Forum

formule voor berekenen temperatuurprofiel door materiaal.

gvg
0 thumb_up 38 comment Verbouwer
#Energie · 4 maanden geleden

Als ik het bovenstaande google krijg ik vele antwoorden, maar nergens vind ik een eenvoudige formule voor mijn probleen:

Ik heb een XVB kabel die max 90 graden warm mag worden.

Ik heb een schouw die maximaal 300 graden warm wordt.

Tussen de twee spuit ik bijvoorbeeld PUR met een lamda van 0.03W/mK

Wat is dan de afstand tussen de XVB kabel en de schouw? (om het temeratuur verschil van 210 graden te behouden)

Alle reacties

Carl Vandecasteele
30 thumb_up 320 comment Verbouwer
4 maanden geleden

wat wil je doen?
om van een temperatuursverloop te kunnen praten, moet je wel 2 temperatuursbronnen op verschillende temperatuur hebben.
als je denkt dat je een kabel door je schouw kan gooien: vergeet dat. Het enige wat isolatie doet (bvb. rotswol: die kan hoge temperatuur verdragen) is de opwarming van uw kabel vertragen. Binnen het uur na opstroken van uw schoorsteen heeft die kabel ook 300° 
Het zou een verschil zijn als je 2 kanalen hebt, het ene geventileerd met buitenlucht  en de andere met een gebruikte schoorsteen: dan zou tussen beide een temperatuursgradiënt ontstaan.

gvg
0 thumb_up 38 comment Verbouwer
4 maanden geleden

@kris: ik ga geen PUR gebruiken maar hetzelfde materiaal als de haardbouwer (https://pp-haardenparket.be/) (even reclame maken wat ze hebben al prachtig werk geleverd) gebruikt om zijn mantel te isoleren.

@Carl: ik snap dat je aan beide zijde warmte afgifte nodig hebt omdat je anders toch gelijke temperaturen gaat krijgen. De kabel gaat uiteraard niet door dezelfde schouw als de schouw die 300 graden warm wordt. De mininale afstand tussen de 2 is op een bepaald moment 33 cm. Waarbij dus aan een zijde 300 graden is en aan de andere zijde dus maximaal 100 graden. Wat warmte afgifte betreft, die 300 graden blijft in evenwicht en aan de andere zijde, tja, dat zijn gewoon de muren van het huis die de warmte verder doorgeven....

gvg
0 thumb_up 38 comment Verbouwer
4 maanden geleden

Ok, maar als je de foto ziet en je bedenkt dat ik de kabels over de ventilatie buis heen naar rechts ga leiden. .. en ik prop tussen de grote ronde schouw en mijn kabels 33 cm hittebestendige isolatie, zie je dan probelemen voor mijn kabels? Ik denk dat 33 cm isolatie wel voldoende is, alleen moet ik natuurlijk ook zeker weten dat het binen de schouwmantel (dus tussen de schouwisolatie en de afkasting) geen 100 graden kan worden. (als mijn ijzeren balk 100 graden wordt, heb ik nog een groter probleem denk ik)

gvg
0 thumb_up 38 comment Verbouwer
4 maanden geleden

Ondertussen weet ik van de haardbouwer dat de maximale temp daarbinnen 60 graden gaat zijn. Hij denkt dus niet aan smelten, maar misschien wel eventueel aan afgifte van geur.

Carl Vandecasteele
30 thumb_up 320 comment Verbouwer
4 maanden geleden

als ik de foto bekijk, is er geen contact tussen beide kanalen. gescheiden door een dikke luchtlaag. vlak tegen de ventilatiebuis aan.

temperatuur in je rookgaskanaal hangt af waarop je stookt. gascondensatieketel is kleinst. dan komen zogenaamde rocket-stoves en massakachels (speksteenkachel, tichelkachel) omdat die hun rookgassen omleiden en nog naverbranden. Dan komen de houtkachels. het warmste is de afvoer van een open haard.

in jouw geval zou ik de afvoerpijp afscheiden met rotswol of glaswol. Zeker rotswol heeft faam in de industrie als zeer hittebestendig. 33cm zal heel zeker voldoende zijn... Bovendien kan je ook geïsoleerde kachelpijp nemen.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.