Forum

Oude crepis al dan niet verwijderen bij buitengevelisolatie?

Koen uit Boutersem
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Muren · 11 maanden geleden

Ik heb een blinde muur (oude woning, baksteen zonder spouw) die bedekt is met oude crepis (ik denk minerale crepis) waarin barsten zijn. Ik wens de muur te isoleren met houtwol en af te werken met houtbekleding. Moet ik de crepis verwijderen (wat veel kosten met zich meebrengt) of niet?

Alle reacties

Charel
516 thumb_up 2271 comment
11 maanden geleden

Redenen om die crepi te verwijderen zouden kunnen zijn dat die niet genoeg hechting meer heeft om hierop iets anders te hechten of dat die te dampdicht is.

Vermits je de gevel na het isoleren met hout gaat bekleden zal je wellicht eerst een houten constructie mechanisch aan de muur moeten bevestigen en moet er dus ook niet gerekend worden op een al dan niet goed hechtende oude pleister. Hij kan dus blijven zitten.

Vermits er enkel gevaar van condensatie is aan de buitenkant of koude kant van de isolatie wanneer die te dampdicht zou zijn en vermits de oude pleister aan de warme kant van de isolatie zit speelt de eventueel te grote dampdichtheid van de pleister dan ook geen rol en kan die blijven zitten. 

Het enige waar je sowieso op moet letten is of de muur geen last heeft van opstijgend vocht. Zo ja, dan moet je dat wel eerst oplossen want de muur zou na de werken minder goed kunnen uitdampen naar buiten toe. Dus dan moet je een waterkering aanbrengen, hetzij door onderkapping, hetzij door injectie, maar de pleister hoeft hiervoor ook niet weg.

Koen uit Boutersem
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
11 maanden geleden

Van harte dank Charel voor deze zeer nuttige reactie!

Voor zover ik dit kan beoordelen heeft de crepi nog een goede hechting (vertoont enkel wat barsten; zie foto in bijlage). Ik denk niet dat hij te dampdicht is (oude crepi, naar ik vermoed minerale crepi). Het aanbrengen van een houten constructie is idd voorzien (en zou intern ook nog voor ventilatie zorgen).

De massieve muur heeft idd (beperkt) last van opstijgend vocht, en ik ben van plan deze onderaan te injecteren. De binnenmuur wens ik bijkomend te isoleren met kalkhennep (15-20 cm dik), wat naar verluidt een natuurlijke vochtregelende werking heeft (vocht buffer), en ook ideaal zou zijn als binnenisolatie voor oude bakstenen muren met vochtproblemen. De kalkhennep wordt dan verder afgewerkt met ofwel een leem- of kalkbepleistering.

Nog 2 bijkomende vragen:

1) Mbt de buitenisolatie, moet ik ook nog buitenisolatie aanbrengen tot op zekere diepte in de grond? Zo ja, wat is de beste (en bij voorkeur redelijk eco-vriendelijke) oplossing?

2) De binnenmuur is afgewerkt (door vorige eigenaar) met (vochtwerende?) cementpleister en gypsbepleistering. Moeten beiden worden verwijderd alvorens kalkhennep aan te brengen?

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.