Forum

Lucht water warmtepomp + PV pannelen zonder terugwerkende teller

JanD
0 thumb_up 0 comment Bouwer
#Energie · 4 maanden geleden

Dag allemaal,

Wij beginnen in april te bouwen. Wij hebben er altijd aan gedacht om een lucht water warmtepomp te installeren. Nu hebben we schrik dat we onze zonnepanelen dit jaar niet meer gekeurd gaan krijgen (dus geen terugdraaiende teller als ze gekeurd worden in 2020).

Is het dan nog interessant op een warmtepomp te voorzien als we geen gebruik kunnen maken van de terugdraaiende teller? Want dan vrees ik dat het verbruik van de warmtepomp te hoog ligt op dagen dat we deze het meest nodig hebben (wintermaanden).

Enkele leveranciers waar ik reeds mee heb samengezeten kunnen mij hier geen perfect antwoord op geven.

Alvast bedankt! 

Alle reacties

Kwakkel
2 thumb_up 37 comment Bouwer
4 maanden geleden

Woon je momenteel in een eigen woning?

Wij gaan ook een nieuwbouw zetten - vermits we nog op de eerste plannen van de architect wachten, is het nagenoeg uitgesloten dat we dit jaar nog rond zijn (als we dit jaar nog beginnen zelfs!). Daarom onderzoek ik nu de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op onze huidige woning, en die vervolgens te verhuizen naar de nieuwbouw wanneer die klaar is. Fluvius bevestigde alleszins dat dit mogelijk is met behoud van de terugdraaiende teller. Ik heb nog wel wat vragen uitstaan mbt mogelijke addertjes onder het gras :)

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
4 maanden geleden

@ beiden (Jan D & Kwakkel),

Ja, het is juist dat je zonnepanelen kan verhuizen. Ik heb dit ook gedaan 7 jaar geleden (zonnepanelen zijn nu meer dan 10 jaar oud) en dit is geen enkel probleem. Er zijn geen addertjes onder het gras als je alles doet volgens de reglementering/wetgeving.

Ik vraag mij af of het de moeite waard is om eerst een insallatie te doen op een ouder huis en dan te verhuizen. Vergeet niet dat de werkuren van de installatie verloren zijn, dat je een volledige keuring van de elektrische installatie van je (als eigenaar of als huurder) oud huis moet doen en dat deze elektrische installatie ook voledig in orde moet zijn.

De nieuwe regeling met digitale (niet terugdraaiende) teller heeft ook zijn voordelen. Als je bijkomend in een batterij investeerd verdubbel je je zelfconsumptie en moet je geen prosumenttarief betalen. Je krijgt ook een vergoeding voor de elektriciteit die je op het net zet. Als je dieper gaat in je analyse zal je zien dat in de meeste gevallen je geen nadeel doet met het nieuwe tarief. Bij onregelmatige stroomafnames (zoals een warmtepomp enkel 4 maanden per jaar werkt) zal er zich een klein nadeel voordoen. Maar dit kan weggewerkt worden door meer zonnepanelen te plaatsen.

Wat betreft de warmtepomp:

Uit ervaring en uit 7 jaar analyse van mijn energiegebruik, kan ik je zeggen dat de warmtepomp zeer weinig energie gebruikt uit zonnepanelen. De meeste energie die de warmtepomp nodig heeft, gebruikt ze tijdens de nacht (koudste periode van de dag) en dan is er geen zon! Dus het is een utopie om te denken (via de omweg van een terugdraaiende teller) dat een warmtepomp kan draaien op zonne-energie. 

Een lucht/water warmtepomp heeft maar tussen 1/4de en 1/3de van de thermische energie, elektriciteit als hulpenergie nodig. Dus je verbuik is maar tussen 1/3de en 1/4de van de warmte die je voelt in huis.

Wil je minder kosten hebben (optimaliseren) met een warmtepomp is het belangrijk dat je meer gaat naar dat 1/4 de (25%) dan naar dat 1/3 de(33%) in verbruik. Dit ligt aan u en aan uw architect hoe jullie die warmtepomp inplannen. Hoe lager de afgifte temperatuur van uw warmtepomp, hoe dichter je de 1/4de (25%) benadert en eventueel overtreft! Dit betekent praktisch dat als je ervoor kan zorgen dat je water afgifte t° steeds onder de 30°C kan blijven (bij - 8°C buiten t°) je warmtepomp nog steeds een jaarrendement zal hebben dat de SCOP van 4 (1/4de of 25%) overtreft. Dat het verbruik van je warmtepomp ook laag is.

Deze omstandigheden bereik je door:

1. goed te isoleren (U waarden vanaf 50% beter dan de minima beschreven in de Vlaamse EPB reglementering)

2. goede luchtdichtheid te bereiken (maximum 0.6 luchtwisselingen per uur)

3. goed te ventileren met een warmterecuperatie (D-ventilatie)

4. grote warmte afgifte oppervlakken, door vloer en/of Muurverwarming toe te passen.

Door bovenstaand toe te passen, ga je kunnen

1. investeren in een goedkopere warmtepomp (minder vermogen)

2. minder verbruiken

3. heb je minder zonnepanelen nodig

4. heb je meer comfort in huis omdat de warmte beter verdeeld wordt (vloer/muurverwarming op zeer lage t° en gecombineerd met D-ventilatie

5. goedkoper totaal kostenplaatje

Zo heb ik vorig jaar een verbruik gerealiseerd met mijn warmtepomp van 960 kWh elektriciteit om 237.72 m² (4.03 kWh/m² a) volledig te verwarmen. Of de verwarming van mijn volledig huis op 21°C, heeft me vorig jaar nog geen 230 Euro gekost als ik alle elektriciteit had moeten aankopen!

Besluit: als de architect jouw huis plant en de bouw opvolgt, zodat het afgewerkt resultaat beter is dan het minimum van de EPB wetgeving, dan zal je warmtepomp ook weinig verbruiken. 

Hiermee wil ik er jullie enkel op wijzen dat de zonnepanelen niet het belangrijkste is voor uw verwarmingskosten te verminderen. Uw focus moet liggen op de juiste omstandigheden te creëren om een verwarming met warmte aanmaak van een warmtepomp zo goed mogelijk te realiseren/in te passen.

Optimalisatie van het verbruik kan ook met de integratie van een thermisch zonnesysteem (zonnebuffer/boiler) waardoor je 6 à 7 maanden per jaar geen warmtepomp nodig hebt om ondermeer je SWW aan te maken. Dit brengt nog meer op dan zonnepanelen en de kopbrekens over de slimme meter!
       => je verlengt gevoelig de levensduur van je warmtepomp en je verbruikt 6 maanden niets met je warmtepomp.

Nota: mijn huis (237.73 m² bewoning en 103 m² garage en berging) is voorzien van een L/W WP, zonneboiler, vloer- & muurverwarming, D-ventilatie, zonnepanelen en kan binnenkort (na investering in een batterij van 6 kWh en 5 extra zonnepanelen bovenop de 13 die er nu staan) voor 80% energieonafhankelijk zijn voor het volledige jaarlijks gebruik van de woning (inclusief verwarming, wassen, koken, verlichting, ....) en van 9000 km mobiliteit met een elektrisch voertuig en 2000 km mobiliteit met elektrische fietsen.

Kwakkel
2 thumb_up 37 comment Bouwer
4 maanden geleden

Bedankt Luc!

Electriciteit is (bij ons) op orde: vernieuwd in 2012. Dat mag geen probleem zijn.

Dacht dat je bij een verhuis van de zonnepanelen, je deze niet in rekening mogt brengen voor het E-peil? Da's zo 1 van die potentiële addertjes die uitgeplozen moeten worden :)

Volgens zowat alle bronnen (online) is het nog te vroeg om al te investeren in een batterij. Probleem bij terugleveren (en vergoeding krijgen) is dat bij een afname je prijs + hele resem taksen betaalt. Bij op het net zetten, krijg je enkel de prijs. Los van het prijsverschil bij afnemen (winter) en opzetten (zomer), zit je dus al met een verlies van wat? 100%?

Warmtepomp, zeker geothermisch, draait in de zomer wellicht voor passieve koeling. Dus verhoogt wel (miniem) het eigen gebruik.

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
4 maanden geleden

Bedankt Luc!

Electriciteit is (bij ons) op orde: vernieuwd in 2012. Dat mag geen probleem zijn.

Dacht dat je bij een verhuis van de zonnepanelen, je deze niet in rekening mogt brengen voor het E-peil? Da's zo 1 van die potentiële addertjes die uitgeplozen moeten worden :)

Volgens zowat alle bronnen (online) is het nog te vroeg om al te investeren in een batterij. Probleem bij terugleveren (en vergoeding krijgen) is dat bij een afname je prijs + hele resem taksen betaalt. Bij op het net zetten, krijg je enkel de prijs. Los van het prijsverschil bij afnemen (winter) en opzetten (zomer), zit je dus al met een verlies van wat? 100%?

Warmtepomp, zeker geothermisch, draait in de zomer wellicht voor passieve koeling. Dus verhoogt wel (miniem) het eigen gebruik.

Ik ken iemand die nu al meer dan een jaar met een batterijsysteem (hier in België) werkt met betaalde terugleveringen en dus geen prosumententarief heeft. Hij heeft in een grotere capaciteit zonnepanelen geïnvesteerd als zijn verbruik en heeft een navenhand grotere omvormer. Zijn ervaringen zijn positief en hij betaalt finaal minder dan in het geval van zonnepanelen capaciteitsinvestering = verbruik + prosumententarief.

Mijn ervaring is dat op het internet veel verteld wordt door mensen die geen ervaring hebben of die hun kennis niet goed genoeg inzetten (niet hebben) en dan lopen er verhalen die helemaal niet met de waarheid stroken. 

Ecopower heeft hiervoor een tarief uitgewerkt samen met de netbeheerders en zo komt het dat er een paar klanten zijn van ecopower die nu al geen prosumententarief betalen en al met een operationeel batterijsysteem zitten.

Ik dacht dat zonnepanelen niet in rekening mogen gebracht worden voor het e-peil, enkel en alleen als deze zonnepanelen recht geven op GSC's (groene stroom certificaten). Men heeft dit gedaan omdat anders deze zonnepanelen 2 keer gesubsidieerd worden. Maar voor de rest zijn er volgens mij geen addertjes in het gras. Zelfs deze uitzondering is voor mij normaal en beschouw ik niet als een addertje in het gras.

In een volgende bijdrage zal ik het hebben over de tarieven en de gevolgen voor de factuur. En ... de opportunitieten die er mee gepaard gaan.

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
4 maanden geleden

Beste Kwakkel,

Betreft tarieven en facturen voor elektriciteit met en zonder slimme meter.

Ik heb ook de berekening gemaakt (zonder vergoeding die je krijgt om op het net te zetten) van het nieuwe tarief met het actuele en met het oude tarief. De grafiek is in functie van de investering in Wpiek zonnepanelen.

Deze grafiek (Afbeelding24.jpg) is gemaakt met prijzen van november 2019 en gebaseerd op verbruiken en opbrengsten van 2016.

Linker grafiek is een simulatie als zou ik geen warmtepomp hebben (WP uit het verbruik gehaald) en de rechtergrafiek is met het WP-verbruik meegenomen. Alle simulaties zijn op 24 uurbasis van verbruik en opbrengst, dus er wordt niet gesjoemeld met maandgemiddelden, enz...

Lila lijn stelt de kost voor indien er geen zonnepanelen of geen baterij in het systeemstaat, dus normaal factuurbedrag.

blauwe lijn stelt de huidige kost voor met enkel investering in zonnepanelen en betalen van het prosumenten tarief

oranje lijn stelt de toekomstige kost rekening houdend met enkel investeren in zonnepanelen en zonder prosumenten tarief (toekomstig factuurbedrag indien je niet investeert in een batterij)

groene lijn is de toekomstige kost rekening houdend met investering in een batterij en dus ook zonder prosumenten tarief

zwarte lijn is hoe in een nog niet zo ver verleden, de factuur werd berekend. 

Je ziet duidelijk dat enkel bij de grafiek met WP er zich een klein nadeel voordoet. En dan heb ik  geen rekening gehouden met vergoedingen voor het op het net plaatsen van overschot opbrengsten, wat het nadeel volledig zou kunnen wegwerken, afhankelijk van het tarief voor deze vergoeding.

Sowieso (zonder vergoeding) betekent bij  een investering (bij  mij) van dubbel zoveel capaciteit uit zonnepanelen (dubbel zoveel capaciteit dan mijn onevenwichtig verbruik door de WP) een nuloperatie voor mijn nieuwe factuur (toestand "C" in de rechter grafiek)

Deze nieuwe situatie geeft me dan ook extra voordelen, omdat ik meer energie over heb (die ik  normaal op het net injecteer) kan ik deze evengoed via een batterij lastmanagement system een elektrisch voertuig laden, waardoor ik meer zelfconsumptie en ook een nieuw soort energieonafhankelijkheid voor mobiliteit creëer.

Zie hiervoor grafiek “Afbeelding13-5 - 7290 WP met thuisbatterij + vergelijking oorspronkelijke 3000 Wp.jpg”

Hier herken je mijn maandelijks verbruik = alles boven de nullijn. Hierop heb ik de opbrengsten van de zonnepanelen geprojecteerd volgens de 4 categorieën en als 5de categorie heb je de netleveringen.

1.      direct verbruik uit de opbrengst (gele balk)

2.      opbrengst is minder dn 24 uren niet synchroon met het verbruik, opbrengst wordt opgevangen/gebalanceerd door de batterij (oranje balk)

3.      opbrengst die in de batterij langer dan 24 uur gestockeerd werd om het verzet verbruik te dekken (groene balk).

4.      Teruglevering aan het net (licht gele balk en is gelegen onder de nullijn)

5.      De tussenliggende grijze balk is hetgene wat van het net nog benodigd is.

Onder de nullijn is er de rode stippellijn en deze stelt mijn behoefte aan energie voor de mobiliteit voor. Dit is de opportuniteit om de lader te gebruiken en geen netstroom te moeten aankopen. Deze “slimme” batterijladers die rekening houden met deze toestand zijn te koop. De nieuwe digitale meter “slimme meter” heeft een uitgang P1 die informeert over de richting van uw energie en over het vermogen hiervan. Deze informatie wordt gebruikt door de “slimme lader” om de laadcyclus van uw elektrisch voertuig te sturen, zodat je enkel de energie gebruikt die je normaal op het net zou zetten.

Voor de rest laat ik  je de grafieken ontdekken. Hier staat nog heel wat meer informatie in die je kan helpen om verder na te denken over uw energie en de planning hiervan.

Laatste punt. Ik geloof niet in diepe geothermie, maar meer in aerothermie (L/W WP) herover heb ik  onlangs een commentaar geschreven, link https://forum.livios.be/nl/technieken/verwarming-en-koeling/geothermie-1-of-2-lussen?page=1#message-6

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.