Forum

Onderhoud zonneboiler Belisol

KrHo
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Energie · 1 jaar geleden

Sinds 2013 hebben wij een zonneboiler installatie van Belisol in gebruik, type Ecosol. Deze bestaat uit 3 collectoren en een boiler van 300L met 3 kringen: de zonnecollectoren, een elektrische weerstand en een kring via de CV-ketel. 

Zodra de overheid de subsidies voor de installatie van zonneboiler afschafte, heeft Belisol deze activiteit ook meteen afgestoten, waardoor wij nu dus zonder enige support zitten. Kan iemand uit het forum mij een vakman aanraden die deze Belisol systemen kent?

Concreet heb ik 3 vragen:

1) de installatie heeft nog nooit een onderhoud gekregen. Nu, ik meen mij te herinneren dat de boiler is uitgerust met een titanium anode, en dat deze geen onderhoud/vervanging vergt. Klopt dit?

2) de boiler is voortdurend aan het naverwarmen via de elektrische weerstand, waardoor wij (ondanks onze pv-installatie) ook nog een behoorlijk hoge elektriciteitsfactuur hebben. De naverwarming gebeurt nooit via de CV-ketel. Kan dit programmatorisch aangepast worden, of kan de elektrische weerstand eenvoudigweg afgeschakeld worden waardoor het systeem “geforceerd” wordt om de CV-naverwarming te gebruiken?

3) indien ik simpelweg de stekker van het zonneboiler systeem zou uittrekken, ga ik dan nog steeds sanitair warm water hebben, of “weet” de CV-ketel dan niet dat hij de boiler vh zonnecollectorsysteem moet opwarmen?

Ik woon in de regio Leuven-Tienen  

Alvast bedankt voor jullie reacties. 

Alle reacties

Hugo C.
320 thumb_up 1953 comment
1 jaar geleden

Het principe van de zonneboiler is op enkele details na identiek voor de meeste merken. Dus contacteer iemand die zonneboilers installeert (vaillant installateur bv).

Wat betreft de bijverwarming, als het warm water dreigt op te geraken of onvoldoende warm is,  zal men indien eenvoudig uit te voeren, steeds de cv-ketel nemen omdat dit de goedkoopste energiebron is voor bij te verwarmen. Gewoonlijk zal men enkel in de koude periode van oktober tot april moeten bijverwarmen, maar dan staat de cv-ketel en de verwarming in huis toch aan.

Elektrisch bijverwarmen wordt al eens gedaan omdat het heel eenvoudig te implementeren is. Maar zoals u zelf ondervindt kan dit een ernstige impact op de elektriciteitsfactuur hebben.

Wat het onderhoud betreft: hetgeen er toch jaarlijks eens moet gebeuren is het reinigen van de collectoren, het peil en de kwaliteit van de vloeistof nazien en bij een gesloten systeem de voordruk van het expansievat.

In de veronderstelling dat de cv-ketel correct is aangesloten op de bijverwarming van de boiler (foto's installatie?) is het in feite het besturingssysteem van de cv-ketel die beslist wanneer bij te verwarmen. Daartoe zal een temperatuurssonde op de boiler geplaatst worden op +- 1/4 van de top.

Een tijdsvenster bepaalt al wanneer u het opportuun acht dat de cv-ketel bijverwarmt (bv niet tussen 00u00 en 06u00, in de weekdagen niet tussen 08u00 en 17u00 omdat er toch niemand thuis is). Stel de boilertemperatuur daar in op de laagst mogelijke comfortabele temperatuur van sanitair warm water bv 45°. Uw cv-ketel zal er dan voor zorgen dat u altijd over warm water zal beschikken maar zal er steeds over waken dat de zonnecollectoren een maximale inbreng hebben.

De elektrische bijverwarming mag u uitschakelen, als de bijverwarming van de cv-ketel correct werkt. In deze periode van het jaar zal het weinig effect hebben als u de zonneboiler uitschakelt. Maar opgelet: het regelsysteem van de zonneboiler kan ook voor de elektrische bijverwarming zorgen en dan hebt u niets als u het geheel uitschakelt.

Hugo C.
320 thumb_up 1953 comment
1 jaar geleden

Zoals in de tekst staat: Belisol Ecosol. Of zoekt u nog andere info?

 Foto's van de zonneboilerinstallatie zouden heel wat kunnen opklaren hoe alles in elkaar is geknutseld. Foto van de zonnecollectoren, de boiler, de koppeling boiler cv-ketel, regelsysteem...

MrK
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Ik ben wat laat, maar misschien toch even reageren ...

Ook ik zit in dezelfde situatie: ooit gedacht dat Belisol betrouwbaar zou zijn en een jaar later al met problemen dat het rode lampje van het anti-corrosie systeem begon te branden en niemand meer die nog wou reageren, want Belisol deed al niet meer aan zonneboilers en het Waalse bedrijf dat het vat maakte was ondertussen failliet.

Het rode lampje bleek na eigen onderzoek aan te geven dat er geen electronen meer naar/van de Titanium sonde konden stromen en dat bleek omdat bovenaan het vat (onder de isolatie) waar die sonde in het vat zit, er een heel klein beetje water lekte, wat voor corrosie van de koper-draad zorgte en die was dus gewoon veranderd in groen poeder.  Na terug bevestigen van die draad was dat weer enkele maanden ok, maar aangezien het kleine lekje aan die sonde niet te dichten valt (althans niet door mij), is dat probleem blijven terugkomen en uiteindelijk heb ik het opgelost door een klein stukje Titanium-draad (uit China met dank aan Ebay) te gebruiken i.p.v. koper voor die laatste centimeters waar het vocht een rol speelt.  Sindsdien is dat ok.

Je wilt ook de zonneboiler niet zonder stroom zetten, want dan gaat dat elektronen-opdruk systeem ook niet meer en heb je dus meer kans op corrosie van het vat (want een opoffer-anode zit er niet in).

Dan onlangs een probleem dat de thermostatische kraan bovenaan het vat (die koud water moet bijmengen om max. 65C naar de gas-ketel door te geven) enkel nog koud water door gaf.  Na verwijderen van die kraan blijkt de warme kant die van het vat kwam vol plastic te zitten ... Geen idee hoe dat er is ingekomen.  Hebben de installateurs rommel in het vat laten vallen?   Hoe dan ook, ook dat opgelost ...

Maar vandaag staat de zonneboiler te vertellen dat het vat 22C is en de panelen 129C.  Vanavond eens kijken of die temperatuur zo hoog blijft, want dan is de verbinding met de thermistor misschien kapot, right?  Maar hoe dat te fixen is ook weer een groot vraagteken voor mij.

De firma die m'n (vervangen na de zonneboiler) CV ketel onderhoudt was niet meteen geneigd om aan te bieden ook de zonneboiler te onderhouden, dus ik zit nu ook weer met een probleem.  En onderhoud is er dus nog nooit op geweest.  Weet jij ondertussen hoe je circulatie-vloeistof kan toevoegen en wat daar juist in moet?  Antivries?

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.