Forum

Vocht rond stekker

Prizeken
0 thumb_up 5 comment Verbouwer
#Muren · 1 jaar geleden

Bij een westmuur (dikte 70cm) opgebouwd uit lokale steen met allicht aardeopvulling en lokale binnensteen hebben we last van vocht rond stekkers. De muur werd in september van een hydrofuge voorzien. Tegen de buitenmuur zit een folie die echter niet goed aansluit tegen de muur (die oneffen is). Misschien sijpelt hier water tussen en manifesteert zich dat rond de stekkers. Op andere plaatsen is de muur droog. De woning werd herstuct  in september en er werd met bouwdroger gewerkt. Er is verwarming. Volgens de electrieker werden er door een van de vorige eigenaars allicht kabels van buiten de woning naar binnen getrokken en werd de muur doorboord ? Een vochtfirma kwam langs en beweert dat zouten en opstijgend vocht de oorzaak zijn (meting met stripjes en vochtmetertje).. een meting door mezelf met stripjes gaf slechts een heel lichte verkleuring op nitraat en nitriet. 

Alle reacties

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden

Als de woning opnieuw bepleisterd is, bestaat de mogelijkheid dat de stukadoor tot over de waterkering heeft gepleisterd (gebeurd wel vaker bij oudere woningen) maak de plint eens los en controleer tot hoe laag er bepleisterd is. Komt de pleister tot tegen je laminaat, dan moet je misschien niet verder meer zoeken. Vochtfirmas moet je ver weg van blijven, deze smeren je 9/10 werken aan die absoluut niet nodig zijn.

Charel
531 thumb_up 2374 comment
1 jaar geleden

Wat Jean zegt kan kloppen maar dan zou je verwachten dat het op meerdere plaatsen zo is en niet enkel daar waar er stopkontakten zijn ingebouwd.

Ik veronderstel dat die stopkontacten ook recent zijn ingewerkt in de muur en dat hiervoor een gleuf is opengemaakt tot op de ondervloer. Indien er een waterkering in de muur aanwezig was dan is die hierbij doorbroken geweest. Na het plaatsen van de leidingen in die gleuf zal die gleuf waarschijnlijk zijn dichtgesmeerd met een gewone mortelspecie of met gipspleister. Die aansmering zou er nu voor kunnen zorgen dat daarlangs vocht vanuit de ondergrond of vanuit de muur onder de waterkering kan optrekken tot zover die aansmering reikt, tot minstens rond die stopkontakten dus.

Die aansmering vormt dan een vochtbrug, ze had moeten gebeuren met waterdichte mortel.

Ik zou om te beginnen al de plint onder een stopkontact weghalen en die aansmering controleren, tegelijk kan je dan ook zien of de pleister niet te laag is aangebracht.

Indien die aansmering door en door vochtig is dan moet je die daar weghalen. Doe dat voorlopig enkel achter de plint en laat die sleuf daarna open. Na een tijd zou je dan kunnen merken dat de muur daar begint op te drogen.

Ik ben niet vertrouwd met de oude ardense manier van bouwen maar een opvulling met aarde in de muren zou me toch verbazen. 

Prizeken
0 thumb_up 5 comment Verbouwer
1 jaar geleden

De aansmering zat inderdaad tot tegen de vloer, maar dit heb ik ondertussen al weggehaald. Ik denk niet dat er een waterkering zit. De aansmering verwijderen had geen effect. Mijns inziens zijn de stopcontacten inderdaad vastgezet met gipspleister en kan dit de oorzaak zijn van het vocht. Ik ga het ASAP bekijken en indien nodig door mortel vervangen.

De  nieuwe leidingen komen van boven in het dak naar beneden..en dus niet via de vloer. Hoe de oude leidingen liggen bleek ook voor de electricien een raadsel (hij had het vermoeden dat ze via de buitenmuur kwamen)

We hebben enkel problemen rond alle stekkers in de westmuur.. bij de andere muren is alles ok

Prizeken
0 thumb_up 5 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Ondertussen de stekkers eens opengemaakt. Ze zaten helemaal in de plaaster ingepakt. Aangezien ze in een volle muur van 75 cm dik zijn geplaatst vind er condensvorming plaats in stekkerdozen. Dit wordt gretig opgezogen door de omringende pleister. Hoe meer we verwarmen.. hoe meer condensvorming. We gaan nu thermisch geisoleerde inbouwdozen plaatsen en die vastzetten met een schuim dat de luchtdicht inpakt in de muur

Charel
531 thumb_up 2374 comment
1 jaar geleden

Het is me eerlijk gezegd niet echt duidelijk vanwaar het vocht komt. Condensatie die zich enkel in die doosjes zich zou vormen vind ik zeer twijfelachtig.

Ik vrees dan ook dat het plaatsen van andere doosjes en het vastzetten ervan met een ander materiaal niet gegarandeerd de oplossing gaat zijn.

De uitleg van de elektrieker lijkt me ook nog een denkpiste om verder te onderzoeken.  Indien die kabels van boven komen en vanuit een vochtige omgeving dan zou het vocht via die kabels kunnen afzakken tot in de doosjes.

Het zal toch ter plaatse moeten onderzocht worden. Van hieruit en gezien de niet gebruikelijke situatie, gaan we daar weinig bij kunnen helpen vrees ik.

Prizeken
0 thumb_up 5 comment Verbouwer
1 jaar geleden

De holte achter de stekkers is nog behoorlijk groot. Je kan er makkelijk je hand insteken. Ik zou deze opvullen om condensatie in de muur te vermijden. welke mortel of schuim gebruik je daar best voor ? We hebben de muur aan de buitenkant afgegraven en er zaten geen kabels. Wel een drainagebuis die allicht niet meer werkte. De folie sloot ook niet goed meer aan de muur.. waardoor er tussen folie en muur water van de gevel tussen folie en gevel kon lopen. De muren zijn wel degelijk met aarde en kleinere stenen gevuld. De locals vertellen me dat er in deze muren een opschuiven van warmte en kou gebeurt naargelang de externe in interne temperatuur. Als de warme lucht via dit gat in de muur kan trekken..dan condenseert het aanwezige vocht toch ? Toen de bouwdroger er stond was alles rond de stekkers droog. In een andere ruimte is er ook een stekker aan de westmuur die er last van heeft..maar in veel mindere mate..er is daar dan ook minder verwarming..

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Het gaat hier inderdaad over een condensatieprobleem. De muren zijn niets geïsoleerd en zo slaat de koude/warmte op elkaar. Vermits de holte van de stekkerdozen in zekere zin gesloten is kan het vocht niet circuleren en vervolgens in de pleister dringen met vochtophoping tot gevolg. De binnenmuren kunnen wel "ademen" en bij ventilatie kan de condens de woning verlaten. Vochtbestendige/afstotende mortel is hier zeker nodig. (lanko 222, knaup 310....) om de holte te vullen.

Prizeken
0 thumb_up 5 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Dank voor het samen denken..Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat na de voorgesteld olossing.

Prizeken
0 thumb_up 5 comment Verbouwer
5 maanden geleden

Ondertussen hebben we een nieuwe drainage gestoken aan de westmuur en is deze onder het maaiveld volledig ingeteerd. Boven de drainage buis een doek..daarna een bed van keien. Bovenop deze keien ligt een worteldoek en pas daarna de sierkeitjes. De stekkerholte werd opgevuld met mortel en isolatieschuim van soudal (low expansion)

De laatste 3 maand is er enorm veel regen gevallen maar ik heb de indruk dat het droog blijft. Fingers crossed

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.