Forum

Stroom (Ampere) per fase

Radje
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Elektriciteit · 4 weken geleden

In ons appartementencomplex staat een lift. In de machinekamer op de motor staat: 400 V / 25 A.

Ik neem aan dat die 400 V tot stand komt door twee fasen te gebruiken: 230 x 1.73.

Nu is mijn vraag wat de stroom in Ampere (maximaal) per fase is?

Momenteel is iedere fase gezekerd op 25 A. Maar zou 16 A ook al niet volstaan?

Alle reacties

idur
144 thumb_up 603 comment
4 weken geleden

Waarom wil je deze zekeringen verlagen?

Motoren van liften zijn doorsnee genomen 3-fasige motoren.Meestal worden  daar ook geen"huishoudelijke" zekeringsautomaten voor gebruikt.Motoren hebben bij hun opstart een vrij hoge stroom nodig.Bij de moderne frequentiegestuurde motoren is dit wel verminderd.En als er nu 1 motor is die voordurend moet starten en stoppen is het die van een lift.

RodeRidder
62 thumb_up 343 comment
4 weken geleden

Nu is mijn vraag wat de stroom in Ampere (maximaal) per fase is?

25A uiteraard.

Om zeker te zijn plaats je best een foto van het kenplaatje. Die stroomsterkte staat immers in relatie tot jou net 3x230 of 3x400 en daarmee samenhangend hoe die motor geschakeld is, ster of driehoek. 

Hugo C.
299 thumb_up 1727 comment
4 weken geleden

Bij een 3-fasige motor met kenmerken 400V - 25A is het nominaal vermogen 400 x 25 x 1.73 ! hetzij 17300 Watt of 23.5pk. Dat is niet niks.

De opgenomen stroom wordt echter in hoofdzaak bepaald door de last die deze motor moet trekken met name het aantal personen in de lift + gewicht kooi - tegengewicht. Om een schadelijke overbelasting van de motor te voorkomen wordt steeds een motorbeveiliging geplaatst, die dan nog eens specifiek is afgesteld op de kenmerken van de motor. Dit om te voorkomen dat de beveiliging ongewenst uitschakelt bij het starten van de lift of maximale bezetting maar anderzijds bij langdurig aansluitend zwaar gebruik ook de motor zal afschakelen.

Beveiligingen die stroomopwaarts de stroomkring beveiligen moeten derwijze gekozen worden dat zij niet eerder uitschakelen dan de motorbeveiliging. Het heeft dus ook geen zin om de nominale waarde van die automaten of zekeringen te verlagen omdat dit enkel een voortijdig afschakelen van de lift tot gevolg kan hebben.

Waar het soms wel zin heeft is om de waarde van de hoofdzekering (in de tellerkast) te verminderen omdat hierdoor de vaste kost van het leveringscontract kan verlagen. Maar dat moet dan goed bekeken worden, want het verminderen van het aansluitvermogen is ook niet gratis.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.