Forum

Keuring uitbreiding zonnepanelen installatie

Lucvg
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
#Elektriciteit · 2 maanden geleden

Mag de keurder mijn uitbreiding afkeuren omdat in der tijd door de netbeheerder  ( eandis/fluvius) een automaat gekozen is die hoger is in de meterkast dan toegelaten voor mijn installatie? ( 1998)

Bij mijn eerste zp installatie hebben ze daar enkel een opmerking van opgeschreven op het keuringsverslag aangezien ze enkel kwamen voor de zp installatie.

Alle reacties

Kris M
487 thumb_up 2283 comment Andere particulier
2 maanden geleden

Een zekering met een hogere waarde dan de aansluitwaarde is nutteloos:  de zekering in de kast zal immers afslaan ipv de tussenzekering.  Dus terecht afgekeurd.  De vorige keer heb je geluk gehad maar doordat je niet deed wat moest gedaan worden moet je t nu alsnog doen en heb je herkeuringskosten.  

NB:  zo n automaat zelf vervangen is een eenvoidige klus.

Lucvg
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
4 weken geleden

Denk niet dat ik de zekering van de meterkast en in mijn zekeringenkast mag en kan vervangen. ( zijn verzegeld )

Misschien maakt foto in bijlage het wat duidelijker.

het is toch niet omdat eandis/fluvius bij het plaatsen van de kast een hogere zekering plaatst ( 50 A ipv 40 A) dat ik dit moet opmerken en tevens was de indtallatie volledig goed gekeurd. 

Nu gaat het over de keuring van de uitbreiding.

Technoman
19 thumb_up 140 comment
4 weken geleden

Hopelijk heb je van de voorgaande tussenkomst van EANDIS een rapport/verslag, dan kan je met het keuringsverslag en dit rapport Fluvius in gebreke stellen. Zij hebben alle activiteiten van EANDIS overgenomen en kunnen dit verifieren. Vermits dit hun aangelegenheid is zullen ze dit wel komen rechtzetten. Je kan hen ook vragen de herkeuring te vergoeden!

T.

Kris M
487 thumb_up 2283 comment Andere particulier
4 weken geleden

Ah ja.  OK.  Had begrepen dat het in uw zekeringkas was.  Dus Fluvius om ditrecht te zetten.

Hugo C.
299 thumb_up 1727 comment
4 weken geleden

Uw zekeringenkast moet voldoen aan een maximum stroom gelijk aan de hoofdzekering (50A) + de max stroom opgewekt door uw zonnepanelen. Het zwakke punt zullen vermoedelijk de kamrails zijn die uw automatische zekeringen verbinden (nu 10mm2 ?) en de onderlinge verbindingen in vob draad.  Mogelijks moeten deze naar 16mm2 gebracht worden afhankelijk van het aantal geinstalleerde zonnepanelen. 

Een vermindering van de hoofdzekering naar 40A zal uw probleem waarschijnlijk niet oplossen. En u zal ook nog eens de kost moeten betalen aan Fluvius + risico op afschakelen bij overbelasting en weinig of geen zon.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.