Forum

reinigen gevel woning - beschadigen bezanding steen

PatrickDB
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Muren · 3 weken geleden

De woning is opgetrokken uit een bezande gele baksteen (strobloem van Terca). Na 25 jaar dringt een reiniging zich op. De producent van de baksteen raadt een reiniging aan met een max. druk van 70-80 bar, een watertemperatuur van 90° en een V-straal om de bezanding te behouden. Een aantal firma's werden gecontacteerd en deze stellen een reinging voor met een chemisch product (zuur) , vb. Remmers Clean FP of Redinet.

Ik heb door de firma's een aantal testen (80 bar met chemisch product)laten uitvoeren. Steeds verdwijnt de bezanding volledig, waardoor het typische karakter van de steen verloren gaat. Eeen medewerker van een reinigingsfirma zei dat - door het invreten van het zuur - de bezanding wordt losgeweekt en dus wordt weggespoeld.

Zijn er minder drastische oplossingen, zoals bv. het gebruik van een alcalische zeep? Wanneer je de stenen bekijkt, merk je duidelijk dat de vervuiling (niet enkel organische vervuiling) zich in de bezanding heeft genesteld. Kan dit worden 'losgeweekt' zonder de bezanding aan te tasten?

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.