Forum

Loodband buitenmuur

Alain H.
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Muren · 5 maanden geleden

Ik heb last van vocht over de hele lengte van een muur in de living ter hoogte vd grond tot ongeveer 40 cm hoogte.  Volgens verschillende stielmannen gaat het echter niet over opstijgend vocht maar wordt dit veroorzaakt door de grote opervlakte van onze buitenmuur (ongeveer 7m lengte en nok in de middelpunt vd deze muur op ongeveer 8 meter hoogte.  Daar er niets voorzien is onderaan de buitenmuur om de regen van de onderkant van de gevel te beschermen zou dit de oorzaak van mijn probleem moeten zijn... ?  er werd mij ook aangeraden om zelf een inkeping te doen ter hoogte van onderaan de 4de of 5de rij bakstenen te slijpen over de hele lengte om van daar uit een loodblad te plaatsen tot de vloer buiten.  Graag jullie advies. Alvast bedankt.

Alle reacties

Charel
513 thumb_up 2231 comment
5 maanden geleden · Bedankje ontvangen

De lengte en de hoogte van de muur hebben er niets mee te maken. 

Ik vermoed dat dit een massieve volle muur is zonder luchtspouw en zelfs zonder waterkering.

Indien het voegwerk niet meer optimaal is kan er sprake zijn van doorslaand vocht vooral als deze muur naar het westen gericht is.

Maar de allergrootste en zekerste oorzaak van uw vochtprobleem is wel degelijk opstijgend vocht. Dat vocht kan opstijgen vanuit de ondergrond maar in dit geval zeker ook vanaf de verharding die tot tegen de buitenmuur is aangebracht. Oppervlaktewater bij regen kan zeer gemakkelijk indringen in de onderste steenlagen en voegen om van daaruit verder op te stijgen in de muur.

Een loodslab voor enkele cm inwerken gaat hieraan niets verhelpen. Je zal de  ganse muur in zijn gehele dikte, dus van binnen tot buiten, moeten onderkappen om er een membraam tussen te voorzien. Maar je kan ook de muur laten injecteren. Beide systemen zorgen er voor dat er een waterkering in de muur ontstaat die het water belet om van onderuit verder te stijgen. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.