Forum

verduideling van keuringsattest

mariechristine
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Elektriciteit · 3 weken geleden

hallo,

is er iemand die mijn keuringsattest een beetje kan uitleggen want ik begrijp er niet veel van en wil graag de nodige kosten kunnen incalculeren in mijn budget.

op het keuringsattest staat 

eendraadschema ontbreekt

situatieplannen ontbreken

aanduiding van de kringen, klemmen en of schakelapparatuur ontbreekt is onjuist of onvolledig

de houder van de beveiliging is niet voorzien van aangepaste kalibreer elementen

een aangepaste differentiëel stroominrichting ontbreekt

aardverbinding overeenkomstig de voorschriften ontbreekt

aardingsonderbreker ontbreekt of is niet bereikbaar

geen continuïteit van de beschermingsgeleider van het stopcontact + tafel contactdozen als vast installatie niet toegestaan

bepaalde stopcontactdozen zijn beschadigd of niet degelijk bevestigd

opbouwstopcontactdozen en of schakelaars zonder achterplaatje mogen niet rechtstreeks op brandbare ondergrond bevestigd worden.

wie kan mij dit in mensen taal uitleggen en ook een raming van de kosten geven? 

kan ik in deze woning wonen terwijl de nodige werken gebeuren of is dit onmogeljk? 

Alle reacties

Hugo C.
320 thumb_up 1953 comment
3 weken geleden

Afgaande op de beschrijving van de zekeringenkast blijkt het een elektriciteitsinstallatie te zijn daterend van vóór 01 oktobber 1981. Hierop zijn enkele uitzonderingsmaatregelen van toepassing.

Best wordt de zekeringenkast vernieuwd door een ruimere zekeringenkast met automatische zekeringen ipv de zekeringhouders met zekeringen en/of mini jump automaten. Tevens moet er een algemene verliesstroomschakelaar voorzien worden, gewoonlijk 0.3A en voorziet men  ook een verliesstroomschakelaar van 30mA voor de vochtige ruimtes, wasmachine, vaatwas en droogkast.

Opbouw schakelaars en stopcontacten moeten steeds op een basisplaat gemonteerd worden, de behuizing mag niet beschadigd zijn. U kan ook overwegen om deze in te bouwen.

Vermoedelijk moet er ook een nieuwe aarding voorzien worden met aardingsonderbreker tot in de zekeringenkast. Van daar uit vertrekken dan ook de kringen met aarding.

De verliesstroomschakelaars en aarding op stopcontacten en verlichtingsarmaturen zijn er in de eerste plaats om de bewoners te beschermen tegen rechtstreekse en onrechtstreekse elektrocutie. Waar mogelijk is het aan te bevelen om de bestaande stopcontacten te vervangen door stopcontacten met aarding en kinderbeveiliging. Mogelijks moeten er een aardingsdraad  bijgetrokken worden in de buizen. Ook voor de verlichtingskringen is een aarding aan te bevelen, dus ook een aardingsdraad bijtrekken in de betreffende buizen. Voor installaties van vóór 01/10/1981 is dit niet verplichtend, maar het verhoogt de veiligheid van de bewoners/gebruikers.

Best vraagt u een offerte aan enkele elektrieker-installateurs met de optie om, waar enigzins mogelijk,  nieuwe stopcontacten met aarding en kinderbeveiliging te plaatsen en een aarding naar de lichtpunten. Hij zal dan ook het eendraadschema en het situatieplan opmaken.

Het is altijd moeilijk om aanpassingswerken in te schatten maar voorzie een budget van 5.000€.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.