Forum

Welke lichtschakelaar heb ik nodig met 3 draden in de keuken ?

Nazo
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
#Elektriciteit · 1 week geleden

Wij wonnen in een appartement en heb in de keuken bemerkt dat het lichtknop geplakt is met superlijm waarbij 2 knopen staan en terwijl het licht niet uit kan gaan allen maar aan. Dus wel ik graag de lichtschakelaar in de keuken vervangen. Ik heb het stoom uitgezet om te zien wat voor schakelaar ik nodig zal hebben. En ik heb gezien dat het 3 draden zijn. Welke schakelaar kan het eigenlijk zijn ?

In de keuken is het:

- maar 1 schakelaar die 1 licht bedient.

- met 3 draden  ( rood & 2 groene draden )

Ik dacht eerst dat het een wisselschakelaar was maar dat is het niet omdat er maar 1 lichtschakelaar is die een licht bedient. Dan dacht dat het een eenpolige schakelaar is maar dat is allen maar voor geen vochtige ruimtes dan weer dacht ik een dubbelschakelaar maar dan kan ook niet omdat er GEEN 2 schaklaar zijn die 1 licht bedient of omgekeerd ook. Dus wat kan het zijn ?

Alle reacties

Charel
556 thumb_up 2550 comment
1 week geleden

Ik lees: lichtknop geplakt met superlijm waarbij twee knopen staan. ? Als je bedoelt dat er twee knoppen staan dan is het een schakelaar dubbele richting. Normaal bedien je daar twee afzonderlijke lichtpunten mee, maar dit kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld bij een luchter (luster) alle lampjes ofwel de helft ervan te laten branden. In dat geval zal je die twee groene draden daar ook terugvinden en zijn die inmiddels samen aangesloten. Dan kan je ook een nieuwe enkelpolige schakelaar plaatsen waarbij je de twee groene draden samen neemt.Als het toch maar over één knop gaat dan kan het nog een wisselschakelaar zijn waarbij de tweede ooit buiten gebruik is gesteld. In dat geval kan je ook een enkelpolige schakelaar nemen waarbij je de twee groenen samen aansluit.Hoe zijn die draden trouwens nu aangesloten ?

Nazo
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
1 week geleden

Wat ik nu heb gevonden zijn er nu 2 lichtenlampen ( in de keuken ) waarbij het maar door een schakelaar ( in de keuken ) bedient woorden, ik heb het pas vandaag ontdekt. Kan ik dan gewoon een dubbelschakelaar of wisselschakelaar vervangen ? Ik heb gezien dat er drie draaden zijn 2 boven en 1 beneden. De rode draad staat rechs boven, de groene naast de rode en de andere groene draad onder. Ik heb de rode draad op L2 gemonteerd, de groene naar nummer 2 boven en de andere groene draad beneden naar nummer 2 ( van de schakelaar ).

Maar de licht blijft aan misschien heb ik iets verkeerd gedaan.

P.S. dat is de oude schakelaar op de afbeelding die de licht allen blijft branden en niet uit gaan, ik wel deze vervangen door een andere schakelaar maar ik weet niet welke en hoe ik de draaden aan de schakelaar moet monteren. Ik weet dat elke kleur behalve geel,groen,blauw naar L moet plaatsen. En de rest van de kleur draaden naar een nummer.

idur
148 thumb_up 644 comment
1 week geleden

Dit is een wisselschakelaar.Er moet dus ergens een 2de schakelaar geweest zijn.Indien men op de verdwenen schakelaar alle draden met elkaar doorverbonden heeft gaat het licht niet meer uit.Als je op de huidige schakelaar 1 van de groene draden afkoppeld zou je het licht moeten kunnen uit en aan doen. De afgekoppelde draad wel isoleren want daar staat spanning op.

Nazo
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
1 week geleden

Kan ik gewoon een serie schakelaar gebruiken ?  En hoe zal ik dan die een bruine en twee groene draad monteren ? Kan iemand me dan een gepaste clipje laten zien door een link door te sturen ?

Hugo C.
322 thumb_up 1960 comment
1 week geleden

Onderaan het frame van de schakelaar ontwar ik de vermelding Sch 6 wat duidt op een wisselschakelaar. Dit verklaart ook de aanwezigheid van 2 groene draden (speeldraden). Er moet dus nog ergens een tweede gelijkaardige schakelaar zijn. Beide schakelaars bedienen dan een verlichtingspunt. Heb je de rode draad al eens losgekoppeld om te zien of de lamp dan uit is?

Aan de lamp: welk kleur van draden heb je daar?

Nazo
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
1 week geleden

Een lichtpunt = bij de plafond is er een blauwe en een bruine draad geplaatst.

Tweede lichtpunt = boven de spoelbak is er een blauwe en een groene draad.

Er is er maar een schakelaar die 2 lichtpunten bedient. Ik heb in de muur ( waar de plaats van de schakelaar eraf is gehaald ) en zag een blauwe draad maar dat werd niet in de schakelaar geplaatst die is gewoon in de muur. De huisbaas heeft misschien zijn reden ervoor, Ik durf de blauwe draad niet plaatsen in de schakelaar . Wie weet wat er zal gebeuren. De huisbaas zal komen met een elektricien om de electriciteit te controleren terwijl ik over de schakelaar niets heb gezegd. Kan dat een plan van hem zijn om iets in mijn schoenen te schuiven om schadevergoeding te vragen ????? Ik woon daar al 4 jaar en hij komt nu pas de electriciteit controleren, hij heeft zo gezegd een mail ontvangen van een elektricien dat hij de electriciteit moet controleren. Normaal gezien weet een elektricien nooit wat in binnenste gebouw gebeurd voor dat je dat aan hem vertelt. Hij heeft ook gezegd dat er een lek is in de garage, Ik heb tegen hem gezegd dat ik geen gebruik maakt van de garage en dat is ook zo. Ik begrijp het niet.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.