Forum

Laagspanning voor de lichtkring in de badkamer?

Ivanov
1 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Elektriciteit · 4 weken geleden

Ik heb de beschikking over een woning gekregen, maar deze heeft een niet-conform zijnde elektrische installatie.
Een van de bemerkingen door de keurder blijkt dat een lampje (en schakelaar) vanuit een douche kunnen bereikt worden met de hand (douche is geplaatst tussen twee muurtjes, en tegen één van die muurtjes aan de andere zijde is dus het lampje bevestigd).
Alle lichten in die badkamer (2 boven spiegel, lamp plafond, en nog het lampje waarvan hoger sprake) worden gevoed via één stroomkring (20 A automaat), waarbij zich een (hoofd)schakelaar met controlelampje in de gang naast de deur van de badkamer bevindt.
Is het toegelaten (en mogelijk) om deze kring te voeden met laagspanning (waarbij lampen vervangen worden)? En is het probleem van de afstand tot de lamp vanuit de douche van de baan?
Mag de transfo in de zekeringkast worden geplaatst, en welke automaat dient dan te worden gebruikt?
Dank alvast.

Alle reacties

Kris M
494 thumb_up 2344 comment
4 weken geleden · Bedankje ontvangen

Je zou met een 24 volt impulsrelais en een drukknop kunnen werken.  Voor de geschakelde 220v kan je de bestaande draden gebruiken doch je hebt minstens 3 draden van minimaal 0,5mm diameter nodig om de impulsrelais te bedienen en een 24v controlelampje te laten branden.

Met laagspanning vanuit de zekeringkast zou de afstand wel eens te groot kunnen zijn waardoor de 12v spotjes minder helder branden.

Dit in de veronderstelling dat de rest ok is.  

Kan je anders niet simpelweg de schakelaar verplaatsen? 

Nick 61
130 thumb_up 740 comment
3 weken geleden · Bedankje ontvangen

Zou het kunnen dat het een gemengde kring is met zowel lichtpunten als stopkontakten omdat deze kring 20A afgezekerd is volgens de VS. Om dan een laagspanning te maken zal  niet of zeer moeilijk gaan omwille van de stopkontakten in de kring.

Misschien dat je dat eens nakijkt .

idur
148 thumb_up 644 comment
3 weken geleden

Afstand transfo/badkamer gaat zeker meespelen. Als je klassieke halogeenlampen gaat gebruiken zal de stroomsterkte snel oplopen vb :50w/12v =+/- 4 A om nog niet te spreken van het spanningsverlies transfo/lamp. Je zal een klassieke transfo(gewikkeld) moeten gebruiken want bij electronische transfo is de afstand beperkt tot 2m. Een transfo moet ook geschakeld worden over de primaire kant(230v) en niet over de secundaire zijde(de 12v).

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.