Forum

NA-ISOLATIE SPOUWMUREN MET SCHEUR IN DE ZIJGEVEL

Charle
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
#Muren · 2 jaren geleden

Hallo iedereen,

Enkele maanden geleden heeft een gespecialiseerde firma na-isolatie van de spouwmuren aangebracht op mijn driegevelwoning.

Bovenaan de zijgevel bevond/bevindt zich echter een (stabiele) verticale scheur van ongeveer 1 m lang en 0,5 cm breed.

Normaal gezien moest die scheur hersteld zijn voordat de isolatiewerken werden uitgevoerd, maar de aannemer heeft die pas opgemerkt bij aanvang van de werken!!!

Hij heeft dus de werken gewoon voortgezet.

Om zijn verantwoordelijkheid bij een eventuele controle van de uitgevoerde werken achteraf niet in het gedrang te brengen, moest ik een document ondertekenen waarbij ik mij ertoe verbond om de nodige herstelling van de scheur zo vlug mogelijk uit te (laten) voeren.

Dit is tot nu toe nog niet gebeurd en ik vraag mij af wat de eventuele risico's zouden zijn mocht ik die scheur laten voor wat ze is. Vochtprobleem?

Graag een reactie.

Alle reacties

Hugo C.
317 thumb_up 1924 comment
2 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Het hangt in grote mate af van het type isolatie dat er gebruikt is om de spouw te injecteren. Had het PUR-isolatie geweest dan was de aannemer er waarschijnlijk niet aan begonnen omdat PUR-isolatie enorm uitzet en een hoge druk zet op de gevel.

Dus vermoedelijk gaat het om isomo-parels (EPS) die met een lijm vermengd in de spouw wordt gespoten.

Deze isolatie is zeer stabiel en zet niet uit na het inbrengen. Er is dus ook geen gevaar dat deze isolatie uw gevel verder zal doen openbarsten. Maar het verdient zeker aanbeveling om die barst te stabiliseren en te dichten. Dit kan bv door een aantal horizontale voegen over 75cm aan weerszijden uit te slijpen en daarna inox wapeningstaven met een stevige mortel in te brengen. De verticale barst moet natuurlijk ook gedicht worden, best met een gekleurde mortel in overeenstemming met de gevel.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.