Forum

Vochtkering te hoog

verbouwer6
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
#Muren · 2 jaren geleden

Tijdens ons verbouwproject werden de binnenmuren opnieuw bepleisterd. Op sommige plaatsen zit er tussen het pleisterwerk en de chape zeker 15 cm. Onze architect gaf ons het advies om de rest te cementeren. Wat we dus ook deden. Maar hoe pakken we dit nu verder best aan? Moeten we de cement afschuren? Kan daarover geschilderd worden?

Ik hoop dat we niet opnieuw foutief advies kregen...

Alle reacties

Kris M
476 thumb_up 2140 comment
2 jaren geleden

Zoals je weet en gedaan hebt moet idd het pleisterwerk stoppen boven de waterkering.  Gladmaken en schilderen is geen optie want door t gladmaken creer je weer "vochtbrugjes"

Best plinten aanbrengen. Als je afgeronde plinten met schuine opstand wil dan kan je die laten schaven bij elke betere houthandelaar zodat je ook de houtsoort kan kiezen.  Meerprijs valt best mee.  Zelf indertijd  essen plinten van 13cm  hoog laten schaven.  (Wit) geschilderde vuren planken zijn ook een optie.  Stukken vloertegel van 15cm hoog zal esthetisch een miskleun zijn.

verbouwer6
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
2 jaren geleden

Bedankt voor je antwoord Kris!

Plinten van 15 cm lijken me gewoon nogal groot... We hebben een heel strakke woning en dit was helemaal niet wat we ervan verwacht hadden. Is er geen andere optie?

Wat bedoel je met plinten schaven?

Charel
513 thumb_up 2231 comment
2 jaren geleden

Een waterdichte pleister aanbrengen onder en minstens tot op de hoogte van de waterkering. Je zet deze pleister iets minder dik dan de hogere pleister zodat je op die waterdichte pleister nog de normale pleister kunt doortrekken tot onder de hoogte van de gewenste plint. Het eventueel opstijgend vocht wordt nu tegengehouden door zowel de waterkering als de waterdichte pleister.

verbouwer6
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
2 jaren geleden

Bedankt voor je antwoord Charel.

Nu zit de opening onder de pleister vol met cement... (het loopt effen met het pleisterwerk) Daarvoor is het nu dus waarschijnlijk te laat.

We hebben geen idee hoe we dit nog kunnen oplossen...

We hadden beter vroeger hier eens advies gevraagd, zelf een leek als het gaat over pleisterwerken...

Charel
513 thumb_up 2231 comment
2 jaren geleden

Als die onderste pleister een waterdichte is en je kunt hem redelijk glad afwerken en/of plamuren dan is het nog een kwestie van later geen kleurverschil te zien bij de eindafwerking. Een professionele schilder zal daar wel raad mee weten.

albarius
21 thumb_up 67 comment
2 jaren geleden

Je schrijft in je openingsbericht niets over een vochtkering. Is er een vochtkering op die hoogte en is de plakker daar gestopt? Is er geen vochtkering en heeft de plakker zich daar misrekent? Of gewoon "een veilige hoogte" aangehouden zonder vochtkering? Die vochtkering is cruciaal in het bepalen van wat je wel of niet kan/moet doen. Kan je daarover eerst even verdere info geven aub? In veel oude woningen zitten in de binnenmuren geen vochtkeringen en dan is cementeren ook niet dé oplossing.

arrow_forward
www.albarius.be
verbouwer6
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
2 jaren geleden

De vochtkering zit te hoog in vergelijking met het vloerpeil. 

De plakker is terecht op deze hoogte gestopt. Maar op sommige plaatsen (oude muren) is deze 15 cm hoog waardoor we genoodzaakt zijn even hoge plinten te plaatsen. Bij de nieuwe muren is deze lager. Onder de vochtkering hebben we nu cement geplaatst. 

Zoals hierboven aangegeven brengen we best tegen het cement een waterdichte pleister aan. Schuren we dit mooi gelijk met het andere plakwerk. Als dit dan geschilderd wordt, zullen we hier niets meer van merken.

Bedankt voor jullie reacties!

Ward Reno
0 thumb_up 4 comment
1 jaar geleden

15 cm hoogte is véél. Als er nu nog chape bij komt, plus nog een tegel erboven zit je wel aan die 5 cm waar het pleister de vloer niet mag raken. Waterdichte cementering is dan een goede optie. En na uitdroging de plinten lijmen met tec 7 is volgens velen de beste oplossing.

Aquatec
10 thumb_up 56 comment
1 jaar geleden

Hoge plinten zijn uw beste optie. Een waterdichte cementering met laag pleister kan na verloop van tijd toch een vochtbrug maken door verzadiging van hygroscopische zouten. Een waterdichte cementering is namelijk nooit 100% dampdicht en dus zoutvrij.

Ward Reno
0 thumb_up 4 comment
1 jaar geleden

Hoge plinten zijn inderdaad de beste optie tegen opstijgend vocht. In vele gevallen gebeurt het soms dat vocht tijdens het dweilen onder de plint loopt en contact maakt met pleisterwerk. De naad mooi afkitten met transparante silicone kan je nog toepassen. Dan ben je safe.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.