Forum

Alle reacties

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
6 maanden geleden

Spruitje,

Zonder dat je vertelt waar de technische ruimte (stookplaats) zal zijn waar je binnenunit zal staan, kan niemand antwoorden op je vraag.

Zonder dat je weet hoeveel je (a) berekende warmteverliezen en de (b) warmtebehoefte van je huis zal zijn, zonder dat je weet of je een (c) geschikt warmte afgiftesysteem  (vloerverwarming, muurverwarming, plafondverwarming, betonactivatie, ... ) voorzien hebt in je huis, weet je zelfs niet of je ooit een warmtepomp kan integreren in je huis.

Een huis met een warmtepomp is fundamenteel al verschillend van een huis met een verbranding omdat (1) er geen schouw is, (2) het warmte afgiftesysteem op veel lagere afgifte t° wordt berekend (de WP kan dan een beter rendement geven), (3) men toch iets meer aandacht geeft aan isolatie en (4) luchtdichtheid tijdens het ontwerp- en bouwproces om een warmtepomp met zo weinig mogelijk vermogen (lees goedkoper) te integeren.

Daarom is het normaal nodig dat je jouw vraag bespreekt met je architect en met je EPB verslaggever vooraleer je je definitieve plannen goedkeurt en vrijgeeft voor de effectieve bouw.

Het kan misschien nu nog worden geïntegreerd, maar dan moet je met je architect zo snel mogelijk contact opnemen en zal je waarschijnlijk moeten kiezen voor een Lucht/Water Warmtepomp. Deze keuze zal dan niet een minderwaardige keuze zijn, maar is zeker veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp in installatie en in gebruikskosten op lange termijn. 

Je kan je intussen wel al inlichten over warmtepompen via de onafhankelijke zeer goede website https://warmtepomp-weetjes.nl/

Vanwege, een langjarige overtuigde warmtepomp gebruiker.

Spruitje
0 thumb_up 2 comment Bouwer
6 maanden geleden

Luc,

Eerst en vooral hartelijk dank voor je antwoord. Ik ben inderdaad wat te snel geweest in mijn bericht en gaf onvoldoende informatie mee; Het is de bedoeling om te verwarmen met vloerverwarming (+ eventueel ultra low temperature radiatoren). Het huis zou een S peil van 30 moeten hebben.

Mijn vraag is vooral in functie naar toekomst toe. Ik heb namelijk nog nergens prijs opgevraagd hoeveel exact een grond-water wartepomp incl boringen mij zal gaan kosten. Daarom reken ik op dit moment zoals voorzien in het contract met de sleutel-op-de-deur firma dat de verwarming op gas er komt. Maar als ik binnen de X aantal maanden de tijd heb gehad om prijzen van warmtepomp systemen op te vragen kan het mogelijks zijn dat ik toch voor die laatste keuze ga. Omdat ze elk ogenblik kunnen beginnen met de funderingswerken wil ik minstens een wachbuis voorzien van garage naar de tuin als ik ofwel nu, ofwel later kies voor een warmtepomp en daarom mijn vraag type buis hiervoor precies gelegd dient te worden.

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
6 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Spruitje,

Als je een bijkomende energiebocht van je garage naar de tuin wil steken, kan je dit nu doen. Maar of je die ooit zal kunnen gebruiken is een andere vraag. In de garage kan deze energiebocht al geen kwaad om de luchtdichtheid van de woning aan te tasten. 

Low Temperature radiatoren betekent enkel dat ze geschikt zijn voor Lage Temperatuur Verwarming of dat de grootte (afgifteoppervlakte van de radiator) bemeten is voor verwarmingstemperaturen tussen 40°C en 55°C. Dit temperatuurbereik is voor een warmtepomp niet geschikt, want deze werkt op Zeer Lage Temperatuur tussen 25°C en 35°C om een fatsoenlijk rendement te leveren (*). Aan deze Zeer lage Temperaturen heb je natuurlijk een veel grotere afgifteoppervlakte nodig dan radiatoren, zoals bvb vloer/muur of plafond verwarming. Ook zal de legafstand van de buizen voor vloer/muur/plafond verwarming bij ZLTV (Zeer Lage Temperatuur Verwarming) veel korter bij elkaar zijn dan bij LTV (Lage Temperatuur  Verwarming) voor dezelfde benaming van vloer/muur/plafond verwarming en voor hetzelfde afgiftevermogen te realiseren. Dus een Warmtepomp installeren is niet zomaar een optie bij de bouw van een huis. Het is een basiskenmerk waarmee je de plannen van een huis tekent. Anders zal je een groter dan verwacht verbruik  hebben van je warmtepomp of zal je warmtepomp het huis te traag opwarmen of misschien zelfs niet op alle plaatsen kunnen opwarmen. 

Ook is je S peil van 30, het louter voldoen aan de minimum vereisten (S 31) van de wetgeving. Dit betekent dat, anders gezegd, dit wetgevend minimum bepaalt welk de maximum warmteverliezen zijn die nog toegelaten worden bij nieuwbouw. Als je weet dat vanaf 1 januari 2021 de minimumvereisten al S28 bedragen (wat in de Europese context vandaag al geen uitdagende norm is), dan weet je dat je woning het wel beter doet dan de woningen vandaag op de markt, maar niets meer ... en de voorsprong valt al weg binnen 1 jaar en 1 maand (wanneer je misschien juist of nog niet verhuisd bent). De te overbruggen afstand tot een passiefwoning is nog meer dan 50% van je warmtebehoefte! Dus je zal met een warmtepomp en met een aangepast warmteafgifte  systeem in 2050 (of in 2019 in het Brussels gewest is deze norm  al van toepassing) nog steeds meer dan het dubbele verbruiken dan wat dan geldig zal zijn (standaard). Je zal wel 1 voordeel hebben en dat is, dat met de keuze voor een warmtepomp je al zal voldoen aan de 2050 eis van CO2-arme en klimaatneutrale warmte aanmaak, wat je niet met gas kan bereiken. Met gas is maximaal CO2 neutraal te bereiken via omschakeling op biogas, maar een klimaatneutrale warmte aanmaak zal moeilijk worden zonder de CO2 af te vangen bij de verbranding van dit (bio)gas.

De keuze voor een geothermische WP is niet noodzakelijk de beste keuze in jouw geval. Het kan zijn dat de keuze voor een ander type WP beter is en dat je dan die wachtbuis misschien niet zal kunnen gebruiken voor de warmtepomp, maar misschien wel voor iets anders (**). 

(*) bij een afgifte t° van 40°C verbruikt een geothermische WP al veel meer hulpenergie (=verbruik  WP) dan een L/W WP bij een warmte aanmaak voor afgifte t° van 30°C (bij mij heb ik deze 30°C afgifte t° nodig van mijn verwarming voor het warmteverlies van mijn huis te compenseren bij -2°C buiten t°).

(**) bij mij staat de WP op mijn dak en niet in de tuin of zo, alles hangt af van het concept, bvb heb ik ervoor gekozen om de technische ruimte op het slaapverdiep onder te brengen om zo de leidingafstanden voor SWW te verkorten, ...

Succes met je keuzes!

Spruitje
0 thumb_up 2 comment Bouwer
6 maanden geleden

Luc,

Indien nu overal in het huis vloerverwarming geplaatst wordt, kan dan in de toekomst naar een warptepomp systeem overgeschakeld worden? Als ik je uitleg goed begrijp zal de legafstand van buizen van de vloerverwarming bij gebruik cond gasketel verder uitteenliggen dan de afstand bij warmtepomp?

Lijkt het dan slim te vragen de legafstand van die buizen reeds dichtbij een te leggen in functie van (mogelijks) latere overschakeling?  

Ik hou gewoon graag zoveel mogelijk mijn opties open om later te kunnen wijzigen

Stvd
0 thumb_up 1 comment Bouwer
6 maanden geleden

Voor zowel ons sanitair als onze verwarming maken we gebruik van een geothermische warmtepomp. Wij hebben 2 buizen van 160 met een getrokken bocht die naast elkaar liggen. Ook van onze garage naar onze tuin. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.