Forum

PV omvormer: mono of 3 fazig

Gert L
1 thumb_up 11 comment Verbouwer
#Elektriciteit · 2 maanden geleden

Hoi,

Een vraag voor de zonnepanelen experts: wij bekijken momenteel zonnepanelen en installatie van een thuisbatterij.
Wij hebben een 3-fazige aansluiting, dit omwille van een laadpaal.

Alle leveranciers bieden een mono-fazige omvormer aan. Ik zie echter dat bv. solaredge ook 3-fazige omvormers heeft.
Als ik de documentatie goed begrijp zou een mono-fazige omvormer inhouden dat toestellen op een andere faze geen gebruik kunnen maken van de opgewekte energie?

Kan iemand me uitleggen wanneer je een 3-fazige omvormer zou installeren en wanneer niet?

Merk op dat het ook de bedoeling is om om te schakelen naar het nieuwe systeem van teller en dus geen terugdraaiende teller meer te hebben.

Bedankt!

Vriendelijke groeten,
Gert

Alle reacties

Kris M
481 thumb_up 2192 comment
2 maanden geleden

3 fasig is enkel nodig/zinvol bij grote vermogens.  Uw slimme teller meet enerzijds het afgenomen vermogen over de 3 fases samen en anderzijds het afgegeven vermogen (typisch op 1 fase voor thuisinstallaties).  Dit wordt niet fase per fase gemeten. 

K16
42 thumb_up 249 comment
2 maanden geleden

Situatie: zonnepanelen wekken veel energie op in de zomer als de zon schijnt.

Als ge maar 1 faze aansluit op de zonnepanelen  en ge hebt op dat moment weinig verbruik op die faze zijt ge weinig met uw zonnepanelen als er op dat moment op de andere fazen veel verbruik is!

RodeRidder
61 thumb_up 326 comment
2 maanden geleden

@K16: Een kWh meter meet het totaal van de fasen. Dit heeft helemaal geen invloed. 

Een enkelfasige omvormer heeft twee beperkingen hier. 

1) Een netaansluiting heeft uiteraard een maximumwaarde, 20A bv. Je kan dus nooit meer als 20 x 230 = 4600W terugleveren. Bij een 3-fasige omvormer is de limiet 3x hoger. 

2) Onbalans. Als om een of andere reden het verbruik op een fase tegen de aansluitwaarde aanligt, de tweede heel laag of nulafname, en op de derde fase waar de omvormer aangesloten is een stroom teruggeleverd wordt die dicht tegen de aansluitwaarde aanligt is de stroom in de nul groter als de aansluitwaarde. 

Vb: je aansluiting is 20A. 

Je verbruikt op L1 18A, L2 0A en op L3 lever je 17A terug. Door de nul stroomt dan meer dan 20A wat de automaat in de teller kan doen trippen. 

Dit zijn geen dramatische beperkingen. 1 is enkel een probleem als je veel energie wil terugleveren. 2 kan je makkelijk vermijden door grotere verbruikers, kookplaat bv op die fase te hangen waar de omvormer op aangesloten is. 

K16
42 thumb_up 249 comment
2 maanden geleden

@K16: Een kWh meter meet het totaal van de fasen. Dit heeft helemaal geen invloed. 

Helemaal mee eens wat verbruik betreft.

Energie direct gebruiken omdat dit meer zal renderen in de toekomst is niet optimaal met enkelfazige omvormer op 3fazige installatie.

Gert L
1 thumb_up 11 comment Verbouwer
2 maanden geleden

Dag RodeRidder en K16,

Dank voor het antwoord. Het is me toch nog niet helemaal duidelijk.

Wij zullen ook een thuisbatterij voorzien. Om recht te hebben op de premie is het ook nodig om over te schakelen op een slimme meter met het nieuwe systeem. We zullen dus geen terugdraaiende teller hebben, maar reeël verbruik en export betalen.

Als de omvormer op L3 wordt aangesloten, dan begrijp ik niet goed hoe bv. een wasmachine op L2 de geproduceerde stroom kan gebruiken.
Waar ik bezorgd om ben is dat de omvormer via L3 stroom op het net zal zetten terwijl de wasmachine op L2 stroom afneemt. In essentie betalen we dan 2 keer omdat we de geproduceerde stroom niet zelf consumeren?

Of zal die slimme teller toch compenseren over fases heen, ondanks dat hij niet terugdraait?

Groeten,
Gert

RodeRidder
61 thumb_up 326 comment
2 maanden geleden

Een kWh-teller meet het verbruik niet per fase maar het totale verbruik op de 3 fasen. Dat eerste kan technisch wel maar is een logistieke nachtmerrie voor Fluvius om zoiets te gaan doen en quasi zinloos. 

Het maakt dus geen verschil of je op L1 afneemt en L2 teruglevert of op zowel L1 afneemt en levert. 

Het verschil tussen een traditionele terugdraaiende Ferrarismeter en een 'slimme' meter is dat een Ferrarismeter enkel kan vaststellen hoeveel jij netto hebt afgenomen (of eventueel geleverd). Een slimme meter kan echter ook meten hoe intensief jij het net hebt gebruikt. Vb als jij 1000kWh verbruikt en 990kWh levert heb je dus 10kWh van het net afgenomen. Als je 5000kWh verbruikt en 4990kWh levert heb je ook 10kWh afgenomen. Jij hebt echter wel veel intensiever gebruik gemaakt van het net en Fluvius wil je daar graag voor aanrekenen. Een 'slimme' meter ziet dat. 

Het openbaar net heeft dus de functie van batterij in dit hele verhaal en dient dus om het verschil in tijdstip van jouw productie en verbruik op te vangen. Het is dus in principe overkill om je aan het net te hangen en daarbovenop een batterij aan te schaffen, die dingen vervullen immers dezelfde rol.

Als je toch een combinatie van net en batterij wil dan zal je iig over de nodige intelligentie moeten beschikken om het gebruik van het net zo laag mogelijk te houden, eigenlijk enkel in noodgevallen. Of zelfs puur manuele omschakeling. 

Hugo C.
285 thumb_up 1541 comment
2 maanden geleden

Situatie: zonnepanelen wekken veel energie op in de zomer als de zon schijnt.

Als ge maar 1 faze aansluit op de zonnepanelen  en ge hebt op dat moment weinig verbruik op die faze zijt ge weinig met uw zonnepanelen als er op dat moment op de andere fazen veel verbruik is!

Bij een 3-fazige aansluiting zal de teller de verbruiken op de 3 fazen samenvoegen en overeenkomstig het verbruik of de levering van elektriciteit zal het telwerk op- of aftellen.

In de veronderstelling dat u op de eerste fase 3kWatt verbruik hebt  en anderzijds op de 2de fase uw zonnepanelen zijn aangesloten met op dat ogenblijk geen huishoudelijk verbruik op die fase en 3kWatt aan het net levert dan zal uw teller gewoon stilstaan. Op de schijf van de teller ontstaan 2 gelijke krachten maar met tegengestelde richting, met als resultaat dat de teller stilstaat (puur teoretisch voorbeeld)

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.