Livios: Bouwen aan morgen


Lasdop

Lasdop

Etienne S
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Elektriciteit · 4 maanden geleden

In een bouwmarkt werd mij verteld dat het gebruik van  lasdoppen (conex) al enkele jaren verboden is. Klopt dit of was het enkel een antwoord omdat er daar geen lasdoppen te koop waren en ik dus genoodzaakt was om steekklemmen (wago) te kopen.

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
468 thumb_up 2085 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Lasdoppen zijn nog overal te koop en mogen zeker nog gebruikt worden om monobrain koper in elkaar te twisten.  Platte (wago) steekklemmen zijn ook goedkoop en werken sneller dan die ronde lasdoppen. Wago hendelklemmen (met die hendeltjes) heb je alleen nodig bij een overgang monobrain naar multibrain zoals om bv accumulatiekachels aan te sluiten.

Hugo C.
246 thumb_up 1245 comment Bouwer
4 maanden geleden

Conex lasdoppen geven nog altijd een grotere bedrijfszekerheid dan steekklemmen. Vooral bij leidingen met zwaar verbruik naar stopcontacten (vaatwas, droogkast en wasmachine) zou ik steekklemmen zeker niet gebruiken. Huishoudelijke circuits voor verlichting zullen over het algemeen geen problemen geven, maar principieel gebruik ik ze niet of zeer zelden bij vb plaatsgebrek achter een schakelaar.

idur
136 thumb_up 531 comment Andere professioneel
4 maanden geleden

Ik gebruik al heel mijn professionele loopbaan de zogenaamde wago klemmen en heb daar nog geen problemen mee ondervonden. Als ik bij een herstelling al eens op een uitgebrande klem stuit is dit meestal te wijten aan het niet  respecteren van de ontmanteling van de draad,het niet ver genoeg induwen van de draad in de klem of zelfs de draad niet in de klem geduwd maar tot tegen de klem(metalen gedeelte). 


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?