Livios: Bouwen aan morgen


Elektriciteitsvoorziening warmtepomp

Elektriciteitsvoorziening warmtepomp

DimiV
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Elektriciteit · 3 maanden geleden

Besten,

Ik wil binnenkort een warmtepomp zetten voor de verwarming van het zwembad maar zit met een elektrisch geladen vraagje  :-)

De warmtepomp zelf is een Intex SunSpring 7 met een max. opgenomen vermogen van 1,05 kW.

Volgens bijkomende richtlijnen zou de stroomkabel, als die langer is dan 50m (en dat zal wel ongeveer zo zijn) een 4mm² zijn. 

Zou dit eigenlijk echt nodig zijn? De kabel is wel een aantal keren onderbroken in een aftakdoos en doorverbonden met WAGO lasklemmen.

En indien echt nodig, moet deze 4mm² kabel dan best rechtstreeks van een nieuwe 16A zekering in de hoofdzekeringskast doorlopen tot een tussenzekeringskast waar er dan een aftakking kan gebeuren naar een stopcontact?

Dimitri

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Stefan85
6 thumb_up 29 comment Verbouwer
3 maanden geleden

Hoi,

Ik vermoed dat ze het wat ruim nemen,  of er vanuit gaan dat je gebruik zou maken van een draad met soepele kern / verlengkabel.  

In principe mag je deze gewoon (rechtstreeks) aansluiten op een stopcontact van een stroomkring dewelke afgezekerd is op 20A met een kabeldiameter van 2.5 carré ( massieve kern, VOB H07V-U ) op een differentieel van 30mA.

Kortom : als je installatie conform is, zal er geen enkel probleem zijn met deze verbruiker en hoef je je dus geen zorgen te maken.

Grtz Stefan

 

DimiV
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Stefan,

Bedankt voor jouw reactie alvast.

Zou het kwaad kunnen als de zekering waarop ik alles wil aansluiten slechts 16A is?

Dimitri

Hugo C.
246 thumb_up 1245 comment Bouwer
3 maanden geleden

Een motor van 1050 Watt bij 230V neemt een stroom van  ongeveer  6 Ampère (bij cos Þ van 0.8). Bij motoren laat men een spanningsdaling toe van  maximaal 5%. Dit opdat de motor niet overbelast zou worden met mogelijks verbranden van de motor tot gevolg. Uit de berekeningen volgt een maximale lengte van 75 meter (met de nodige reserve). Maar het blijft nipt. Dus om de motor te sparen zou ik voorstellen van een kabel van  3 x 4mm² (aarding inbegrepen). Voor het prijsverschil zou ik het risico niet nemen: 1,20€/m tegenover 1,75€/m. En daar het nu juist voor zwembadverwarming zal gebruikt worden , dus mogelijks ook langdurig  bij warm weer is er een extra belastende factor voor de motor. 

Hebt u ook al  nagedacht om zwarte zonnematten  op een dak te plaatsen ? Deze worden direct doorstroomd met het zwembadwater. Zelfs bij een flauw doorschijnende zon  heb je vlug 30° op de matten. Met een warmtepomp ga je wel uw elektriciteitsfactuur in het oog moeten houden! In de zomer kan je wel rekenen op een maximaal rendement  met COP  4,  maar het blijft toch altijd nog aan 1/4 van de kWh dagprijs. Als je  PV zonnepanelen hebt, verlicht dat de zaak natuurlijk.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?