Livios: Bouwen aan morgen


Kast kableren elektriciteit. Automaten vanboven of onder aansluiten?

Kast kableren elektriciteit. Automaten vanboven of onder aansluiten?

Jones87
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
#Elektriciteit · 2 maanden geleden

Beste,

Ik heb een vraag ivm het aansluiten van de automaten en differentieel in de zekeringskast.

Normaal sluit ik steeds de voedingsspanning op automaten en differntielen aan op bovenzijde en onderzijde verbindt ik met de stopcontacten, lichtpunten, etc...

Nu lees ik in een boek van "Doe het zelf elektriciteit". Dat je bij een differentieel voeding vanboven aansluit en van de onderzijde naar de automaten ga. En bij de automaten andersom, dus voeding vanonder en de verbruikers vanboven. Maakt dit een verschil ivm de keuring?

Want ik sluit altijd steeds de voeding vanboven aan en van onderzijde naar de volgende automaten of naar stopc, schakelaar,...

Groetjes,

Jonas

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

RodeRidder
38 thumb_up 175 comment Bouwer
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Toevoer sluit je aan op de onpare nummers, pare gaan naar de verbruikers. (is een norm die in de industrie ook zo wordt gerespecteerd). Nu is het wel zo dat zekeringautomaten en bij mijn weten alle type-A diffs volledig symmetrisch zijn en dit dus puur technisch gezien geen rol speelt. Vandaar ook dat je bij sommige merken klemmen aan beide zijden pare en onpare nummers hebben, of helemaal geen. Keurders houden hiermee ook geen enkele rekening.

Pas ook op. Als dit een Nederlands boek is, zouden daar wel eens zaken in kunnen staan die in Belgie niet mogen of op zijn minst anders gedaan worden.

 

idur
78 thumb_up 299 comment Andere professioneel
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Ik heb de gewoonte aankomende voeding aan de onderkant van de verliesstroomschakelaar aan te sluiten en aan de automaten.Bovenkant van de automaten naar   naar kringen licht en stopcontacten.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?