Forum

Gaskookplaat

dummy
0 thumb_up 31 comment Andere professioneel
#Energie · 2 maanden geleden

Beste forumleden,

Momenteel heb ik een gaskookplaat van 9Kw. Ik zou deze willen vervangen door een nieuwe van 12Kw. De gas aanvoer is nu koperen buis doormeter 15 mm en ongeveer 4m lang tot de hoofdleiding, 3 bochten van 90 graden en een hoogteverschil van 1m.

Is deze leiding nog voldoende voor de nieuwe kookplaat?

Dank u

Dummy

Alle reacties

dummy
0 thumb_up 31 comment Andere professioneel
2 maanden geleden

Bedankt Bruno voor je reaktie.

De kookplaat staat 1m boven de meter.

Ik heb je link eens aangeklikt maar daar kan ik de antwoorden niet vinden , zie door het bos de bomen niet.

Dummy.

Bruno 9308
9 thumb_up 44 comment Andere professioneel
1 maand geleden

Ik heb het zelf lang geleden eens gedaan voor een ketel van 24 kW die meer dan 6 m van de gasmeter hing, ook 1 m erboven en één ruime bocht (gemaakt met buigtang, dus geen knie) en ik herinner me dat 15 mm daarvoor te weinig was en 22 mm was OK en die ketel werkt nu al jaren naar behoren. Maar was dus wel 24 kW.

Je moet echt eens googlen en alle resultaten eens bekijken. Kijk ook eens naar Excel in bijlage waar je misschien wel wat kan mee aanvangen (ooit gedownload maar zeker voor een stuk beveiligd/geblokkeerd).

Indien je de leiding achteraf ook nog kan vervangen, zou ik in eerste instantie zeggen : gewoon proberen met betsaande leiding. Ik deed gisteren via de link in mijn vorig bericht een grove simulatie van je situatie en ik kwam uit op ongeveer 0,5 mbar drukverlies. Zonder je 1 m hoogteverschil maar indien verbruiker hoger staat dan is dit een vermindering van drukverlies want aardgas is lichter dan lucht (propaangas niet).

Voorts heb je op je kookplaat zelden alle pitten op vol vermogen en ik kan me inbeelden dat, als je boven de 9 kW verbruikt, je er niet verder dan 2 m vanaf bent en dus kan ingrijpen indien nodig.

Bruno 9308
9 thumb_up 44 comment Andere professioneel
1 maand geleden

Die Excel bijlage kwam dus niet mee. Stuur me je email adres via privébericht en ik stuur ze op.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.