Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Expansievat C.V. kapot?

Veelklusser
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Centrale verwarming · 1 jaar geleden
Deze vraag is goed beantwoord

Ongeveer 10 jaar geleden heb ik mijn vloerketel laten vervangen door een wandketel op gas. De installateur vond het toen blijkbaar niet nodig om het expansievat te vervangen. Ondertussen is dit vat reeds 37 jaar oud.

Wanneer ik erop tik lijkt het vat voor 2/3 vol met water m.a.w. tot aan de ring op de foto(chauffage in koude toestand). Naar ik las moet het echter volledig leeg zijn en wordt het gedeeltelijk gevuld bij het opstaan van de verwarming.

Is dit vat defect? Kan ik het water van dat vat aflaten of moet dit worden vervangen en zo ja kan ik dat gemakkelijk zelf doen? Onderaan zit een ventiel. 

Wie weet meer hierover? 

Bij voorbaat dank.

Veelklusser
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Hartelijk dank voor uw antwoord.

Water aflaten is inderdaad een bijkomende klus die ik liever niet doe. Is een gewoon bolkraantje vlak voor dat T-stuk ook goed in de plaats van een waterslot? 

Welk type ontluchter moet dat zijn? De installateur heeft toen wel ontluchters geplaatst op het  hoogste punt van de 2 leidingen daar de wandketel nu op een andere zolder hangt (zeker meer dan 10 m tussen  vat oude ketel en nieuwe ketel). De nieuwe ketel hangt nu ook zeker 4 m hoger dan het expansievat. Is dit geen probleem of maakt het weinig uit waar dat vat juist aan de leiding hangt?

De meter in de wandketel werkt blijkbaar ook niet meer... Kan daar dan ook reeds een probleem mee zijn? Deze hebben zeker afzonderlijk gewerkt al was er wel een klein verschil tussen de 2.