Forum

Insijpelend vocht kelder

Tanja211282
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Muren · 2 jaren geleden

Ik zit me de handen in het haar. In onze kelder sijpelt water binnen van de waterput aan de buitenkant. Momenteel zit deze waterput verborgen onder de aangebouwde veranda. Er is een firma komen kijken en zij hebben ons gezegd de kelder te bekuipen omdat het uitbreken van de waterput meer werk en veel duurder zou zijn. Het systeem lijkt me zeker ok maar het te bekuipen deel (achterste deel van de kelder) is een kruipkelder waar allemaal zand in ligt dus hier moeten ze dan ook een vloer gieten. In dat deel staat ook een ijzeren steunpilaar die het plafond stut maar niemand van de vorige eigenaars weten waarom die daar staat. Komt er nog bij dat er in het voorste gedeelte van de kelder een waterpomp staat en en valse vloer is gegoten. Mijn vragen hierbij zijn de volgende:

- Ligt er standaard zand in een kruipkelder van een huis in de jaren 50? En mogen we dat laten liggen met de nieuwe vloerplaat erop of moet dat weg? Heeft dat zand een nut?

- gaat die vloerplaat niet te zwaar zijn voor onze kelder of gaat die net steun bieden?

- Hoe kunnen we te weten komen waarom die steunpilaar daar staat? Zijn er mensen die daarnaar kunnen komen kijken of kunnen we dat zelf zien?

Het is een serieus prijskaartje voor een kruipkelder en ik wil zeker zijn dat de fundamenten van ons huis niet gaan worden aangetast.

Dank jullie wel alvast voor jullie advies want ik zie het even niet meer.

Groetjes,

Tanja

Alle reacties

Charel
531 thumb_up 2360 comment
2 jaren geleden

Je zou moeten weten of die waterput een regenwaterput of een grondwaterput is.

Indien het namelijk een grondwaterput is dan zit het waterpeil daar even hoog als het omringende grondwaterpeil. Met andere woorden, die put heeft dan geen enkele invloed op het al dan niet lekken in de kelder.

Betreft het een regenwaterput dan kan daarin het water veel hoger staan , maar vermits je er niet bij kan vermoed ik dat je dat regenwater dan ook niet gebruikt. En dan kan je er beter voor zorgen dat er geen regenwater meer inkomt en dat de  put wordt leeggetrokken.

Trouwens, als je niet bij die put kan, hoe weet je dan dat die oorzaak van het probleem is ? Hoe weet je dan hoe hoog het water daar in staat ?

Als ik het verder goed begrijp is een gedeelte kelder en een gedeelte kruipkelder. Dat er af en toe wat water in de kruipkelder staat is normaal geen probleem, bij vele woningen is dat zo. Enkel de  kelder  moet omwille van het gebruiksgemak droog zijn. Als daar water in komt via de vloer of de wanden dan is het inderdaad het beste dat je die kelder (niet de kruipkelder) laat bekuipen.

Dus put of geen put, een kelder moet onder alle omstandigheden waterdicht zijn ! En voor een kruipkelder is dat minder belangrijk en in jouw geval ook amper doenbaar.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.