Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Putconvectoren/Condensatieketel verwarmingsturing

KristofDC
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
#Centrale verwarming · 7 maanden geleden

Wij hebben een huis gekocht, gebouwd in 1976. Momenteel bestaat de vervarmingsinstallatie uit een combinatie van putconvectoren en gewone convectoren met een Vaillant Ecotec plus condensatieketel. De woning krijgen we niet goed warm en houdt zijn warmte ook niet na een inblaasisolatie van de spouwmuur. Nu zouden we graag al het bestaande leidingwerk vervangen door nieuw leidingwerk en in elke kamer een aparte thermostaat die telkens die kring schakelt via regelventielen. De huidige thermostaat is modulerend en van Vaillant is er niet echt een systeem dat meerdere kringen kan sturen. Een simpel aan/uit systeem kan ik wel met een Logo! controller maken... maar dan is de ketel niet meer modulerend. Is er bij iemand hier een gelijkaardige installatie (condensatie ketel / aparte cv kringen en) en hoe is deze gestuurd?

Kris M
462 thumb_up 2060 comment Andere particulier
7 maanden geleden

Als het binnen niet opgewarmd geraakt dan voer je te weinig warmte toe.  Je zal dus de watertemperatuur moeten opdrijven (waardoor de condensatieketel iets aan rendement inboet) of bijkomende radiatoren moeten plaatsen.  Regelventielen en aparte circuits lossen uw probleem niet op.  t Zou me verwonderen dat de huidige CV-buizen verstopt zijn. 

Je verliest ws veel warmte via ongeisoleerde vloeren, niet of slecht geïsoleerde daken, dubbel glas uit 1975 etc.  Spouw isoleren was goed maar slechts een eerste stap. 

Ik woon zelf in een groot gekocht gelijkvloerse landwoning van midden de jaren 70.  Na (vele) ingrepen het verbruik teruggedrongen tot zo n 15 MWh gas per jaar (750€):   Plafonds 24 cm rotswol, D-ventilatie, bijna overal superisolerend glas, luchtlekken zo veel mogelijk weggewerkt,  etc.