Forum

Scheidingsmuur appartementen

Melkri
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Muren · 7 maanden geleden

hallo, naast ons huis is er een appartementsblok. Deze hebben de scheidingsmuur in een lelijke oranje baksteen. Snelbouwsteen

op de plannen staat dat de muur werd afgewerkt met leien en isolatie  

Kan ik die eigenaars nu verplichten om de muur fatsoenlijk af te werken? 

Isolatie gaat niet want dan nemen ze een stuk van onze eigendom in...

hoe begin je hieraan? Via de eigenaars wordt het moeilijk... zijn heel hautaine mensen  

dank je wel voor de reacties

Alle reacties

Kris M
487 thumb_up 2286 comment Andere particulier
7 maanden geleden

De "hautaine" eigenaars hebben niets te maken met je verzuchting.  Je moet de projectontwikkelaar contacteren/in gebreke stellen.

Melkri
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
7 maanden geleden

Verzuchting? 

Mijn vraag = als dt op de bouwplannen staat, kan ik hem verplichten? 

Je vergeet de essentie blijkbaar 

Hugo C.
299 thumb_up 1729 comment
7 maanden geleden

Het is een nieuwbouw, dus die moet voldoen aan de epb-eisen : Umax is 0,6W/m2K. Dwz dat, naast de muur, ook minstens 4cm minerale, xps of eps isolatie moet voorzien zijn om aan de isolatievereisten te voldoen. Bij nieuwbouw zal men gewoonlijk de scheimuur optrekken op 2cm van de perceelscheiding zodat de 4cm isolatie voor 2cm op het eigendom van de buur komt te staan en waar een toekomstige nieuwbouw dan ook zijn scheimuur zal plaatsen (dus totale dikte is 14cm snelbouw, 4cm isolatie + 14cm snelbouw). Er wordt vanuitgegaan dat de buur moet gedogen dat  reeds een deel van de isolatie + beschermende afwerking zich op zijn eigendom bevindt.

Tussen bestaande scheimuren zal men eerst ook 4cm isolatie moeten aanbrengen en vervolgens zijn dragende scheimuur of eventueel enkel een afwerking met gyproc.

Het voorgaande geldt niet als de breedte van de nieuwbouwwoning minder is dan 6meter. Hoe die breedte wordt gemeten is niet bepaald (perceelbreedte of afstand tussen de scheimuren).

Dus spreekt er eens over met uw buur wat hij van plan is met de blote muur, hij is in overtreding met de epb-eisen. Maar als ik een advies mag geven zou ik de isolatie + bekleding op uw terrein toch aanvaarden, u hebt er niets bij te verliezen, integendeel. 

Kris M
487 thumb_up 2286 comment Andere particulier
7 maanden geleden

Ik ben de essentie niet vergeten.  Je moet de bouwheer contacteren (AS met kopie per gewone brief) en vervolgens in gebreke stellen (gerechtsprocedure opstarten)

Hugo C.
299 thumb_up 1729 comment
7 maanden geleden

Ik betwijfel of het de beste aanpak is om de bouwheer in gebreke te stellen. Best kan je hem in een eerste faze de vraag stellen wanneer hij de muur gaat afwerken zoals voorzien op de bouwplannen (dus isolatie en een beschermende afwerking). Ik vermoed dat u heel zwak zal staan om de isolatie van de muur te weigeren. Uw buur heeft de wettelijke verplichting de muur te isoleren op straf van boetes op alle betrokken appartementen. Het feit dat u geen bezwaar hebt ingediend is bijkomend in het voordeel van de buur.

Waar heeft hij de scheimuur opgericht? In het verlengde van de bestaande gemene muur? Hoe breed is het perceel van uw buur? Hoe heeft hij de bestaande gemene muur met uw woning geisoleerd? Heeft hij daar een tweede muur met isolatie ertussen geplaatst?

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?