Livios: Bouwen aan morgen


Vraag ivm isolatie buitengevel - isolatie dakoversteek

Vraag ivm isolatie buitengevel - isolatie dakoversteek

sanderos
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
#Na-isolatie · 7 maanden geleden

Hallo,

ik heb een vraag over ons verbouwproject. 

Wij zijn bezig met het verbouwen van een bungalow. 

Het platte dak werd reeds vernieuwd, er werd 14CM dakisolatie op de oude roofing geplaatst met hierbovenop EPDM. De oude dakrand werd afgetrokken en op de balken die het dak dragen werd een betonplexplaat gevezen om een nieuwe (hogere) dak rand te maken. 

Nu zijn we aangekomen aan het verbouwen van de gevel, er is een binnenmuur - spouw - buitenmuur aanwezig, nog geen isolatie. 

We denken om de buitenmuur af te breken, 20cm isolatie tegen de binnenmuur te plaatsen en hierop crepi te plaatsen. Er zijn hier reeds een aantal zaakvoerders voor langsgekomen, zij stellen voor om de nieuwe isolatie te plaatsen op de binnenmuur tot aan het terugkerend gedeelte van de dakrand (die er nu nog niet is!). 

Mijn vraag : hoe moeten we het doen om het gedeelte achter de betonplex, vanaf het terugkerend gedeelte van de dakrand tot aan het onderdak te isoleren? (het witte blok op mijn afbeelding dakopbouw nieuwe toestand). De binnenmuur is niet doorgemetst tussen de verschillende dakbalken, dus tussen de dakbalken is er een opening rondom het huis. Dit zelf gaan toesteken met isolatieplaten lijkt mij een heel moeilijk werk en zal nooit volledig dicht zijn? (zie rode omtrek?) 

Is eventueel het opspuiten van gans het witte gedeelte met isolatieschuim een optie? Er is hier wel geen dampscherm tussen de isolatie en de gaten tussen de houtenbalken (zijnde de binnenruimte). 

Heeft hier iemand ervaring mee en wat is de beste oplossing hiervoor? 

Alvast bedankt! 

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Charel
491 thumb_up 2145 comment Andere professioneel
7 maanden geleden

Het meest logische lijkt mij dat je na het weghalen van de gevelsteen de bepleisterbare isolatieplaten inderdaad laat doorsteken tot tegen de houten dakvloer en zo netjes mogelijk laat aansluiten tegen en rond de dakbalken.

Daarna breng je de nieuwe oversteek in betonplex aan en kan je de crépi zetten tot tegen de onderkant van de oversteek.

Een dampscherm is niet nodig vermits de platen volledig dampopen blijven aan de buitenkant en achter de oversteek zijn ze bovendien onbedekt. 

Het is missschien wel geen slecht idee om in de onderkant van de oversteek een open voeg te laten. Zo riskeer je aan de achterkant van die betonplexplaten ook geen condensatie.

sanderos
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
7 maanden geleden

Alvast bedankt voor uw reactie.

Echter is de betonplex reeds bevestigd aan de dakrand, hierdoor is de zone erachter redelijk moeilijk bereikbaar (zal wel beter bereikbaar zijn eens de buitenmuur afgekapt is waardoor er meer ruimte zal zijn). 

Dit zou wel een ganse karwei zijn + zal nooit helemaal dicht zijn.. Zijn er nog mensen met andere ervaringen of oplossingen? 

Charel
491 thumb_up 2145 comment Andere professioneel
7 maanden geleden

Je zegt dat het terugkerend gedeelte van de dakrand (oversteek) er nog niet is. Ik veronderstel dat je hiermee de onderkant bedoelt die tegen de gevelafwerking zou aansluiten.

Die opening onderaan lijkt mij dan toch wel voldoende om de platen tot tussen de balken aan te brengen.

Moest die onderkant wel al gemaakt zijn dan meen ik dat het de moeite loont om die er terug af te halen om die werken deftig te kunnen uitvoeren.

Achteraf kan je dan de onderkant afwerken op een manier dat de voorkant van de oversteek minstens 1 cm lager komt dan de onderafwerking. Tegelijk kan je dan een open voegje laten tussen de voorafwerking en de onderafwerking.

Ik denk ook dat dit de enige manier is om het vakkundig op te lossen .

sanderos
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
7 maanden geleden

Inderdaad, het terugkerend gedeelte is er nog niet! 

Dus effectief handmatig elke opening tussen de balken gaan dichtsteken met 20cm-isolatieplaten? 

Dit was ook mijn eerste idee, maar om tijd te besparen kwam er iemand af met het 'opspuiten' van deze dakrand, wat veel sneller zou kunnen gebeuren (maar ook meer zou kosten). 

Dus de open voeg is puur om ervoor te zorgen dat er 'adem' is tussen de betonplex aan de zijkant en de isolatieplaten? 

Charel
491 thumb_up 2145 comment Andere professioneel
7 maanden geleden

Geen dampscherm en dus zou er eventueel waterdamp van binnenuit door de isolatie kunnen ontsnappen naar de ruimte achter de betonplex om daar tegen de koude achterkant van die platen te condenseren. Die open voeg zou dat enerzijds kunnen verhinderen (ventilatie) en anderzijds zou dat vocht over de plaat naar beneden kunnen lopen om via die open voeg weg te druppelen.

Maar stel u daar niet te veel bij voor, hoogstwaarschijnlijk gaat dat zo goed als niets zijn en dan geldt "baat het niet, het schaadt ook niet".

sanderos
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
7 maanden geleden

Ok dus geen dampscherm nodig daar. 

Maar hoe zit het dan met de binnenmuur die wij laten staan? Als wij hierop 20cm isolatie plaatsen, en op de isolatie silicone-crepi, kunnen we hier dan geen problemen krijgen met de waterdamp die van binnenuit naar buiten wil? Ik vermoed dat siliconehars niet damp-doorlatend is? Is er dan geen risico dat de isolatie 'nat' komt te staan? Of houdt de binnenmuur dit tegen? 

Charel
491 thumb_up 2145 comment Andere professioneel
7 maanden geleden

Een crepi is in principe altijd dampopen maar er zijn verschillen in de soorten crepi of pleister.

Het meest dampopen en tevens het meest ecologisch is een minerale crepi op basis van kalk.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?