw laatste zin is het perfecte antwoord op uw te maken keuze: een KWh electriciteit kost bijna 4 keer meer dan een kWh gas en dan spreken we nog niet over de eeuwigdurende terugverdientijd van de meerkost van een deftige warmtepomp. Gewoon een klein gascondensatieketeltje met warm water op de doorstromer (tenzij je regendouchetoestanden en supergrote logbanden wil) Met 6-700€ gas per jaar (en minder) moet je een nieuw huis vlot verwarmd krijgen. Incluis warm water bij normaal verbruik (met 1kwh gas (kleine 7 cent) verwarm je meer dan 40 liter water op douchetemperatuur. Neem zeker beneden wel vloerverwarming zodat je in de (verre) toekomst nog kan omschakelen.... PS de grootste verspiller van warm water zijn eengreepskranen die in de middenstand lauw water levert omdat de meeste mensen niet consentieus de koude stand gebruiken. Ofwel dus 2 knoppen of een speciale die in de middenstand nog koud water levert. Suc6 met je keuze.

Wim R.
0 thumb_up 5 comment Bouwer
5 jaren geleden

Beste,

en de warmtepomp in samenwerking met een zonneboiler?
Verbruikt deze dan (veel) minder elektriciteit?

Het beste zou dus zijn om een warmtepomp te zetten met ook nog eens zonnepanelen op ons dak voor elektriciteit op te wekken?

Alvast bedankt,

Gr Wim. 

Kris M
483 thumb_up 2239 comment
5 jaren geleden

Een zonneboiler produceert warmte als je die niet nodig hebt om je huis te verwarmen (afgezien van een ietsie pietsie in t tussenseizoen als de zon blaakt (als ze blaakt). Spendeer ( een deel van ) de 15 a 20.000 euro die je niet spendeert aan warmtepomptoestanden etc aan nog verder doorgedreven isolatie en al zeker D-type ventilatie en zonneweringen voor zuidgerichte ramen. (Als van toepassing) Met verder doorgedreven isolatie hoeft misschien de investering van vloerverwarming ook al niet ... Zonnepanelen: "ze" beloven je nog altijd een "correcte" vergoeding van je investering......

Wim R.
0 thumb_up 5 comment Bouwer
5 jaren geleden

 Als ik de meerprijs voor een warmtepomp ondersteund door een zonneboiler bereken tov alleen een zonneboiler met een condensatieketel, kom ik
op een meerprijs van + 5000 euro. (hierbij heb ik de condensatieketel er af getrokken omdat deze niet meer nodig zou zijn)

Als ik dan geen gas meer moet verbruiken, en dus ook geen condensatieketel meer moet steken, ben ik volledig onafhankelijk van het gas net.
Als ik later dan ook nog zonnepanelen plaats, zal mijn verbruik miniem worden.

Of denk ik hier te positief over...? 

Wim R.
0 thumb_up 5 comment Bouwer
5 jaren geleden

Wij zouden dit binnen de 1.5 week moeten beslissen.

Hopelijk kan iemand ons nog wat wijzer maken :)

Alvast bedankt.

Livios.be
63 thumb_up 588 comment
5 jaren geleden

Dag Wim,

Die 'iemand' zou jouw EPB-verslaggever moeten zijn. Hij moet jou - op basis van het nodige rekenwerk - adviseren over wat jouw project het meest rendabel is.

Een meerprijs van 5.000 euro lijkt me trouwens nogal weinig. Een gascondensatieketel voor een nieuwbouw kost je zo'n 2.500 euro. Bij een warmtepomp praat je al snel over een investering van meer dan 10.000 euro. Tenzij je voor een lucht-water gaat, natuurlijk.

arrow_forward

Elke week interessante artikels en het laatste (ver)bouwnieuws in je mailbox? Schrijf je dan in op de Livios-nieuwsbrief! Volg ons zeker ook op Facebook, Twitter en Pinterest.

Wim R.
0 thumb_up 5 comment Bouwer
5 jaren geleden

Het zou inderdaad over lucht/water gaan.

Nu heb ik vernomen dat een putboring veel beter is, maar dit komt inderdaad op een serieuze meerprijs van 8000 tot 1000 euro..

Volgens mijn EPB haal ik mijn normen met een gasketel en een zonneboiler..

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.