Livios: Bouwen aan morgen


Klopt deze onderstaande uitleg ?

Klopt deze onderstaande uitleg ?

Rikkie
0 thumb_up 1 comment Andere professioneel
#Centrale verwarming · 3 maanden geleden


Mijn vraag ik heb een modulerende kletel die ze aangesloten hebben op een gewoon aan/uit kamer thermostaat en er is ook geen buitenvoeler voorzien.  Ze willen echter geen modulerende kamerthermostaat voorzien.Klopt deze uitleg ? Ik geloof dit alvast niet.Dit lijkt mij niet energetisch.

 

Hun reacie

in bijlage het antwoord op uw vraag ivm modulerende ketel-thermostaten-buitenvoeler.

Uitgevoerd is een modulerende ketel die bijstuurt in functie van de behoefte. 

Daar waar een niet-modulerende ketel 0% of 100% stookt, zal deze ketel in functie van de retourtemperatuur van de radiatoren een delta bijstoken vb 30%. Dit is zuiniger uiteraard. In combinatie met een modulerende ketel worden altijd gewone thermostaten voorzien. Het moduleren gebeurt dus in de ketel en niet in de thermostaat. Een combinatie modulerende ketel en modulerende thermostaat geeft 2x reductie/regeling die mekaar kunnen tegenwerken en zeker de opwarming vertragen. Ook zorgt dit niet voor een minder verbruik, in tegendeel, de temperatuur kan door de 2x reductie verder zakken waardoor meer bijgestookt moet worden=meer verbruik en minder comfort.

Een buitenvoeler is opnieuw een regelsysteem dat de verwarming bijstuurt in functie van de buitentemperatuur. Dit wordt voorzien bij vloerverwarming maar niet bij traditionele systeem.

Ook dit regelsysteem dmv een buitenvoeler zal het comfort en verbruik niet ten goede komen omdat het opnieuw zorgt voor een vertraging in opwarming.

reageer Quote Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
381 thumb_up 1733 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Welk merk/type van brander?  

Moduleren op basis van de retourtemperatuur lijkt mij steek te houden:  om goed te condenseren moet de retourtemperatuur voldoende laag zijn.

Buitentemperatuursonde lijkt mij zinvol om een stookcurve te sturen (radiatorwater warmer navenant het kouder is) doch ketel kan mi zelf tot de conclusie komen dat de aanvoertemperatuur moet stijgen als bij vol vermogen de retourtemperatuur te laag is (of de aan/uit termostaat te lang “aan” staat). Vanzelfsprekend geen idee of uw ketel die logica hanteert.  Vandaar de vraag om t merk/type.

Rikkie
0 thumb_up 1 comment Andere professioneel
3 maanden geleden

Beste alvast bedankt voor de reactie.

Wij hebben een Vaillant VCW 286/5-3 EcoTEC pro met een VRT 250 ( aan uit thermostaat ) ook van dit merk.

Groeten Rikkie

HugoCo
43 thumb_up 240 comment Bouwer
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Een modulerende cv-ketel zal zich  inderdaad in eerste instantie in functie van de retourtemperatuur instellen. In de Vaillant technologie met hun e-bus communicatie tussen de verschillende componenten (passende thermostaat/weersafhankelijke regeling met buitentemperatuurvoeler zoals VRC700) is het koffiedik kijken hoe de regeling juist wordt gestuurd (dag/nacht programma's ; eco-mode) . Feit is dat de buitentemperatuurvoeler een toegevoegde waarde is omdat dus pro-actief rekening wordt gehouden met de buitentemperatuur bij de modulatie van de cv-ketel.

De uitleg van uw installateur is trouwens tegengesteld aan deze van Vaillant.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?