Forum

Vocht muren (straatkant - buurkant) sinds 1e koude

Rovinin
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Muren · 3 maanden geleden

Goedemorgen allen, 

Sinds de eerste koude einde oktober - begin november zag ik op mijn muur (gelegen straatkant) dat er tot een hoogte van ong. 150-160cm, een vochtige plek zichtbaar is. De woning is niet super geïsoleerd; doorslag van regen zou sterk zijn, aangezien het deze zomer toch ook wel flink regende en het toen niet zichtbaar was (het vocht in de muur); condensatie idem, want dan zou het in de zomer ook zichtbaar moeten geweest zijn?; lek via boven kan ook niet, denk ik, want dan zou heel de muur vochtig moeten zijn.

Er zijn twee firma's langsgeweest (anderen reageerden niet) en één ervan zei direct dat het opstijgend vocht is. Volgens hem zouden eerdere eigenaars (ik woon er pas in sinds dit jaar), de witte "versiering" (ong 110-120cm hoogte) tegen de muur hebben geplaatst om zichtbaar vocht te verdoezelen. Hij ging rond met een vochtmeter en was op verschillende plekken dat het toestel in het rood ging.

Een andere muur (foto 2), gelegen aan mijn buur, heeft dan kleine ovale vochtplekken, die ook tot ongeveer 160cm uitkomen. Die muur staat in verbinding met de eerste muur, in dezelfde kamer. Opstijgend vocht zou misschien wel kunnen (geen kelder eronder), maar dacht zelf dat dat maar tot ca. 1m kwam. De firma kwam dus af met het voorstel om de muren injecteren (helft kamer wordt gedaan) met verschillende stops hier en daar. Kostprijs is 850€. Deze week kwam hij af met een korting van maar liefst 200€, omdat ik nog niets heb laten weten.

1) Zou het effectief opstijgend vocht kunnen zijn? Zelf denk ik van wel, maar ja, verkoopspraatjes... De vochtmeter is anderzijds toch niet fout?

2) Op een bedrag van 850€, er 200€ afdoen (heb nog anderhalve week om te beslissen), ruikt me naar ofwel geen goed verricht werk door hen of dringend geld nodig. Of is dit normaal dat ze met een zogenaamde Black Friday-solde afkomen?

De andere firma zag direct op zicht dat het geen opstijgend vocht is en was na amper drie minuten weg, zonder in de buurt te komen van de muren.

Zelf ben ik zoals velen, wantrouwig betreffende firma's die gemakkelijk kunnen verdienen aan de lekenkennis van een eigenaar en de verborgen problemen bij de aankoop van een huis. De mening van de medemens betrouw ik ietsje meer.

Alle reacties

Charel
516 thumb_up 2271 comment
3 maanden geleden

Dit is vrijwel zeker geen opstijgend vochtprobleem net zoals het  vrijwel zeker is dat die firma u enkel geld zal kosten zonder een geschikte oplossing te bieden. Ik zou daar zeker geen vertrouwen in hebben.

Ik heb wel al een idee wat het probleem zou kunnen zijn, maar eerst zou je wat meer informatie moeten geven.

In welk soort ruimte doet het probleem zich voor, slaapkamer, badkamer, woonruimte, keuken ?

Betreft het een woning met spouwmuren en zijn deze geisoleerd ? Of zijn het massieve bakstenen muren ?

Is er een ventilatiesysteem (B of C) ? Wordt de betreffende kamer verwarmd en hoe ?

Zo niet, hoe wordt de woning of die kamer geventileerd ? Op welke momenten en hoe lang telkens ?

Rovinin
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
2 maanden geleden

Hey, 

Bedankt voor je reactie.

Het is een woonruimte beneden op het GLV.

Er zijn meer dan waarschijnlijk geen spouwmuren (zou ik eens moeten achter horen). Dikte van de muur is ongeveer 15-20cm, me dunkt.

Betreffend ventilatie gebeurt die alleen (geef ik grif toe, niet zo vaak, ga er meer opletten) via het openzetten van een raam. Geen B of C dus. Ventileren doe ik ongeveer 15 - 20 min (als ik eraan denk). Momenten zijn dan op pure willekeur, gaande van 's ochtends de ene keer en 's avonds de andere keer.

Kamer wordt, sinds ongeveer het ontstaan van het probleem, constant verwarmd (zij het lichtjes - 17 à 18°C) door een chauffage (gas).

Heb daarstraks even gesproken met iemand die een idee zou kunnen hebben van het probleem. Hij zei dat het niet zo'n groot probleem is (tenzij het uitbreidt in oppervlakte). Het zichtbare vocht van de ovale plekken zou mogelijk komen door een meer verwarmde ruimte bij de buren i.t.t. hier bij me, waar het dus ongeveer 17 - 18°C is. Het grotere vochtige oppervlak zou kunnen zijn, omdat de vorige eigenaars die muur vergeten zijn te behandelen of niet in die mate van andere, onaangetaste muren. Hij raadde me aan om deze winter even door te zitten en over zes maanden als het terug warm en droog is, de muur te behandelen op veel goedkopere wijze dan de voorgestelde behandeling van een 'expert', die me dus 850€ zou kosten.

Ben van plan om zijn raad te volgen.

Mvg, 

Rovinin.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.