Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Expansievat C.V. kapot?

Veelklusser
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Centrale verwarming · 1 jaar geleden
Deze vraag is goed beantwoord

Ongeveer 10 jaar geleden heb ik mijn vloerketel laten vervangen door een wandketel op gas. De installateur vond het toen blijkbaar niet nodig om het expansievat te vervangen. Ondertussen is dit vat reeds 37 jaar oud.

Wanneer ik erop tik lijkt het vat voor 2/3 vol met water m.a.w. tot aan de ring op de foto(chauffage in koude toestand). Naar ik las moet het echter volledig leeg zijn en wordt het gedeeltelijk gevuld bij het opstaan van de verwarming.

Is dit vat defect? Kan ik het water van dat vat aflaten of moet dit worden vervangen en zo ja kan ik dat gemakkelijk zelf doen? Onderaan zit een ventiel. 

Wie weet meer hierover? 

Bij voorbaat dank.

Nick 61
109 thumb_up 636 comment Andere professioneel
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Indien je een bolkraan wil plaatsen ipv een waterslot zal je toch je water moeten aflaten aan jou de keuze. Dat het vat 4 meter lager hangt dan je ketel  geeft wel een verschil van je drukmeter in je ketel en de drukmeter die ik op de foto zie (0,4 bar verschil) De ontluchter op het eventueel te plaatsen T stuk kan een gewone radiatorontluchter zijn je plaatst dan een T stuk van 1/2 x 3/4 x 3/4. Dat je ketel meters hoger staat heeft geen invloed op de onderliggende leidingen die op zich een individueel hoogste punt vormt en apart dienen ontlucht te worden , de ontluchter boven je ketel zorgen er alleen voor dat je ketel ontlucht wordt. Je vermeldt dat er in je vat vanonder water zit en boven lucht? Steek er dan maar geen moeite meer in en is het inderdaad stuk .

Mvg Nick