Forum

VOB 2x6 mm2 plaatsen voor inductie kookplaat ?

dvsirius
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
#Elektriciteit · 1 maand geleden

Dag iedereen, ik heb nog resten liggen van rode en blauwe VOB 6 mm2 draad. Deze wil ik graag gebruiken om mijn inductiekookplaat te voeden en zou die dubbel plaatsen in een flexibele buis, samen met een VOB aardingsdraad 6 mm2 en aangesloten op een vierpolige automaat 32A. Is dit o.k?

dank voor jullie raad ! 

Alle reacties

RodeRidder
64 thumb_up 379 comment
1 maand geleden

Wat voor kookplaat mag dat wel zijn dat je 12mm2 nodig hebt om deze te voeden? 

Verder dit:

- De aarding moet dezelfde (of hoger) doorsnede hebben als de andere geleiders.

- Je gebruikt in de realiteit nooit het volle vermogen van een kookplaat. 4mm2 en zelfs 2,5mm2 is ook voldoende. Veel kookplaten hebben geen klemmen maar een aansluitsnoer van 2,5mm2.Persoonlijk zou ik voor 4mm2 gaan, meer mag maar hoeft niet.

2x2,5mm2 bv is in theorie 5mm2. Er bestaat echter geen officiele afzekering voor 5mm2. Je kan dat als 4mm2 beschouwen, 25A dus, maar ook daar bestaat geen officiële stellingname over. 

idur
148 thumb_up 632 comment
1 maand geleden

Voor zo ver ik de vraag begrijp wil hij een 3 fasige +neuter+aarding verwezelijken omdat hij een 4 polige automaat van 32 A wil gebruiken.Dus mijn vraag aan dvsirius is: wordt de inductieplaat monofasig of 3 fasig aangesloten?

Kris M
493 thumb_up 2328 comment
1 maand geleden

De meeste inductieplaten kunnen in monofase of op 2 fases aangesloten worden. De derde fase blijft ongebruikt.

dvsirius
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
1 maand geleden

Dankjewel iedereen voor jullie reacties. Ik herinner mij nog zeer duidelijk dat dit gegeven ons meegegeven werd in de avondschool 'basis elektriciteit' in residentiële woningen, door de leraar, dit voor een inductieplaat op 1x230 V.  Als ik alle commentaren lees over de aansluiting van inductieplaten stel ik inderdaad vast dat draden van 6mm2 ENKEL dus meer dan is. Ik hou het dus op enkele bedrading. Alvast iedereen zeer hartelijk dank voor jullie reacties nogmaals. Grt, DVSirius.

RodeRidder
64 thumb_up 379 comment
1 maand geleden

Die leraar zei dus dat je 12mm2 nodig hebt om een inductieplaat enkelfasig aan te sluiten. Verbazingwekkend. Heb je daar nog lesmateriaal van? Een scan van die pagina had ik graag eens gelezen. 

dvsirius
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
1 maand geleden

RodeRidder, ik herinner mij (intussen al enkele jaren geleden) de schets op het bord toen de vraag werd gesteld hoe een zware inductieplaat moest bekabeld en afgezekerd worden. Meer heb ik daar niet van, tenzij de schets die ikzelf overnam in mijn eigen notities. 

Hugo C.
317 thumb_up 1924 comment
1 maand geleden

12mm2 is niet direct een standaard sectie van elektrische draden. Als hij bedoelde dat je 12mm2 aan koperen geleiders nodig hebt om een kookplaat aan te sluiten kan ik er in komen: 2 geleiders van elk 6mm2.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.