Forum

Energiemeter voor het monitoren van Enphase (AC) PV-installatie.

mark-1
0 thumb_up 2 comment Bouwer
#Elektriciteit · 3 weken geleden

Betreft een vraag i.v.m. het installeren van een 1 fase kWh energiemeter voor het monitoren van Enphase (AC) / zonnepanelen.

Vermits onze zonnepanelen werken met Enphase IQ7 micro omvormers en Envoy-s metered, en deze rechtstreeks wisselstroom (AC) leveren, zal de 1 fase kWh energiemeter in de zekeringkast waarschijnlijk anders aansloten moeten worden dan bij veelvoorkomende PV-installaties die rechtstreeks gelijkstroom (DC) leveren?

Graag informatie met tekening betreft de aansluiting / installatie van een 1 fase kWh energiemeter in een zekeringkast bij een dergelijke Enphase / PV installatie?

Welke energiemanager voor het uitlezen van P1 poort bij digitale meter is hier het best geschikt voor?

Alvast bedankt!

Alle reacties

RodeRidder
65 thumb_up 388 comment Bouwer
3 weken geleden

Het is dus de bedoeling om bijkomend aan de kWh-meter van het Envoy-S systeem zelf en de (slimme) kWh-meter van Fluvius nog een bijkomende kWh meting te installeren. 

Wat is de bedoeling van die meter? 

mark-1
0 thumb_up 2 comment Bouwer
3 weken geleden

Beste RodeRidder, het is inderdaad de bedoeling bijkomend en apart van de Envoy-S metered, een 1 fase kWh energiemeter in de zekeringkast te plaatsen, die exact de cijfers van de (bruto) opbrengst van de PV-installatie kan weergeven in een bijkomende energiemanager. Deze PV cijfers worden dan met een energiemanager automatisch softwarematig verwerkt met de exacte cijfers van de slimme digitale meter van Fluvius.

Enphase Envoy-S metered is een degelijk en goed systeem om een PV-installatie te monitoren, maar kan de P1 poort van de slimme digitale meter van Fluvius helaas niet uitlezen. Vandaar een extra energiemanager die de exacte cijfers van P1 poort kan weergeven en verwerken met de (bruto) opbrengst (1 fase kWh energiemeter) van de Enphase PV instalatie.

Mijn vraag blijft dus: Graag informatie met tekening betreft aansluiting/installatie van een 1 fase kWh energiemeter in een zekeringkast bij een Enphase (AC)/PV-installatie. En welke energiemanager voor het uitlezen van P1 poort bij digitale meter Fluvius is hier het best geschikt voor?

Alvast bedankt!

mbbs1024
3 thumb_up 33 comment
3 weken geleden

Om de geproduceerde energie van je panelen te kunnen meten, moeten alle micro omvormers paralel geschakeld zijn op 1 enkele kring, waar niets anders op hangt.

De kabel van deze kring gaat naar je zekeingkast, en daar aansluiten op een kWh meter.
Als je een betrouwbare kWh meter wil, moet je een mid gecertifiëerde meter gebruiken, deze zijn geijkt en nauwkeurig.
Een Vb van zo een meter zie je in volgende link, dit type zit bij mij in de zekeringkast, maar er zijn nog tal van andere merken die ook mid gecertifiëerd zijn.
Hoe je hem moet aansluiten staat ook in de onderstaande datasheet.
https://www.gavazzionline.com/pdf/EM10DINDSENG210711.pdf

Deze meter heeft ook een puls uitgang  (de O1 versie ervan) en geeft 1000 pulsen per kWh af.
Een energiemanager kan deze pulsen tellen, en op die manier de data van de meter uitlezen.

Als energiemanager gebruik ik Home Assistant.
Dat is een opensource software, die gewoonlijk op een micro computertje zoals een Raspberry pi draait.    https://www.raspberrypi.org/
De raspberry pi is een computer die ontwikkeld werd om studenten te leren programmeren, en kost ongeveer 40€
Home assistant is een software die allerlei signalen kan inlezen, verwerken, en aan de hand van wat er aan informatie binnenkomt, apparaten kan gaan sturen, bvb je elektrische boiler aanzetten als er genoeg energie geproduceerd wordt door de zonnepanelen, of alle toestellen in je huis uitzet als je niet thuis bent, ....
https://www.home-assistant.io/

Home Assistant kan zowel de pulsen van bovengenoemde kWh meter uitlezen, en ook de poort van de digitale meter.
Bij mij stuurt Home assistant ook mijn Airco, elektrische boiler en lichten aan.

Home Assistant is echter geen kant en klaar produkt dat je kan kopen en laten installeren, je moet wel wat interesse
in computers en doe het zelf hebben om het te gaan gebruiken, als dat het geval is, is het een leuke hobby om al die dingen
in je huis aan te kunnen sturen van op je PC of smartphone, en om regels te maken om die zaken te automatiseren.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.