Forum

Warmtepomp of niet ?

Jan Vanoppen
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Energie · 6 jaren geleden

Hallo !

Ik zit met een vraag of een warmtepomp 'nuttig' is of niet in mijn nieuwbouw.

De volgende specificaties maken de nieuwbouw uit:

- benedenverdieping met vloerverwarming op 86,25m2

- isolatiewaarden: spouwisolatie 16cm rockwool, vloerisolatie 12cm pur, plat dak isolatie 12cm pur, dakisolatie 22cm rockwool

- fotovoltaïsche zonnepanelen zullen geplaatst worden

De meerkost om een warmtepomp te plaatsen (ipv cv op gas) bedraagt ongeveer €10.000 (lucht/water), waarbij er op de bovenverdieping een lucht/lucht installatie zal geplaatst worden (badkamer + 2 slaapkamers)

Het voorstel van mijn installateur is een toestel (beneden) van 4kW .... is dit voldoende ?

Zal ik nog een extra verwarming beneden moeten voorzien ? Bijvoorbeeld een pellet kachel(tje) ?

Of moet ik dat geld eerder stoppen in nog meer isolatie? er is volgens mij een punt waarop verder isoleren niet zoveel zin meer heeft dacht ik .... ik mik op een sub-40 E-peil

Oh ja, ik lees hier op het forum dat er geen premies meer zouden zijn voor een WP; maar Eandis gaf toch nog €1700 niet ?? Of is dit voor een bestaande woning?

Bedankt alvast !

Jan

Alle reacties

Brick
1 thumb_up 6 comment
6 jaren geleden

Beste, U zal inderdaad nog extra verwarming moeten voorzien om de strenge winterdagen door te komen. Een kennis van mij is supperblij dat hij nog zijn speksteenkachel heeft anders is het tijdens de winter dikke truien dragen binnenshuis. (wel verbouwing en minder isolotie dan bij u) Extra 10.000euro + palletkacheltje van 5.000 euro. Woning met bijna E40 peil. ik zou even de rekening maken wat u deze woning zal kosten om gewoon met Condensatieketel te stoken. Rekenig houdende dat de gasprijzen enkel indexeren zal u er meer dan 20 jaar overdoen vooraleer u deze meerkost heeft terugverdient. Wat is de levensduurte van uw installatie? Mijn mening is voorbereidingen treffen om in de toekomst gemakkellijk te kunnen overstappen naar alternatieve energiebronnen en nu verder stoken op gas.

Sara - Stiebel Eltron
2 thumb_up 5 comment
6 jaren geleden

Hallo Jan,

In nieuwbouw is een warmtepomp het ideale verwarmingssysteem. Meerkost ja, maar besparingen door minder energiekosten, minder onderhoud, geen schouw + bijhorend onderhoud nodig, geen kosten voor gasaansluiting... En uiteraard is het ook het beste voor het milieu.

De premies van Eandis zijn inderdaad enkel voor renovatie. In nieuwbouw word je voor de installatie van een warmtepomp 'enkel' beloond met een verlaging van het E-peil.

Als de berekening van het vermogen juist gemaakt is, heb je geen enkele bijverwarming nodig!
Om je ervan te verzekeren dat een vermogen van 4 kW voldoende is, kan het interessant zijn om eens bij een andere installateur, die met een ander merk werkt, een studie te vragen. Om zo'n studie te maken, zal u nog meer info gevraagd worden dan wat u hier hebt vermeld, zoals bijvoorbeeld ook het warmwaterverbruik, hoogte van de plafonds......

Veel succes met uw project,

Sara

 

 

 

arrow_forward
STIEBEL ELTRON is een partner van Livios >> Klik hier voor meer info Stiebel Eltron. Specialist in warmtepompen. Al meer dan 35 jaar.
Kris M
483 thumb_up 2239 comment
6 jaren geleden

 

  ... minder energiekosten ? In meerdere andere draadjes op dit forum is reeds aangetoond dat de prijs per kWh warmte zelfs duurder is met een lucht/water warmtepomp dan met gas.  Zelfs met eigen zonnepanelen klopt dit nog.  Het rendement van een lucht/water warmtepomp daalt pijlsnel net wanneer je't meeste warmte nodig hebt; nl als't (stevig) vriest.

  ... Dure gasaansluiting ? Zo'n 500€ lijkt nu niet echt het einde van de wereld. 

  ... schouw nodig ?  Gascondensatieketels zijn al tevreden met een muurdoorvoertje.

  ... 't beste voor't milieu ? Van de primaire energie die gebruikt wordt om electriciteit te maken komt er minder dan 30% in uw stopkontakt terecht.  Tel maar uit de CO2-uitstoot (voor niet via kernenergie, zonnepanelen of windmolens opgewekte electriciteit.

  Dus deel ik de mening : voorzie lagetemperatuurverwarming (grote radiatoren of vloerverwarming) doch ga voor conventionele verwarmingstechnieken (gas, pellets voor mijn part, ...) en nog verder doorgedreven isolatie (in combinatie met type-D ventilatie)

StefanTu
2 thumb_up 60 comment
6 jaren geleden

Goed antwoord Kris.

Jan,

Met meer isolatie ga je die E40 nooit halen. Het is inderdaad zo dat nog meer isolatie je in verhouding minder Epunten zal opleveren.

Die zonnepanelen zullen je 15 à 25 E-punten opleveren ifv de grootte van de woning.

Ivm een WP deel in de mening van Kris. Energetisch gezien zal een lucht/water en zeker een lucht/lucht geen CO2 verbetering zijn.

Je zult wel samen met de zonnepanelen makkelijker naar je streefdoel van E40 komen.

Simulaties laten maken door je EPB verslaggever zou ik zeggen.

Succes met de keuzes.

Axel Decoster - Technivent
0 thumb_up 6 comment
6 jaren geleden

De meerkost daar kan ik niet volledig volgen, aangezien de warmtepomp oplossing voor een gemiddelde woning meestal rond de 3000 Euro duurder is in aanschaf, maar wat je nadien meer dan terugverdient.

 

In de badkamer zou ik ook stralingswarmte via vloer- of wandverwarming aanraden of via een handdoekdroger of lage-temperatuurradiator.

 

Wat capaciteit betreft is 4 kw net voldoende mijns inziens, wel moet er nog een 2 à 3 kW extra voorzien worden voor het sanitair warm water.

Met de Samsung warmtepomp kan je bovendien op een en dezelfde buitenunit ook nog luchtunits aankoppelen wat de installatie eenvoudiger en goedkoper maakt.

 

Vanuit verwarmingsstandpunt moet deze klant niet bevreeds zijn, met vloerverwarming of lage-temperatuurs verwarming zal hij zijn woning kunnen opwarmen. Het plaatsen van een kachel/cassette is eerder emotioneel geïnspireerd (een vlammeke...), en niet noodzakelijk.

 

E40 is héél goed in huidige omstandigheden, ambitie van Europa is in 2020 richting energieneutrale woningen te gaan. Extra investeringskosten hiervoor wegen wel zwaar door tov de geringe winsten van een lager verbruik.

 

 

Kris M
483 thumb_up 2239 comment
6 jaren geleden

De meerkost daar kan ik niet volledig volgen, aangezien de warmtepomp oplossing voor een gemiddelde woning meestal rond de 3000 .

 

  Zucht 1 : Electriciteit kost (afgerond) 20-25 cent/kWh : met een COP van 4 kost elke kWh warmte je dus 5 à 6 ct/kWh.  Bij stevige vriestemperaturen haal je absoluut géén COP van 4; eerder 3 en zelfs minder (Vergeet ook niet dat de temperatuur van de condensor tot 5 graden lager is dan de buitentemperatuur.  Met de huidige beperkte subsidies op nieuwe zonnepaneelinstallaties en de er aankomende distributienetvergoedingen mag je min-of-meer op dezelfde kost per kWh rekenen.  Gas kost nu een kleine 6ct/kWh.  Dus de terugverdientijd nadert de oneindigheid en om groene heer (of dame) te zijn moet je't ook al niet doen.

 

  Zucht 2 : 'n gaskondensatieketel van 24kWh met doorstromer voor warm water kost je geïnstalleerd zo'n 5000€.  'k Moet nog de eerste offerte zien van een lucht/water unit incluis warmwatervat voor't warm water die geplaatst landt op 8000€ en dan heb je nog maar een 8 kWh versie (die als't stevig vriest hooguit nog 6 kWh levert)

Paulie
0 thumb_up 7 comment
6 jaren geleden

Ik hoor wel dat Daikin Warmtepompen tegenwoordig een hoge COP hebben en zelfs bij buiten koude temperatuur nog een goede 3+.
Zelf sta ik ook sceptisch hiertegenover maar familie werkt bij installateur en hij zegt dat ze tegenwoordig toch best betrouwbaar zijn in de winter. Het probleem zal vermoedelijk zijn als ze ontdooien, dan valt de verwarming even stil. Maar uw water is dan toch warm dus normaal heb je toch wel buffering daar. lucht/lucht is dit een groter probleem denk ik zo.

arrow_forward
Groeten, Paulie
Sara - Stiebel Eltron
2 thumb_up 5 comment
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

In het bekijken en vergelijken van COP's moet je zeer voorzichtig zijn. Hier wordt al wel eens gegoocheld met normeringen en testomstanigheden.

Maar wat ik nog wil antwoorden op de verzuchtingen van Kris en hoe ik even wil terugkomen op de oorspronkelijke vraag om dan van mijn kant af te ronden:

- Hou rekening met de jaarlijkse SPF (seasonal performance factor of reëel rendement gedurende een volledig jaar) voor verwarming én warmwaterbereiding en staar je niet blind op die minder goede COP tijdens die enkele zeer koude dagen per jaar. Als je dat doet, zal je merken dat je toch winst maakt met een lucht|water-warmtepomp van goede kwaliteit (op voorwaarde van een goede isolatie en bij voorkeur een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur) tegenover een gascondensatieketel en zo toch aan een terugverdientijd van 10 à 15 jaar zal komen. Maar als je toch een COP-vergelijking maakt tussen verschillende warmtepompen, kijk dan wel even naar de COP bij lage temperaturen -waar 2 WP bij een temperatuur van +7 °C ongeveer dezelfde COP hebben, zou dit wel eens aardig kunnen verschillen bij een temperatuur van -7 °C.

- Groen is het in dit geval zeker, aangezien Jan met PV-panelen elektriciteit zal opwekken

- De voornaamste vraag aan het begin van de draad was of bijverwarming nodig is bij een lucht|water-warmtepomp -we kunnen we garanderen dat dat met een goede warmtepomp niet nodig is, op voorwaarde dat het vermogen juist berekend werd. Of dat zo is, kan alleen een grondige studie uitwijzen. Zoals Axel ook zei, kan je eventueel wel aanvullen met een ander systeem in de badkamer, om deze snel en kort op te warmen, bijvoorbeeld een handdoekdroger met ingebouwde elektrische snelverwamer -zo moet je deze ruimte niet heel de tijd op een hogere temperatuur houden.

Ik hoop dat zo de vraag van Jan goed beantwoord is en zo ja heb ik bij deze mijn laatste bericht gepost in deze draad ;-)

arrow_forward
STIEBEL ELTRON is een partner van Livios >> Klik hier voor meer info Stiebel Eltron. Specialist in warmtepompen. Al meer dan 35 jaar.
Jan Vanoppen
0 thumb_up 1 comment Bouwer
6 jaren geleden

Bedankt iedereen al voor de antwoorden. Mijn belangrijkste vraag was wel degelijk warmtepomp of niet! Sowieso zal ik werken met vloerverwarming Ik nijg voorlopig meer naar CV (zelfs mét zonnepanelen) en dit vanwege de terugverdientijd (ik ben geen 20 meer :p) Misschien iets wat ik wel overweeg is om de buisjes van de vloerverwarming dichter bij elkaar te laten leggen want dat zou blijkbaar gebeuren icm warmtepomp. Normaal 15 cm uit elkaar bij CV, wij WP 10 cm uit elkaar; geen idee waarom eigenlijk Jan

serruysbieke
0 thumb_up 1 comment
6 jaren geleden

Een warmtepomp vitocal 300 G van Viessmann heeft een gemiddeld rendement van 4,8. Het moet inderdaad zeker met vloerverwarming zijn anders gaat een stuk van uw rendement verloren. Het is ook belangrijk dat uw geometrische sondes door een goede installateur geplaatst worden. Ik heb een huis gekocht waar dit allemaal reeds geplaatst was, maar waarbij de geometrische sondes in mijn tuin blijkbaar lekten met als gevolg dat ik heel de tuin zou moeten omploegen. Deze installateur is reeds failliet en niet meer aansprakelijk. Ik heb dan ook gekozen om dit niet te doen. Met als gevolg kan u nu deze pomp terug vinden: http://nl.kapaza.be/vi/75610798.htm?ca=2_s Het voordeel van een warmtepomp is dat deze brandveiliger is, levensduur 30 jaar en het dak intact blijft. Zonnepanelen zijn ook goed. Maar het geldt voor beiden dat het moet geinstalleerd worden door een goede professionele installateur, zodat u geen problemen achteraf heeft...  

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.