Livios: Bouwen aan morgen


Spouwmuurisolatie bij crepi bezetting

Spouwmuurisolatie bij crepi bezetting

Frank VR
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Na-isolatie · 9 maanden geleden

Ik wou mijn spouwmuren laten isoleren, maar de vertegenwoordiger van een isolatiefirma vertelde me dat dit niet mogelijk is omdat de buitengevel afgewerkt is met crepi bezetting, en bij vorst zou de crepi bezetting scheuren en na verloop van tijd ook afbrokkelen. Klopt dit ?

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Hugo C.
210 thumb_up 1099 comment Bouwer
9 maanden geleden

Daar heb ik in het WTCB nota niets over gelezen. Wat wel wordt afgeraden is de spouw isoleren van muren met een geglazuurde gevelsteen. OOk bij dampdichte verven   Deze stenen hebben de eigenschap van zeer traag te drogen juist door die geglazuurde laag of de aanwezige verf. Bij regen dringt er water in de stenen via de voegen en dat moet terug via de voegen eruit ingeval u de spouw zou isoleren (geen ventilatie meer in de spouw). Begint het ondertussen te vriezen dan kan de steen / verf afschilferen.

Crepi heeft 2 soorten pleisters: siliconenpleister en minerale pleister.

Een siliconenpleister is waterdicht en beschermt de gevelsteen tegen vocht. De onderliggende gevelsteen kan niet nat worden en er kan dus ook geen gevaar optreden bij vorst.  Dus hier zeker geen probleem.

Een minerale pleister (zand, kalk, cement) is in principe dampopen en ook waterkerend en zal de onderliggende gevelsteen dus ook laten drogen. Maar mijn inziens houdt dit toch enkele risico's in.

Bij isolatie van spouwmuren worden wel veel gaten geboord, gewoonlijk in de voegen,  waarlangs de isolatie wordt ingespoten en gevolgd. De crepielaag zal dus wel op talrijke plaatsen doorboord worden en waarschijnlijk zal het ook niet altijd mogelijk zijn om in de voegen te boren. Het dichten van die gaten zal niet onzichtbaar zijn.

Tenzij je natuurlijk ook isolatie aan de buitenzijde aanbrengt met een nieuwe crepielaag van siliconenpleister.

Maar vraag eens een offerte bij een paar andere firma's.

Frank VR
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
9 maanden geleden

Hugo, bedankt voor de duidelijke uitleg. Het huis is van 1964 en ik denkt dat de "crepi" eigenlijk een gewone cementbezetting is waar met met een schildersrol is doorgegaan zodat het uitzicht van crepi verkregen werd. Ik heb die zelf opnieuw geverfd toen ik het huis kocht (+/- 15 j. geleden), maar ik kan mij niet herinneren dat er bij de aankoop van de verf gesproken is of die verf dampdicht was of niet dus ik denk dat dit niet het geval is. Ik weet als leek ook niet of dit kan getest worden.

Aangezien de spouw slechts 4 cm is was ik van plan om achteraf nog 6 cm extra buitenisolatie met steenstrips aan te brengen zodat ook alle joudebruggen weggewerkt worden, dus voor mij kan het geen kwaad dat er overal gedichte boorgaten zijn.

Ik zal in elk geval je raad opvolgen en bij enkele andere firma's prijs vragen (heb ondertussen ook een onafhankelijke renovatie-audit aangevraagd). Nogmaals bedankt.

Frank

Charel
481 thumb_up 2097 comment Andere professioneel
9 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Van belang is dat bij spouwmuurisolatie de buitenmuur voldoende dampopen is. Een cementbezetting is dat helemaal niet ! Ook de meeste verflagen zijn dat onvoldoende.

En dus heeft die vertegenwoordiger gelijk.

Hugo C.
210 thumb_up 1099 comment Bouwer
9 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Het is nog niet zo gekend maar de Vlaamse regering werkt aan de isolatienorm 2050. Dit wil zeggen dat tegen 2050 (binnen 30 jaar) alle woningen in Vlaanderen aan de EPB-norm van 2015 zouden moeten voldoen. Dit houdt in dat de U-waarde van de buitenmuur maximaal 0.24W/m²K mag bedragen. Als de spouw met 4cm isolatie is gevuld zou er aan de buitenzijde nog minstens 10 à 12cm XPS of EPS moeten komen naargelang de lambdawaarde van de isolatie.

Maar  dergelijke beslissingen hangen wat af van de toekomstperspectieven van de eigenaar.

Flir
1 thumb_up 29 comment Andere professioneel
6 maanden geleden

Van belang is dat bij spouwmuurisolatie de buitenmuur voldoende dampopen is. Een cementbezetting is dat helemaal niet ! Ook de meeste verflagen zijn dat onvoldoende.

En dus heeft die vertegenwoordiger gelijk.

In situ onderzoek heeft aangetoond dat de meeste verven dampopen zijn. Je moet al meerdere lagen plaatsen opdat ze dampdicht zouden zijn. 

De gevolgen van regendoorslag (ook bij siliconenpleister!) zou ik vermijden door de muur te hydrofoberen. 

Ik weet echter niet of dit van toepassing is op pleisters. 


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?