Livios: Bouwen aan morgen


Ramen met dubbel glas

Alle reacties


Reacties

Rik1972
3 thumb_up 19 comment Verbouwer
6 maanden geleden

Ik hoor dikwijls dat ramen met dubbel glas een levensduur hebben van ongeveer 20 à 30 jaar. Dus in jouw geval kan er dan inderdaad al wat slijtage op de ramen zitten. De vraag is natuurlijk ook of de kou binnenkomt via het schrijnwerk dat is afgesleten, of via het glas zelf dat lekken begint te vertonen. Zie je bijvoorbeeld condens op de ruiten?

Luc Vandamme
26 thumb_up 200 comment Verbouwer
6 maanden geleden

Dubbel glas van de jaren 80 heeft een lambda van 1.8 of meer. Huidig dubbel glas heeft een waarde van 1.1 tot 0.9 en 3-voudig glas heeft een waarde van 0.6 tot 0.5

In de jaren 80 werden de ramen ook nog in de binnenschil van de muren ingebouwd en niet in de isolatieschil zoals vandaag. Dit had tot gevolg dat langs de ramen er heel veel koude werd afgegeven aan de binnenschil. Ook liet de afwerking van de plaatsing van de ramen veel te wensen over, waardoor er heel veel koude langs de ramen naar binnen kan komen. De "chambrans" langs de ramen zullen na meer dan dertig jaar (en na schilderen en behangen) ook niet meer op hun juiste plaats zitten en niet meer zo goed afdichten waardoor je zeker het gevoel krijgt dat de ramen niet goed meer isoleren. Jij denkt dat het te maken heeft met het glas, maar in werkelijkheid gaat het over de plaatsing vaan de ramen. Het heeft dus geen zin om het glas te vervangen door moderner dubbel glas als je de plaatsing van de ramen niet bekijkt en verbetert.

Hugo C.
233 thumb_up 1183 comment Bouwer
6 maanden geleden · Bedankje ontvangen

We hebben in 1987 nieuwe ramen met dubbelglas geplaatst.De laatste jaren komt er veel kou van de ramen .Ze beweren dat het rendement vermindert met de jaren Is dat waar

Ik heb in 1982 pvc ramen (profiel deceuninck) geplaatst. Op dat ogenblik was er keuze uit 2 types beglazing : de dubbele beglazing met een U-waarde van 2,5 - 3 en de drie-dubbele beglazing met een U-waarde van 1,5. In 2000 was 1,6 gangbaar en 1,3 top.

Indien uw dubbele beglazing zijn isolerend vermogen is verminderd zou u  meer last hebben van condensatie op het glas zijde binnenshuis. Ik zou eerder zoeken naar mogelijk versleten tochtstrips op de opendraaiende vleugels. Is er ook niets gewijzigd aan de centrale verwarming? , isolatie van andere delen van de woning (spouw bv) kan ook een invloed hebben op het koudegevoel doordat de radiatoren onder de ramen nu niet meer zo hevig opwarmen.

Maar doodgewoon "sleet" zonder verdere merkbare gebreken is mij onbekend.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?