Livios: Bouwen aan morgen


Nummering stroombanen eendraadschema

Nummering stroombanen eendraadschema

Lyngstar
0 thumb_up 3 comment Bouwer
#Elektriciteit · 6 maanden geleden

Dag allemaal, ik ben nieuw hier op dit forum.

Ben na veel uitstelgedrag eindelijk begonnen met mijn ééndraadschema.  Ik vroeg me af of ik de verschillende stroombanen echt met een letter moet aanduiden ?  Ik heb namelijk alles in ster gelegd en heb dus wel wat metertjes kabel liggen. Bijna elk stopcontact heeft een unieke kabel-id.  Elk stopcontact heeft uiteraard een unieke identificiatie die overeenkomt met de kabelidentificatie (op basis van verdieping en kamernummer: vb D113).  In de identificatie is niet onmiddellijk een link met de zekering van de betreffende stroombaan.  Hiervoor heb ik echter wel een duidelijke tabel waar elk stopcontact / lichtpunt opgesomd staat met de bijhorende zekering (in beide richtingen: dus vanuit gegeven stopcontact/lichtpunt kan ik de zekering zoeken en andersom voor elke zekering heb ik overzicht met de onderliggende stopcontacten / lichtpunten).

Ik heb ook redelijk veel zekeringen en ook hier heeft elke zekering een unieke identificatie dat verwijst naar de verdieping en kamer (vb. Z111).  Ik vroeg me nu af of ik mijn volledig identificatiesysteem nu opnieuw moet doen wat een groot werk zou zijn...

Als ik het AREI lees, heb ik immers nergens gelezen  (onder voorbehoud dat ik ergens over gekeken heb) dat de stroombanen met letters moeten geidentificeerd worden en dat de bijhorende afnemers zoals lichtpunten en stopcontacten dan een volgnummer krijgen achter de letter vd stroombaan.  Ik kan dus elke stroombaan uniek identificeren met het nummer vd fysieke zekering en kan dan elke afnemer ook uniek identificeren... maar dan wel zonder lettertjes zoals het vaak wordt gedaan. ( zie voorbeeld.)

Alvast bedankt voor jullie feedback !

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
455 thumb_up 2033 comment Andere particulier
6 maanden geleden

Het AREI zegt dat de stroombanen en stroompunten overzichtelijk moeten aangegeven zijn.  De zekeringen moeten ook gelabeld zijn.  Eendraadsschema en situatieschets moeten elk stroompunt identiek identificeren.  t Moet niet “A1, A2, ... B1, ....” zijn maar zorg dat de keurder geen punthoofd krijgt.  De “letter-cijfer” combinatie is de gebruikelijke manier van werken (bv 2 letters als er meerdere zekeringkasten zijn). Met de boodschap dat de stroombaan van elk stroompunt in een tabel kan teruggevonden worden zal hij ws niet tevreden zijn....  

Je zou eens kunnen nakijken hoe de schema s getekend worden (en genummerd) van bv grote kantoorgebouwen met zekeringkasten op elke verdieping.  

Als alles in ster naar de zekeringkast gaat moet je t ook als sterren tekenen. 

Lyngstar
0 thumb_up 3 comment Bouwer
6 maanden geleden

Dag Kris, dank voor je reactie.  Ik kan proberen om de naamgeving specifiek voor keuring aan te passen.

ivm jouw terecht opmerking over ster:  de stroombaan begint in de zekeringkast en gaat dan via distributieklem naar 2 relais en 2 gewone stopcontacten.  zoals ik het nu getekend heb op het voorbeeldje van het eendraadschema is het dus misschien verkeerd maar ik weet niet hoe ik mijn situatie dan correct moet tekenen op een eendraadschema... heb ook geen voorbeelden gevonden.

Hier dus mijn vraag aan andere domotica doe het zelvers: kunnen jullie mij voorbeelden doorsturen van eendraadschema van situatie met domotica waarbij relais/teleruptors gebruikt worden voor centraal schakelen van licht / stopcontacten ?


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?