Livios: Bouwen aan morgen


Isolatie spouwmuur oud appartementsgebouw met buitenmuren in geglazuurde en witte bouwstenen

Isolatie spouwmuur oud appartementsgebouw met buitenmuren in geglazuurde en witte bouwstenen

Isolde
0 thumb_up 1 comment
#Na-isolatie · 2 maanden geleden

De druk op na-isolatie wordt steeds groter.
Niemand raadt  aan om deze muren te isoleren wegens afschilfergevaar na vorstperiodes. Bestaan er nieuwe isolatiematerialen die dit wel toelaten ? Met waarborg ? Of zijn die in ontwikkeling ? Is er hoop ?

reageer Quote Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Hugo C.
22 thumb_up 136 comment Bouwer
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Probleem is dat bij langdurige regen water langs de voegen binnendringt en de geglazuurde steen doornat maakt. Bij een geventileerde spouw wordt het vocht afgevoerd en kan de steen drogen. Indien de spouw wordt gedicht met isolatie, verdwijnt de ventilatie en zal de gevelsteen een veel langere droogtijd hebben. Als het ondertussen begint te vriezen zal de steen afschilferen en met de jaren uw gevel om zeep helpen. Dit is dus enkel van tel indien de gevel naar de regenkant gericht is ttz van het noordwesten over westen  tot zuidwesten. Voor de andere richtingen is het risico veel kleiner of onbestaande. Indien je toch willen isoleren zijn er enkele (duurdere) alternatieven. Een eerste mogelijk heid is de spouw isoleren en de gevel bekleden met een crepielaag op isolatie. Een tweede oplossing is de gevelsteen verwijderen, isolatieplaten aanbrengen bv 10cm PIR en een nieuwe gevel oprichten of met steenstrips werken.

28 thumb_up 108 comment Andere professioneel
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Ik kan enkel Hugo bijtreden in zijn zeer juiste en volledige uitleg. Het gaat niet over het materiaal maar het principe van droging van een gevel. Geglazuurde bakstenen is voor ons in feite altijd een no-go, zelfs als de gevel niet aan de regenkant zit. 

Een gevelisolatie en afwerking (want crepi zonder isolatie wordt niet als regendicht beschouwd) is dan een oplossing, ook niet zonder de spouw vooraf te vullen om hier geen convectieverliezen te krijgen.
Maar dat is meteen factor 10 of 20 qua kostprijs tov spouwmuurisolatie.

De druk op isolatie wordt opgedreven maar dat zou in feite niet moeten. De gemiddelde Vlaming blijkt zich nog altijd niet bewust van de voordelen van isolatie naar besparing en comfort. En men zou dan ook duidelijk moeten zeggen wanneer iets géén zin heeft om te isoleren en de verplichting(en) laten vallen. 

Onze overheid kan toch niet gaan verplichten om overal te isoleren, ook waar het niet kan ?

arrow_forward

Isolatie Verhoeven is een partner van Livios >> Klik hier voor meer info

Isolde
0 thumb_up 1 comment
2 maanden geleden

Dank u voor de bevestiging. Mijn vraag was ook : zitten er nieuwe isolatiematerialen in de pipeline, die de isolatie van geglazuurde bakstenen in de toekomst WEL zouden mogelijk maken. Kwestie van een paar jaren geduld te oefenen. Ik las ergens iets van open en gesloten celstructuur. Graag uw advies.

28 thumb_up 108 comment Andere professioneel
2 maanden geleden

Er zit niets nieuws aan te komen. Bovendien zal dit niets verhelpen aan het probleem dat hier beschreven staat. Het is de bouwfysische eigenschap van een spouwtmuur waardoor die niet geschikt is en nooit zal zijn

arrow_forward

Isolatie Verhoeven is een partner van Livios >> Klik hier voor meer info

Hugo C.
22 thumb_up 136 comment Bouwer
2 maanden geleden

Ik heb een gelijkaardig probleem, nog iets erger. Het betreft een beton skeletbouw en tussen de voorgevel en de beton pijler heeft men enkel een papieren cementzak als "isolatie" geplaatst. Dus condensatieproblemen in de living wegens de koudebrug.

Indien er naast de open spouw geen andere klachten zijn zou ik enkel overwegen wat het behaalde voordeel zou zijn tegenover de investering die men moet doen. Misschien kan het voorziene budget gebruikt worden voor meer rendabelere energiebesparende investeringen. Alhoewel het blijkbaar op niet veel enthousiasme mag rekenen : uit de windrichtingen zuid over oost tot noordoost komt er geen tot zelden regen enkel sneeuw. Het gevaar op een doornatte gevel is hier in feite onbestaande zodat je zonder gevaar deze spouwmuren kunt isoleren.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?