Forum

Is een buffervat in combinatie met een warmtepomp nuttig?

Paul415
0 thumb_up 2 comment Andere professioneel
#Energie · 2 jaren geleden

In 3 jaar tijd hebben we 2 maal de printerplaat van onze Daikin Altjerma 16 Kw warmtepomp moeten laten vervangen omdat die stuk was. Een "grapje" dat ons steeds ongeveer €500,- kost. Volgens de technieker die de laatste printplaat vervangen heeft is de oorzaak het veelvuldig opstarten van de warmtepomp. Dit opstarten zou telkens een hoog piekvermogen vergen, hetgeen ook voor een hoog elektriciteitsverbruik zorgt. Volgens hem zou het plaatsen van een buffervat dit probleem kunnen oplossen. Het zou het veelvuldig her-opstarten van de warmtepomp drastisch beperken, een aangenamere en constantere binnentemperatuur verzekeren en onze elektriciteitsfactuur doen dalen. Hij stelde zelfs voor om dat buffervat te koppelen aan onze zonneboiler. Dit zou nog efficienter en zuiniger zijn. Hij sprak van een buffervat van 300 liter. Heeft iemand ervaring met dit systeem? Is het werkelijk energie zuiniger en komt dit werkelijk de levensduur van de warmtepomp ten goede? Gaat het ons elektriciteitsrekening doen dalen?

Alle reacties

Nick 61
127 thumb_up 711 comment Andere professioneel
2 jaren geleden

Om het herhaaldelijk starten van je warmtepomp te verminderen is het geen slecht idee om met een buffer te werken , het wordt wel kostelijk Indien je de buffer met je zonneboiler wilt combineren , in het voorjaar , in het najaar en af en toe in de winter zal je buffer een hoge temperatuur hebben , die te hoog is om zomaar naar je ( ik vermoedt ) vloerverwarming te pompen hiervoor zal je dan een mengkraan en regeling nodig hebben in combinatie met je warmtepomp . Je elektriciteitsrekening zal wel zeker lager uitvallen met een een buffer/zonneboiler installatie maar of deze opweegt tegen de investering laat ik in het midden  

Paul415
0 thumb_up 2 comment Andere professioneel
2 jaren geleden

Waarom wordt het kostelijk wanneer de buffer met onze zonneboiler wordt gecombineerd? We hebben geen vloerverwarming maar convectoren. Is het raadzaam om niet te koppelen aan de zonneboiler?

Carlo Loix - Installateur
4 thumb_up 38 comment Andere professioneel
2 jaren geleden

Dag Paul,

Om te werken zonder buffervat moeten de vloerverwarming en de warmtepomp perfect op elkaar zijn afgestemd.

Wanneer dit niet zo is dan kan een buffervat een oplossing bieden.
Een buffervat wordt geplaatst om enerzijds de waterdebieten naar de warmtepomp en de vloerverwarming correct in te kunnen regelen. Anderzijds om warmte uit te kunnen halen wanneer de warmtepomp gaat ontdooien.

Een buffervat kan ervoor zorgen dat je een betere stroming over je wisselaar krijgt in je Altherma.
Dit resulteert in een betere warmteafgifte en dus een beter rendement.
Het kan er ook toe leiden dat de warmtepomp minder gaat pendelen.

Wanneer je een buffervat plaatst dan zou ik ook minstens een 300literversie plaatsen.

Wanneer je de regeling als dusdanig kan instellen dat de warmtepomp het buffervat pas begint op te warmen wanneer de vloerverwarming alles heeft benut dan kan je hiermee het pendelen ook minimaliseren.

Je hebt echter een Altherma. Dit is een modulerende warmtepomp.
In principe past de Altherma zijn vermogen aan aan de vraag.
Een modulerende warmtepomp heeft echter ook zijn grenzen.
Hij heeft een minimaal vermogen.
Het is enkel wanneer de vraag kleiner is dan zijn minimaal vermogen dat de warmtepomp zal pendelen.

Het vele pendelen kan dus ook het gevolg zijn van een te groot gedimensioneerde warmtepomp.

Carlo

Paul415
0 thumb_up 2 comment Andere professioneel
2 jaren geleden

Beste Carlo, vooreerst bedankt voor uw verhelderende info. Intussen heeft onze warmtepomp het na amper 6 jaar gebruik, finaal begeven. De warmtewisselaar is stuk gegaan waardoor, volgens Daikin, de hele installatie voor de schroot is. We waren de constante torenhoge kosten zo beu dat we besloten om een gasinstallatie te plaatsen. Maar als ik het goed begrepen heb is de warmtepomp zo snel stuk gegaan omdat ze te groot gedimensioneerd was? M.a.w. de fout ligt niet zozeer bij Daikin maar de installateur die ons een te groot gedimensioneerde warmtepomp heeft verkocht? Graag uw reactie. Dank bij voorbaat. Paul

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.