Forum

Alle reacties

Technoman
19 thumb_up 137 comment
8 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Voor huishoudelijk gebruik zou de meerkost om de cos phi te meten niet opwegen tegen de winst. trouwens alle apparatuur  verkocht in België zou minsten een een pf (power factoe hebben van 0,85 dacht ik.

Toestellen waar bvb. een motor in zit ( wasmachine, droogkast, frigo/diepvries) hebben dit anomalie, die de netbeheerder niet graag ziet; bedrijven moeten die terugbrengen door bvb. condensator banken op hun installatie te plaatsen.

Interessant artikel; https://fortop.be/knowledge/white-papers/whitepaper-cos-phi-compensatie/

Maar wees gerust, zit ingecalculeerd in je electriciteits prijs -:)

Technoman

RodeRidder
62 thumb_up 339 comment
8 maanden geleden

Dat komt omdat het quasi zinloos is om een tradionele (Ferrarismeter) kVarh meter in een woning te installeren omdat jij en ik actief vermogen (Watt, kWh) verbruiken. Dit verandert niet bij een digitale meter. Ook al kan die digitale teller reactief vermogen meten, je kan daar als netbeheerder weinig mee aanvangen, anders stond er nu ook al zo'n teller in iedere woning. 

Een kVarh teller: https://www.youtube.com/watch?v=VxGf0E1bZDc

Technoman
19 thumb_up 137 comment
8 maanden geleden

Heb een cos phi meter van lokale elektricien op mijn net gehangen, als ik mijn draaibank gebruik, daalt cos phi tot 0,8. op houthandel/zagerij bedrijf van mijn oom stond wel degelijk een rubriek op zijn factuur ter betaling als de cos phi zakte beneden 0,9.   Denk als je het reactief vermogen in alle Belgische huishoudens zou bijeentellen, je aan een aardig bedrag zou komen! Ik vermoed dat de leveranciers daar wel degelijk rekening mee houden en dit in de prijs van de elektriciteit verwerkt is?

Technoman
19 thumb_up 137 comment
8 maanden geleden

Over dit onderwerp is al zoveel geschreven dat je een weg naar mars kunt aaneenrijgen; Ik denk dat er sinds mijn schooltijd tijdens lessen elektriciteit , zo'n 40 jaar geleden, toch geen andere uitleg is verschenen? Dus de begrippen fazeverschuiving, actief , schijnbaar of blind en reactief vermogen zijn mij bekend.

RodeRidder
62 thumb_up 339 comment
8 maanden geleden

Klopt, dat is in 40 jaar nog steeds hetzelfde, en toch merk je aan de vragen en antwoorden dat dit (moeilijke) thema niet echt begrepen wordt.

Reactieve energie vloeit op het ritme van de netfreqentie heen en weer tussen de centrale en verbruiker. Centrales produceren dus geen reactieve energie en hoeven daar dus ook geen kolen, gas of kernenergie voor te verbranden. Het kost hun dus ook niets om deze reactieve energie te "produceren". Dat dit voor industriële verbruikers toch wordt gemeten heeft als grond dat de situatie daar heel anders is, het optimaliseren van de infrastructuur, iets wat je niet 1 op 1 kan vertalen naar huishoudelijke verbruikers (aantal redenen hiervoor), anders stond er in elke woning reeds een kVARh teller. 

dirk Pauwels
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
8 maanden geleden

Maar ik heb een magazijj met 42 TL lampen van 58W. Moet ik dan condensatoren plaatsen of maakt het niet uit. 

Vraag 2 over die digitale meter. Er wordt gezegd dat deze goedkoper uitkomt voor wie zijn eigen zonnestroom opgebruikt. Maar ik heb een driefasige meter. Stel dat ik op 1 fase 5 kW injecteer en op een andere fase 5 kW verbruik, moet ik dan twee maal netvergoeding betalen want ik gebruik niet mijn eigen zonnestroom. De meter met schijf duid in dit geval niets aan. 

RodeRidder
62 thumb_up 339 comment
8 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Dat maakt niets uit qua verbruik.

Die 42 lampen is 2,5kW in vermogen. Hebben die een cos phi van 0,5 dan is dat 20A, bij een cos phi (gecompenseerd) van 1 is dit 10A, dat is het enige verschil. Enkel in kantoorgebouwen en fabrieken waar je spreekt over honderden zelfs duizenden lampen heb je te maken met een merkbare meerkost voor een zwaardere infrastructuur, vandaar ook dat dit enkel een issue is bij industriële verbruikers. Fluvius moet immers ook zwaardere infrastructuur bouwen vanwege jouw lage arbeidsfactor. 

Het is dat wat door velen misbegrepen wordt, ook door professionelen.20A is meer dan 10A dus ik ga een groter verbruik hebben. Die extra 10A is echter reactief vermogen dat niet moet geproduceerd worden maar wordt opgeslagen in de ballasten van die TL buis. 

Je moet er ook rekening mee houden dat moderne TL-balken geen ballasten hebben maar elektronische VSA's met een power factor van quasi 1waar niets aan te compenseren valt. Gaat zelfs niet omdat het probleem hier niet cos phi is. 

Nee, ook een digitale meter meet het totale 3-fasen vermogen, bij 3x230V netten kan je zelfs niet eens het vermogen per fase meten. Dat Fluvius je gaat aanrekenen per fase is onzin, totaal onrealistisch. Wat wel binnen afzienbare tijd realistisch is met die digitale meters is dat fluvius de mate waarin jij het net als "opslagbatterij" gebruikt door een bepaalde kost aan te reken proportioneel aan de teruggeleverde energie en niet simpelweg het verschil tussen verbruik en levering. Je hebt er dus baat bij om zoveel mogelijk te verbruiken op het moment je zonnepanelen ook leveren. Dat is ook een logische kost, je gebruikt immers het net als opslagplaats van de energie die je produceert. 

Technoman
19 thumb_up 137 comment
8 maanden geleden

Dat is nou net wat PV bezitters hopen dat dit er niet doorkomt. Verschillende ministers hebben ons 15 j terugdraaiende teller beloofd. In dat geval gaat het verschil verbruik/injectie verder werken. VREG is daartegen in beroep gegaan, en de uitslag is nog niet bekend. Tussen haakjes, verbruiken op het moment dat PV opbrengt is een utopie; Wie is er thuis? welke apparatuur is er klaar voor? Om nog niet te spreken van mogelijke problemen met toestellen die lustig staan te werken als er niemand thuis is??   Anderzijds sturen die 450.000 PV installaties stroom op het niet die zij dus niet hoeven te produceren? Hopelijk gaan de opslagbatterijen snel goedkoper worden. Dan is dit al een deel van de oplossing.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.