Livios: Bouwen aan morgen


Gasleiding berekenen

Gasleiding berekenen

JonasVL
0 thumb_up 2 comment Andere professioneel
#Centrale verwarming · 1 jaar geleden

Ik ga een gasketel plaatsen in mijn appartement(2de verdieping) CV+sanitair doorstromer (30KW)

Ik vraag mij af welke diameter van geasleiding ik zou moeten plaatsen.

Ik zou vertrekken aan de meter in de kelder->7m tot in de schacht ^6m naar boven in de schacht>en vervolgens nog 15m in het appartement tot aan de ketel.

In het appartement slijp ik deze in in de vloer maar hier liefst zo klein mogelijk om inclusief afdekplaat niet te hoog te komen.

Alvast bedankt!

reageer Quote Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Hugo C.
146 thumb_up 753 comment Bouwer
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Met schachten 3 problemen: je moet de buis in verschillende delen monteren (max. lengte is de hoogte van de kelder), het zal praktisch niet mogelijk zijn om de gasleiding in de schacht op de muur te bevestigen , de schacht moet continue verlucht worden om eventuele gasophoping uit te sluiten en ,belangrijk, je kan de gemaakte verbindingen niet controleren op lekken.

Ik zou dan ook een ijzeren gasbuis gebruiken van 3/4". Een ijzeren buis heeft een zeer goede stevigheid en is tegen een stootje bestand. 

Voorzie thv de teller ook een T-stuk om de druktest te laten uitvoeren. Controleer in elk geval de leiding op gas verlies door nauwkeurig de gasmeterstand gedurende enkele dagen te controleren bij afgesloten verbruikstoestellen. En laat de gasleiding keuren door een erkend organisme.

Nick 61
88 thumb_up 491 comment Andere professioneel
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Gezien het vermogen wat je wil plaatsen en de afstand van de meter tot je ketel ga je op zn minst een leiding moeten steken van 1" of koper van 28 mm , bochten niet meegeteld. In de schacht moet de buis gelast zijn , schroeven of klemmen is verboden en krijg je niet gekeurd .

Mvg Nick 

Kris M
425 thumb_up 1875 comment Andere particulier
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Hoe ga je de rookgassen afvoeren ?  Muurdoorvoer kan meestal niet omdat je door de vele opengaande ramen de verdunningsregels niet kan halen.

Hoe wordt er vandaag verwarmd ?  Gemeenschappelijke brander ?

JonasVL
0 thumb_up 2 comment Andere professioneel
1 jaar geleden

Ik zou de Gasleiding van aan de meter in de kelder tot boven in de schacht in flexibele gasleiding willen leggen in 1 geheel zodat koppelingen niet nodig zijn.

Ik beschik reeds over een flexibele gasleiding van 25mm / lengte 15m maar vraag me af of dit mogelijk is daar het 3mm minder is dan 28mm. Zou wel moeten gelijk staan aan 1" https://lbge.be/product/flexibele-gasleiding-dn-25-44/

Had graag in het appartement verder gegaan in flexibele gasleiding maar deze van 25+verplichte overkapping komt veel te hoog,maat kleiner in flexibel is slechts 20 voor de laatste 15m dan.

Dit zou dan worden 13m:buis 25->15m:buis 20 

Nog vergeten te vermelden,ik zou een aftakking maken boven in de schacht om eventueel later een gasvuur op aan te sluiten.(aftakking max 2m)

Vraag me af of dit praktisch mogelijk is.

bedankt!

JonasVL
0 thumb_up 2 comment Andere professioneel
1 jaar geleden

Rookgasafvoer gaat recht door het dak is bovenste verdieping in klein appartementsgebouw met 5appartementen.

Momenteel nog gemeenschappelijk verwarming, ik weet dat ik voor de kosten hiervan (vervanging,herstelling of verwijdering) ook nog zal moeten bijbetalen.

HugoCo
44 thumb_up 240 comment Bouwer
1 jaar geleden

Bespreek het toch eerst maar eens met de syndicus of de vereniging van mede-eigenaars. Op het onderhoud en herstellen van de ketel en eventueel het plaatsen van een nieuwe ketel zal u uw aandeel moeten betalen zoals voorzien in de basisakte.

Met de energiekosten mag u u jaarlijks ook aan de tussenkomst verwachten van het vaste deel van de stookkosten (20à 30% van het totaal verbruik). Enkel het variabel deel van de stookkosten zal wegvallen, de rest blijft allemaal.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?